- Scopul. Diferențe între un aspirator industrial și un aspirator de uz casnic.
- Clasificare. Clasa industrială și tehnico-industrială.
- Criterii de selecție pentru aspiratoarele industriale
3.1 În funcție de clasificare
3.2 În funcție de putere și performanță
3.3 Pe echipamente
3.4 Sistemul de filtrare - Am nevoie de un aspirator acasă (unde poate și unde nu poate fi folosit)?
- Unde pot folosi un aspirator industrial în casa mea?
- Exemple de producători
6.1 “Karcher”
6.2 Alterra
6.3 Makita - Concluzie
Atunci când se efectuează lucrări de renovare sau de construcție, toată lumea a trebuit să se confrunte cu problema curățării prafului de construcție. Aspiratoarele convenționale sau uneltele manuale sunt lente și ineficiente. Pe de altă parte, un aspirator industrial se poate ocupa cu ușurință și eficient de praf, economisind nu numai timp și mult efort, dar având și un efect pozitiv asupra sănătății. La urma urmei, particulele inhalate de resturi de construcții au un impact negativ asupra sistemului respirator.
Scop. Diferențe între un aspirator industrial și un aspirator casnic
Aparatele electrocasnice joacă un rol important în curățenia casei sau a biroului, iar aparatele industriale, cum ar fi aspiratoarele de construcții, sunt folosite pentru a îndepărta murdăria alergenică (praf, așchii de metal, sticlă etc.) pe șantierele de construcții, în încăperi sau pe echipamente. Ceea ce le diferențiază de modelele de case convenționale este:
- putere;
- Abilitatea de a lucra mult timp fără întrerupere;
- silențiozitate;
- dimensiuni și greutate mai mari datorită motorului mare;
- mobilitate redusă;
- furtun și tub mare și flexibil;
- număr mare de duze;
- debit mai mare (m3/h);
- capacitate mare a ventilatorului (funcționarea nu este afectată de filtrele înfundate);
- număr mare de filtre, ceea ce îmbunătățește calitatea curățării;
- carcasă de înaltă rezistență;
- dimensiunea mare a containerelor de praf.
Corpul este fabricat din oțel, rezistent la șocuri și vopsit cu o vopsea de protecție. Roțile sunt cauciucate, ceea ce facilitează deplasarea pe suprafețe. Sistemul multifuncțional de curățare a aerului și motoarele durabile facilitează aspirarea prafului fin sau a lichidelor fără a deteriora aspiratorul.
Clasificare. direct industriale și cele aparținând clasei tehnico-industriale
Aspiratoarele industriale sunt de două tipuri:
- clasa tehnico-industrială;
- direct industriale.
Această clasificare se bazează în primul rând pe volumul rezervorului – primul are un rezervor mult mai mare (până la 120 de litri). Modelele de primul tip pot funcționa o perioadă lungă de timp fără întrerupere, astfel de aspiratoare pot fi incluse în ciclul de producție, de exemplu, instalate pe transportoare (funcționează mulți ani, întreruptă doar pentru curățarea containerelor de deșeuri și înlocuirea motorului de aspirare după fiecare 20 de mii de ore). Modelele industriale sunt mai mobile. Acestea sunt utilizate pentru curățarea suprafețelor de ulei, lichide, praf, solide în vrac etc.
Criterii de selecție pentru aspiratoarele industriale
Atunci când cumpărați sau închiriați aspiratoare care colectează praful industrial, trebuie să luați în considerare tipurile și caracteristicile acestora.
Prin clasificare
Clasa de praf H. Aspiratoarele din această clasă se caracterizează prin faptul că gradul de purificare a aerului atinge aproape 100%. Acestea sunt utilizate pentru a filtra praful de natură toxică, cancerigenă sau bacteriană (praf care conține substanțe cancerigene, viruși, mucegai, plumb și alte substanțe deosebit de periculoase). Astfel de unități trebuie să fie lipsite de praf, cu filtre în mai multe trepte și cu debit de aer reglabil.
Praf Clasa L. Modelele oferă o rată de purificare a aerului mai mare de 99%. Acestea sunt cele mai simple modele. Acestea nu necesită sisteme de măsurare, control al fluxului de aer sau eliminarea deșeurilor. Acestea sunt utilizate în zone mai puțin poluate și au un grad scăzut de toxicitate. Acestea sunt potrivite pentru colectarea de vopsea, var, unele îngrășăminte, cretă etc.
Pulberile din clasa M sunt potrivite pentru locurile cu poluare moderată și pericole moderate. Este utilizat pentru a îndepărta praful cu particule de lemn, nichel, sârmă de cupru, praf de la centralele nucleare, deșeuri de beton etc. Cerințe esențiale: dezinfectarea deșeurilor, reglarea debitului de aer, filtre bune.
ATEX. Cele mai performante aspiratoare pentru curățarea zonelor periculoase sau pentru colectarea substanțelor explozive.
În ceea ce privește capacitatea și performanța
Puterea aspiratorului determină cantitatea de energie electrică necesară pentru funcționarea acestuia. Aspiratoarele industriale pentru praful de beton au o putere de multe ori mai mare decât aspiratoarele casnice, de până la 7000 de wați. Acest parametru influențează productivitatea dispozitivului. Cu cât puterea este mai mare, cu atât mai bună este performanța. Modelele industriale trebuie să fie capabile să aspire până la 70 de litri de praf de beton pe secundă.
