Informații generale
Rezistența betonului se determină numai după observarea indicatorilor care determină caracteristicile mecanice ale amestecului. Principalele tipuri de macrostructură a betonului includ structuri dense, poroase, celulare și granulare. În funcție de aceasta, se va determina capacitatea viitoarei structuri de a rezista și de a suporta sarcini.
Rezistența amestecului de ciment depinde, de asemenea, de următorii factori:
- calitatea și activitatea lianților;
- structura betonului și distribuția granulometrică a agregatelor;
- forma, mărimea și rezistența lor;
- cantitatea de apă pe unitatea de volum.
Nu uitați de gradul de compactare a amestecului și de întreținerea acestuia. Un ciment bun nu trebuie doar să se “laude cu durabilitatea”. Acesta nu trebuie să se sfărâme, să se crape, să se despice sau să se delameze. În primul rând, atunci când alegeți un amestec de beton, vă sfătuim să acordați atenție compoziției sale. Nu uitați că, cu cât este mai mare calitatea materialului ales, cu atât mai mare este sarcina pe care structura va putea să o suporte. Da, va trebui să plătiți mai mult pentru un astfel de produs, dar nu uitați, nu trebuie să economisiți pe siguranța și durata de viață a viitoarei construcții.
Betonul trebuie să conțină și modificatori – substanțe speciale care cresc rezistența și viteza de întărire a structurilor. Structurile din beton trebuie să fie consolidate suplimentar pentru a asigura o bună stabilitate. Prin armare se înțelege înglobarea de tije sau sârme metalice în materialul de beton.
Nu uitați de condițiile în care se toarnă amestecul de beton. Aveți grijă să asigurați condiții adecvate de temperatură și umiditate și izolație termică. Betonul nu trebuie să fie prea umed, dar nici să nu se usuce prea repede. Timpul optim trebuie să fie determinat astfel încât cimentul să aibă timp să reacționeze cu apa.
Verificarea materialelor de referință
Rezistența unui amestec de beton este legată în mod inextricabil de mulți factori. Acesta este determinat prin mai multe metode, iar pentru măsurarea caracteristicilor tehnice este necesar și un dispozitiv profesional. Metodele de determinare a rezistenței betonului variază. Să le luăm în considerare pe cele mai populare.
Testarea rezistenței cimentului se efectuează folosind probe de control – acestea sunt cuburi sau cilindri de mortar. Betonul se amestecă în proporții stricte și se lasă să se usuce timp de 28 de zile. După aceea, epruvetele pregătite sunt plasate în echipamente speciale, cum ar fi o presă, iar compresia este folosită pentru a încerca să le rupă.
O altă metodă populară de distrugere este examinarea carotelor. Un monolit este tăiat sau se încearcă să fie forat dintr-o structură de beton deja prefabricată și întărită. O bucată din acest produs este trimisă la un laborator de testare a betonului (cum ar fi testarea distructivă a betonului sub presiune).
De obicei, monolitul este găurit cu conuri de diamant, ceea ce permite ca procesul să se desfășoare fără a deteriora structura. Nu uitați, totuși, că astfel de metode distructive de testare a betonului sunt costisitoare. De asemenea, este dificil de extras proba și, dacă se face în mod incorect, poate provoca daune grave structurii.
Pentru determinarea stabilității se pot utiliza metode nedistructive. Esența acestei lucrări este că experții măsoară limita de rezistență a betonului, precum și alți indicatori care sunt legați și afectează acest factor. Metodele de testare nedistructivă necesită multă muncă și nu sunt întotdeauna precise. Cu toate acestea, majoritatea sarcinilor de inginerie de masă și parțială pot fi rezolvate prin metode nedistructive.
Cum se pregătesc eșantioanele?
Pentru a inspecta rezistența betonului, se folosesc mai multe cuburi (acestea sunt turnate în matrițe standard) din amestec și se efectuează un tratament special asupra acestuia. Nu uitați că, atunci când selectați materialul care urmează să fie testat, nu se pot adăuga sau elimina materiale de umplutură suplimentare. Cofrajele de beton trebuie umplute în jumătate de oră de la selecție și îndepărtate fără a se folosi apă sau alte lichide. Măsurarea rezistenței trebuie efectuată numai după câteva zile. Epruvetele trebuie să fie lipsite de defecte, fisuri, delaminare și orice incrustație a mortarului după turnarea în matriță trebuie îndepărtată prin sablare abrazivă.
Metode
-
Metode Încercare la compresiune. Testarea rezistenței unui amestec se efectuează în conformitate cu diferite scheme tehnologice. De exemplu, testarea rezistenței la compresiune a unui cub de beton se realizează în mai multe etape. În primul rând, proba este plasată pe platoul inferior al presei, în timp ce platoul superior este coborât continuu. Plăcile vor apăsa proba până când cubul de beton se va rupe în compresie. Dar modul în care crăpăturile din beton trebuie să respecte standardele stabilite în documentele speciale. În cazul în care ceva nu a mers bine și rezultatul nu se potrivește cu cel prezis, această metodă nu este luată în considerare.
-
Încercare la tracțiune. Este posibil să se efectueze testul prin întinderea unui element elastic. “Piesa de testare” este plasată într-o mașină de testare și se aplică presiune. Aici se acordă o atenție deosebită măsurării reculului elastic al obiectelor solide și deformării betonului în locul impactului.
- Ciocanul Kashkarov. Specialiștii experimentați spun că este necesar să se utilizeze dispozitivele și metodele de testare a rezistenței amestecului de ciment ca întreg și să se combine rezultatele într-o singură imagine. Dacă acordați mai multă atenție metodei de determinare a rezistenței betonului prin teste nedistructive, puteți observa că aceasta va ajuta la stabilirea fiabilității amestecului în întreaga structură. Este necesar să loviți betonul și apoi să vă asigurați că măsurați ricoșeul de particule și obiecte solide de pe suprafață, parametrii de deformare a betonului în punctul de impact. Pentru impact se folosește de obicei un “ciocan Kashkarov” special. Suprafața structurii trebuie să fie plană în punctul de examinare, iar loviturile trebuie aplicate prin intermediul unor foi de hârtie albă de copiat.
- Lacrimă. O grupă separată este reprezentată de metoda așchierii (rupere și așchiere). Atunci când betonul este testat prin așchiere, un disc de oțel este fixat pe suprafața sa și conectat la un mecanism care va funcționa până când va smulge o bucată de beton. Măsurătorile rezultatelor trebuie să fie înregistrate și comparate.
Tunderea. Metoda de forfecare constă în cioplirea unei bucăți de ciment din colțul exterior al structurii. Rețineți de la început că pentru o foarfecă bună este nevoie de un ciocan sau de un burghiu robust. Acest tip de testare nedistructivă determină rezistența prin forța necesară pentru a rupe o secțiune a structurii pe marginea exterioară. - Cu ultrasunete. Testarea cu ultrasunete este utilizată pentru structurile monolitice. Acest tip de test de laborator determină cu ce viteză se propagă vibrațiile sonore prin beton. Se realizează cu dispozitive speciale. Acesta măsoară timpul necesar pentru ca vibrațiile ultrasonice să se propage prin beton.
Concluzie
Determinarea rezistenței betonului va fi eficientă și precisă atâta timp cât comandantul respectă în mod clar cerințele și reglementările pentru astfel de teste. Pentru a obține un rezultat cât mai precis în testarea betonului, trebuie efectuate mai multe metode de testare împreună.
0 Comments