Fundații de stâlpi din beton


0
Pentru o anumită structură (de exemplu, o casă) trebuie să se construiască o fundație specifică. Fundațiile pe piloni sunt printre cele mai ieftine și mai ușor de construit. Cel mai adesea, astfel de fundații sunt folosite pentru construcția de clădiri industriale și publice de mică înălțime și de case de țară cu un singur etaj. O serie de particularități ale fundațiilor pe piloți implică anumite limitări în aplicarea lor, care nu pot fi ignorate.

Ce este o fundație cu piloți?

Acest tip de fundație a casei este construit dintr-un cadru de susținere, în care țărușii poartă sarcina principală. Suporturile sunt instalate de-a lungul perimetrului sub pereții portanți. Pe ele se așează prima șarpantă a casei. Prin urmare, țărușii sunt instalați în locurile portante: în colțuri, la îmbinările pereților, sub planșeele de pardoseală și pe distanțe de 2,5 m.

Dimensiunile și spațierea stâlpilor sunt determinate prin calcul, ținând cont de categoria materialului de construcție, tipul de structură de susținere, natura și greutatea totală a structurii. Distanța medie dintre suporturi variază între 1,5 și 2,5 metri, cu o tăietură interioară de 25-40 x 25-40 cm pentru produsele dreptunghiulare și de 20-25 cm pentru produsele circulare. Înălțimea elementului suprateran deasupra fundației nu trebuie să depășească 50 cm. Pentru partea aflată sub pământ, aceasta este selectată în funcție de adâncime.

Caracteristici

Picioarele stâlpilor trebuie poziționate astfel încât stâlpii să se sprijine pe un strat de pământ stabil și solid. Nu este permisă amplasarea stâlpilor pe soluri umede moi. Vârfurile țărușilor sunt realizate într-un plan orizontal. Acestea vor fi susținute de stâlpii verticali.

În cazul clădirilor ușoare, montanții nu sunt necesari. În schimb, se folosesc grinzi de metal sau de lemn. Cota de înălțime a garniturilor trebuie să fie de cel puțin o jumătate de metru deasupra solului. Acest lucru va împiedica pătrunderea umezelii în casă.

În cazul în care coloana urmează să fie conectată la stâlp, se realizează un “manșon” în partea superioară a stâlpului sau se instalează ancore de fixare pentru a asigura o fixare rigidă a suportului și a structurii care urmează să fie susținută.

Tipuri

Tipul de construcție, condițiile de sol și alte cerințe operaționale determină specificul fundațiilor susținute și alegerea tipului de puțuri. Țărușii sunt de diferite dimensiuni și secțiuni transversale. Acestea pot fi dreptunghiulare, pătrate sau circulare.

Stâlpii pot fi realizate din beton (beton armat), beton, blocuri de material, moloz, cărămizi. În funcție de tehnologia de fabricație aplicată, fundațiile pe țăruși sunt clasificate în astfel de tipuri, cum ar fi:

  • monolit, în care se sapă gropi, se instalează un cofraj și se toarnă în straturi mortar de beton de cel puțin M400;
  • prefabricate, atunci când se utilizează elemente prefabricate din blocuri, cărămizi sau pietre de o anumită calitate.
Schemă a fundației columnare.

Adâncimea de înglobare determină tipurile individuale de fundații de sprijin:

Fundația nu este scufundată pe piloni, în cazul în care fundația este plasată pe pământ sau pe un pat de nisip. Aceste fundații se caracterizează prin rentabilitatea lor, dar sunt utilizate numai pentru clădiri cu un singur etaj realizate din materiale ușoare pe soluri moi și nefluide.

bazele îngropate, în cazul în care coloanele sunt înglobate la o adâncime de până la sau sub punctul de îngheț al solului. Această construcție este utilizată în solurile permafrost cu argile sau argile. Acestea se caracterizează prin cel mai scăzut raport cost-eficacitate.

fundații de mică adâncime, a căror adâncime este cuprinsă între 0,5 și 0,7 părți din adâncimea punctului de îngheț al solului. Jumătate din fundație este un monolit de o anumită formă, iar cealaltă jumătate este un pat de nisip și pietriș. Adecvat pentru construcții pe soluri argiloase și neargiloase.

Fundațiile pot fi construite cu sau fără o grindă de fundație. O grindă de soclu este atașată la stâlp și distribuie încărcătura din greutatea totală a casei în mod egal pe fundație. Grinzile soclului previn răsturnarea piloților din cauza mișcării orizontale a solului. Cu toate acestea, acest element crește considerabil costul construcției și timpul necesar pentru a construi o fundație.

Majoritatea clădirilor care nu sunt pasive vor fi construite pe o fundație fără soclu. În acest caz, prima legătură este instalată direct deasupra stratului de impermeabilizare. Cu toate acestea, această construcție este mai puțin rezistentă la deplasările orizontale și la sarcinile de răsturnare.

Fezabilitatea ridicării

Este recomandabil să se ridice fundații pe suporturi în cazurile în care

  • Stratul de pământ este supus unei presiuni mai mici în timpul funcționării clădirii decât construcția în benzi;
    clădirile sunt construite fără pivnițe, pe cadre din panouri, din lemn și ușoare;
  • se construiesc ziduri de cărămidă cu o adâncime necesară a tălpii de până la doi metri sau un sfert de metru sub punctul de îngheț al solului;
  • este necesar să se evite prăbușirea fundațiilor din cauza volumelor crescute de sol la temperaturi scăzute.