În ceea ce privește echipamentele
Coșul unui aspirator industrial are o capacitate de până la 60 de litri, deoarece este conceput pentru a curăța o zonă de cantități mari de substanțe. Aceste coșuri de gunoi mari înseamnă dimensiuni mari. În cazul în care volumul de resturi nu va atinge în mod evident această dimensiune, se recomandă utilizarea unor modele mai mici, care sunt ușor de transportat. Acestea sunt alimentate cu baterii.
Filtrul cilindric plisat poate fi poziționat în mod incomod. Acesta este un aspect care trebuie luat în considerare atunci când alegeți, deoarece poate afecta ușurința de utilizare. Având în vedere condițiile dure de utilizare, carcasa este fabricată din material robust (oțel, alamă etc.) și nu din plastic. Din cauza greutății și dimensiunilor sale, deplasarea aparatului de curățat este îngreunată de posibilitatea de a deteriora suprafața podelei. Modelele mai mici sunt echipate cu roți pivotante, în timp ce modelele mai mari sunt deplasate pe cărucioare speciale cu roți acoperite cu cauciuc. Trebuie luat în considerare și confortul mânerelor, deoarece producătorii echipează unitățile cu modele retractabile, cu montaj superior și lateral.
O caracteristică specială a unui aspirator industrial este capacitatea de a conecta toate tipurile de unelte care pot crea praf. Există adaptoare, prize etc. în acest scop. Unele modele pot funcționa în mod automat cu mașina care șterge praful. De exemplu, odată ce șlefuitorul este pornit, aspiratorul pornește automat și funcționează până când unealta este oprită. Acestea au prize speciale pentru fixarea accesoriilor și posibilitatea de a goli aspiratorul, ceea ce îl face ușor de utilizat. Echipamentul de bază al aspiratoarelor include: furtun, cot adaptor, duze, tub, recipient, adaptoare, filtre.
Prin sistemul de filtrare
Specii:
- cu sac pentru praf și resturi;
- ciclon;
- cu filtru de apă.
Sacii pentru primul tip sunt confecționați din hârtie sau din pânză rezistentă care trebuie golită. Primele sunt potrivite pentru alergeni, praf și mirosuri, iar cele din urmă pentru particule mari de deșeuri. “Cyclone” este potrivit pentru colectarea lichidelor și a gunoiului umed.
Cel de-al treilea model va trece praful industrial printr-un container de spumă, iar particulele mari rămân acolo. Particulele de praf mai mici trec în separator pentru a fi curățate în continuare. Această filtrare este considerată cea mai eficientă datorită tehnologiei de curățare în mai multe etape. Aceste filtre funcționează pe baza unor cantități mari de apă purificată.
Folosirea filtrelor la un aspirator industrial este obligatorie. Uneori, filtrele fine se înfundă. Acestea trebuie apoi curățate manual cu ajutorul unui pieptene special. Multe modele au mai multe metode de curățare.
Este necesar un aspirator industrial în casă (unde poate și unde nu poate fi folosit)?
Aspiratoarele de uz casnic nu fac față sarcinii de curățare atunci când se efectuează lucrări de renovare a locuinței, deoarece volumul recipientului de praf este prea mic, iar lipsa filtrelor face ca această curățare să fie inutilă.
Unde este folosit modelul industrial în casă?
-
dezmembrarea structurilor din beton, găurirea multor găuri în beton;
- atunci când se utilizează unelte fără funcție de aspirare a prafului;
- atunci când se utilizează un polizor sau un echipament cu un număr mare de rotații ale unității de tăiere;
- pentru îndepărtarea molozului după reparații sau lucrări de construcție;
- pentru a curăța podelele din beton.
Utilizarea este interzisă pentru colectare:
- ciment;
- substanță explozivă;
- lichid inflamabil;
- praful din coșurile de fum.
Exemple de producători
«Karcher»
Caracteristici:
- potrivit pentru curățarea umedă și uscată;
- Volumele rezervorului variază între 14 și 75 de litri;
- putere mare;
- greutate redusă;
- dimensiuni mici;
- ușor de utilizat;
- potrivite pentru diferite materiale.
“Alterra”
Caracteristici:
- Adecvat pentru colectarea tuturor tipurilor de gunoi;
- interval de temperatură de la -50 la 55;
- cadru mobil;
- putere mare;
- carcasă robustă;
- ușurința de utilizare.
“Makita”
Caracteristici:
- potrivit pentru curățarea uscată și umedă;
- putere mare;
- adaptor de scule disponibil;
- furtun pivotant;
- Recipient de 80 l;
- telecomandă.
Concluzie
Aspiratoarele industriale colectează praful care este generat în timpul lucrărilor de construcție, reparații sau în producție. Există trei tipuri de aceste aparate, clasificarea principală în funcție de praful pe care îl colectează. Acestea au sisteme de filtrare și echipamente diferite.
Utilizarea lor poate fi atât industrială, cât și casnică. Aceste modele nu pot fi utilizate pentru toate tipurile de deșeuri.
0 Comments