Fundație pentru o casă de beton ușor din argilă expandată


0

O fundație bine construită este cheia longevității unei case. De asemenea, nu ar trebui să vă zgârciți cu profesioniștii calificați care să o pună. Dimensiunea viitoarelor case are un impact direct asupra fundațiilor, care sunt destul de variate. Fundația este construită cu materiale precum cărămizi, beton, armături, piatră și plăci de construcție. Într-o casă cu fundații, construcția începe cu un studiu amănunțit al zonei de teren. Un tip de beton este argila expandată, care are diferite fracțiuni – pietriș, piatră spartă și nisip de argilă expandată.

Avantajele și dezavantajele blocurilor de lut expandat

Beneficii:

  • putere. Dar nu uitați că acest tip de material nu este utilizat pentru clădiri grele, ceea ce înseamnă că valorile de rezistență sunt destul de potrivite pentru clădiri mici.
  • Izolație termică ridicată. Bineînțeles, nu ar trebui să fie comparată cu lâna sau polistirenul, dar, în comparație cu cărămida sau piatra, păstrează mult mai bine căldura. Prin urmare, nu este nevoie de o izolație suplimentară a pereților clădirii.
  • Porozitatea construcției de agregate de argilă expandată are o izolare fonică.
  • Materialul nu este supus la variații de temperatură. Este rezistent la foc și la umiditate.
  • Pereții caselor realizate din acest material nu sunt fastidioși și nu necesită o întreținere deosebită, rămân în stare excelentă timp de un secol.
  • Unul dintre principalele avantaje ale materialului de agregate de argilă expandată este greutatea sa redusă, ceea ce reduce greutatea totală a caselor. Și, de asemenea, în detrimentul ușurinței simplifică munca cu materialul.
    Costuri reduse.
  • Un alt avantaj important este durabilitatea materialului, rezistența sa la coroziune și degradare.

Dezavantajele betonului ușor din argilă expandată:

  • Lipsa permeabilității la vapori, ceea ce presupune instalarea unui sistem de ventilație pentru a elimina umiditatea din încăperi.
  • Din cauza greutății sale reduse, nu este potrivit pentru construcția de clădiri cu mai multe etaje. Același lucru este valabil și pentru fragilitate.
  • Dezavantajul betonului ușor din argilă expandată este că nu poate fi realizat manual.

Tipuri de blocuri de lut expandat

Виды керамзитобетонных блоков.

Materialele sunt produse în două moduri:

turnare monolitică;
cărămizile, blocurile sunt realizate în diferite forme.

Pentru mortarul de blocuri de argilă expandată, sunt necesare materiale în următoarele proporții:

  • O parte ciment, două părți nisip și trei părți argilă expandată. Când se adaugă apă, mortarul trebuie amestecat până când se obține o consistență omogenă asemănătoare cu smântâna în lichid.
  • Amestecul de beton trebuie pregătit în porții mici, chiar înainte de utilizare, deoarece agregatul de argilă expandată tinde să absoarbă rapid umiditatea, ceea ce are un efect vizibil asupra calității.
  • Se amestecă mortarul până când granulele de argilită sunt complet scufundate în amestecul de nisip și ciment.
    Pentru a face cărămizi, alegeți granule fine de keramzit.
  • Puteți folosi un mortar care se întărește timp de aproximativ o lună și nu mai puțin.
  • Blocurile de argilită sunt potrivite pentru diferite tipuri de fundații, care sunt determinate de specificul solului și de climatul din zonă.
  • Este necesar să se identifice apa subterană și nivelul acesteia, adâncimea de penetrare a înghețului în sol.

Varietate de fundații

Un teren stabil, unde nivelul apei este ridicat și solul este în mare parte pământ negru, nu se pretează la deplasări. Prin urmare, este recomandabil să se supraînălțeze o bază puțin adâncă în astfel de zone. Solurile cu multă argilă și nisip sunt instabile. Zonele cu permafrost sunt considerate instabile. În aceste cazuri, utilizarea plăcilor de agregate de argilă expandată pentru construcția unei case nu este relevantă.

Tipuri de fundații.

Substratul de agregat de argilă expandată în fundații vine într-o varietate de moduri:

  • Placi de faianță. Această bază este utilizată în permafrost și în solurile instabile. Se realizează în conformitate cu următoarea tehnologie: se îndepărtează un strat de pământ de mică adâncime și se compactează bine solul. Apoi se umple nisipul și se toarnă un strat de șapă. După o lună, betonul devine ferm și gata de utilizare.
  • Panglică. Această bază este construită pe un teren stabil. De-a lungul perimetrului casei planificate, se sapă un șanț mai adânc decât stratul de îngheț al solului. Partea de jos a șanțului este acoperită cu nisip și se toarnă mortar. Acest tip de fundație este foarte răspândit datorită simplității sale. Poate fi comparată doar cu o fundație elicoidală.
  • Fundație cu piloți și șuruburi. Stâlpii metalici în formă de șuruburi sunt utilizați pentru a susține blocurile de agregate de argilă expandată. Se instalează fără săpături și este ușor de realizat. Baza cu șurub pentru piloți este versatilă, robustă și fiabilă.

Calcularea dimensiunilor de bază

Grosimea bazei din agregate de argilă expandată se calculează prin determinarea greutății structurii și împărțirea la suprafața acesteia. Rezultatul nu trebuie să fie mai mare decât capacitatea solului. Constructorii fac baza clădirii cu o rezervă de câteva zeci de centimetri, iar aceasta să corespundă grosimii peretelui. În cazul în care grosimea este mai mică de 40 de centimetri, există riscul ca greutatea clădirii să rupă fundația. Prin urmare, fundația este făcută cu 50 de centimetri mai largă, egală cu grosimea pereților casei.

În cazul blocurilor de argilă expandată, baza deasupra solului este construită în funcție de sol, de nivelul apei din sol și de prezența unei șosele în apropiere. Înălțimea este de aproximativ 50 de centimetri.

Punerea bazelor

Hidroizolarea fundației.

Blocul de beton argilos are dimensiunile de 190/190/390 mm. Acest material este pus în aplicare fără a adăuga adeziv la mortarul de ciment. Pentru a evita deteriorarea blocului și ruperea acestuia în timpul așezării, nivelați-le cu un ciocan de cauciuc. Înainte de a pune pereții, eliminați umiditatea din fundație prin acoperirea acesteia cu material bituminos. Nu începeți să puneți pereții decât atunci când fundația casei și soclul acesteia sunt gata.

Începeți zidăria prin așezarea rândurilor de colțuri. Trebuie să respectați toate cerințele în acest sens și să o mențineți perpendiculară cu ajutorul unui nivel cu bulă de aer. Apoi se leagă o linie de pescuit în linie dreaptă și se așează zidăria pe această linie. Peretele este perfect nivelat. Pentru ca construcția să fie robustă, se plasează armături la fiecare patru rânduri.

Pereții deja terminați sunt decorați cu cărămizi (decorative). Pentru blocuri se aplică reguli speciale în timpul zidăriei. Grosimea îmbinărilor nu trebuie să fie mai mică de 1 centimetru. În cazul în care îmbinările de pe blocuri sunt subțiri, la fel și construcția, ceea ce înseamnă că este fragilă. Inițial, blocurile sunt aranjate pe un rând și abia apoi este demarat procesul principal, reducând astfel timpul necesar pentru lucru. În cazul în care este necesar să se taie blocul, se folosește un polizor.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
1
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format