Cu toate acestea, există cazuri în care utilizarea bazelor susținute nu este justificată:

  1. Din cauza naturii instabile a plăcilor de sprijin, nu se recomandă instalarea acestora pe soluri slabe și care se deplasează pe orizontală.
  2. Fundațiile cu țăruși nu sunt potrivite pentru construcția de pereți masivi din materiale grele: cărămizi, beton armat cu o grosime a blocului mai mare de 51 cm.
  3. Nu este recomandabil să se construiască o fundație pe stâlpi în locuri cu diferențe mari de înălțime (de la doi metri).

Construcții

Turnarea stâlpilor la fundație se face în mai multe etape. Primul pas este de a marca poziția tălpilor pentru blocurile de fundație sau monolit. Acest lucru se face prin selectarea inițială a tipului, formei, dimensiunii și adâncimii tălpilor. Atunci când montați o clădire în conformitate cu un desen, va trebui să introduceți în document o distanță liberă predeterminată între suporturi.

Atunci când marcați singur șantierul, luați în considerare faptul că stâlpii trebuie să fie la o distanță între 1,5 și 2,5 metri unul de celălalt. Distanțele mai mari pot avea ca rezultat costuri de construcție mai mari, din cauza necesității de a construi un stâlp mai puternic. Suporții ar trebui să fie amplasate în zonele de sarcină maximă – în colțuri, la îmbinările pereților, sub dale de podea.

În cea de-a doua etapă se realizează lucrările de bază. Sunt săpate gropi pentru piloni dreptunghiulari din lemn, beton, butc beton, blocuri sau cărămidă. Dacă stâlpul trebuie să aibă un picior dedesubt, dimensiunile stâlpului sunt luate în considerare la săparea gropii. Trebuie să se pregătească găurile de foraj pentru stâlpii tubulari. Acestea trebuie să fie găurite cu o mașină de găurit, cu o mașină de găurit manuală sau cu o mașină de găurit de grădină. Secțiunea transversală a forajului trebuie să fie cu 5-10 cm mai mare decât diametrul țevii.

Al treilea pas este betonarea stâlpilor. Cel mai adesea, ca suporturi se folosesc monoliți din beton armat cu secțiunea transversală necesară. Puteți construi singuri stâlpii monolitici. Pentru a face acest lucru, un tampon de nisip și pietriș cu o înălțime de 15-20 cm este așezat într-o gaură pregătită. Pentru a construi partea supraterană a suportului, deasupra gropilor se construiește un cofraj din scânduri de lemn în funcție de dimensiunile necesare ale stâlpilor. Plăcile de cofraj și pereții interiori ai gropii sunt acoperite cu pâslă pentru acoperișuri sau polietilenă pentru a asigura impermeabilizarea.

În groapă se plasează apoi un cadru de armare din bare de 1-1,2 cm. Tijele sunt conectate între ele cu bucăți din aceeași armătură. În acest scop, se pot folosi cleme speciale pentru sârmă de legare. Distanța dintre plasa de armătură și pereții de sprijin trebuie să fie de cel puțin 3 cm. Acest lucru va permite ca structura să fie complet umplută cu beton.

Înălțimea scheletului de armătură depinde de utilizarea sau respingerea grinzii de armătură (montanți). În cazul în care este necesară instalarea elementului, atunci lungimea armăturii trebuie să se ridice deasupra bazei superioare a suportului. În caz contrar, scheletul de armare este plasat la 3 cm sub cofraj. Pentru a fixa prima legătură, tijele de legătură sunt montate pe partea superioară a stâlpului.

Coloanele sunt turnate cu beton normal de cel puțin M-200.

După armare, coloanele sunt betonate. În acest scop, se utilizează beton gata preparat de calitate 200-300 sau mai mare. Pentru prepararea independentă a amestecurilor de beton mai potrivit grad de ciment M400, amestecat cu nisip 1-1,2 mm, pietriș și apă la un raport de 1: 3: 5: 0,4, respectiv. Amestecul este așezat în straturi, fiecare dintre acestea fiind bine compactat cu ajutorul unui vibrator.

Atunci când fundația este construită pe suporturi cu o talpă (prelungire în partea de jos), se sapă o groapă în forma prelungirii, se umple o pernă de nisip și pietriș și se toarnă betonul. După ce turnarea a fost consolidată, se formează cofrajul stâlpului. Apoi se repetă lucrările menționate mai sus. Odată ce amestecul s-a întărit, cofrajul poate fi îndepărtat, pereții stâlpilor pot fi tratați cu hidroizolație, iar pământul excavat din groapă poate fi umplut și compactat.

În cazul în care se folosește acoperișul, ultimul pas este plasarea acestuia pe suporturi. Acest lucru se face prin instalarea orizontală a cofrajului de-a lungul perimetrului viitorului pat de fundație, sub forma unui jgheab pentru a conecta toți țărușii. Cușca de armare este plasată în interiorul cofrajului și fixată pe grinzile scheletului de armare a stâlpilor. Mortarul de ciment este turnat astfel încât suprafața soclului să fie într-un plan orizontal.

Betonul trebuie să se întărească și să se întărească timp de o săptămână, după care se îndepărtează cofrajul.

Concluzie

Fundațiile pe piloni se caracterizează prin numeroase avantaje. Acestea sunt fiabile, eficiente din punct de vedere al costurilor și pot fi construite rapid, fără a fi nevoie de lucrări suplimentare.

Aceste fundații pot fi instalate pe soluri înghețate. Cu toate acestea, ele nu sunt potrivite pentru construcția de case masive cu pivnițe.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format