Cum se întărește betonul?


0

Betonul rămâne un material de construcție esențial, utilizat în diversele faze ale construcțiilor. Dar, în ciuda rezistenței sale, se poate deforma sub influența a diverși factori. S-a observat de mult timp că materialul rezistă bine la contracție și slab la întindere. Dacă sarcina nu este distribuită uniform, în beton vor apărea fisuri și clădirea se va prăbuși. Pentru a evita coroziunea prematură și pentru a crește durabilitatea clădirilor, au fost utilizate metode de consolidare. Aceasta constă în a conferi betonului o armătură auxiliară prin adăugarea de armături de intercalare.

Rezistența legăturii dintre armătură și beton este destul de mare. Nu se va prăbuși nici în cazul unor fluctuații severe de temperatură, deoarece coeficienții lor de dilatare termică sunt aproape identici. Consolidarea betonului duce la o redistribuire a sarcinilor în zona de tracțiune a grinzilor (deoarece elasticitatea oțelului este mult mai mare). La rândul său, betonul protejează oțelul împotriva coroziunii și a supraîncălzirii, de exemplu, în caz de incendiu. Toate acestea fac ca uniunea dintre beton și armătură să fie cheia unei construcții de succes.

Ce sarcini rezolvă întărirea?

Pentru o legătură mai sigură între beton și armătură, este fabricat cu o suprafață ștanțată. Suprafața poate fi în formă de seceră, inelară, cu patru laturi sau mixtă. Ultimele două tipuri prezintă cele mai bune rezultate de lipire.

Pentru ca structura de rezistență să fie ridicată cu propriile mâini, ratele de consum de agregate și oțel trebuie respectate cu strictețe. Astfel, consumul de materiale va fi diferit în fiecare caz în parte. Pentru fundație, în medie, această normă este de 150-200 kg pe 1 metru cub. Pentru podele de susținere, acesta este mărit până la 200 kg.

Anterior, pentru această procedură se folosea doar metal (bare de oțel). În prezent, materialele de armare pentru beton sunt reprezentate de compuși de sticlă, bazalt și carbon super rezistenți. Betonul armat cu fibră de sticlă este utilizat pe scară largă, care prezintă indicatori de durabilitate mai buni și face ca materialul să fie mai ușor. Are o serie de avantaje inerente, după cum arată clar tabelul.

Tabel de comparare a caracteristicilor accesoriilor din oțel și GRP

Pro și contra

Astfel, betonul armat are o serie de avantaje:

  • chiar și cele mai complicate structuri vor fi robuste;
  • rezistență la fluctuațiile de temperatură;
  • durabilitate;
  • sarcinile mecanice admisibile pot fi mărite semnificativ prin armare;
  • formarea fisurilor este aproape imposibilă.

Cu toate acestea, există și unele dezavantaje, care trebuie luate în considerare:

  • instalarea armăturii într-o structură deja prefabricată va crea o serie de probleme;
  • Greutatea clădirii va crește considerabil, ceea ce trebuie luat în considerare la proiectare.

Виды

În funcție de proiectare, armătura din beton se diferențiază în mai multe tipuri de bază:

  • monolitic;
  • dispersie;
  • Plasă de armare.

Monolitic

Armătura monolitică este utilizată în principal în producția de blocuri de beton armat în fabrici. Metoda constă în încadrarea barelor în unul sau mai multe straturi care sunt conectate prin cabluri pe verticală și transversal. În acest fel, se obțin celule mari – până la 20 cm.

Dispersie

Armarea dispersată este adăugarea de componente fin dispersate, așa-numitele fibre, în mortarul de beton nepolimerizat. Se bazează pe oțel, bazalt, polipropilenă sau fibră de sticlă. În prezent, armătura din fibră de sticlă este cea mai utilizată formă de armătură pentru beton.

Cu ajutorul unei grile

Utilizarea plaselor de armare este destul de frecventă, deoarece este destul de ușor de instalat. Acesta poate fi din fier, compozit sau plastic. Plasele de oțel sunt vândute în dimensiuni prefabricate de 0,5×2 sau 1,5×2 metri. Diametrul ochiurilor de plasă variază între 15-20 cm. Plasele compozite și din plastic sunt considerate mai fiabile, deoarece sunt mai puțin predispuse la coroziune.

Etapele de întărire

Fibra metalică este un tip de armătură.

Dacă doriți să consolidați betonul, trebuie să împărțiți lucrarea în mai multe etape. Deși algoritmul de turnare a diferitelor suprafețe are o serie de pași similari, unele puncte pot diferi considerabil. Prin urmare, haideți să acordăm atenție câtorva puncte universale atunci când efectuați această sarcină cu propriile mâini:

  • Primul pas este inspectarea și pregătirea zonei de armare. Luați în considerare contururile și pantele zonei. Măsurați-le cu un nivel cu bulă de aer și țineți cont de ele în următorii pași.
  • Construcția cofrajului cu plăci de lemn. Apoi, plăcile trebuie fixate cu țăruși înfipți în pământ. Înălțimea cofrajului trebuie să fie întotdeauna mai mare decât înălțimea turnării prevăzute. Dacă doriți, partea interioară a plăcilor poate fi căptușită cu pergament, care va reține umiditatea și va face suprafața mult mai plană.
  • Pregătirea armăturii propriu-zise. După o inspecție amănunțită a defectelor, tijele sau plasa sunt așezate uniform pe o suprafață orizontală și distribuite în funcție de conturul construcției propuse. Este preferabil să se utilizeze tije întregi de lungime potrivită. Acest lucru va crește foarte mult rezistența structurii.
  • Distanța dintre bare trebuie calculată în prealabil și trebuie să fie aceeași în toate zonele.
  • Racordurile pot fi îmbinate fie prin sudare, fie cu un fir special, prin îmbinarea barelor pe verticală.
  • Apoi treceți direct la turnarea obiectului, după ce ați calculat în prealabil volumul (înmulțițiți perimetrul bazei cu lățimea și înălțimea). Betonul trebuie compactat pentru a se evita apariția unor pungi de aer în interior.
    Așteptați până când betonul este complet întărit (de obicei 2-3 săptămâni) și îndepărtați cofrajul.

Sfaturi utile atunci când se consolidează

Ar trebui acordată o atenție deosebită materialelor care nu ar trebui utilizate pentru armare. Printre acestea se numără:

  • tablă de oțel;
  • tije de aluminiu;
  • țevi demontate;
  • gard din sârmă de lanț;
  • șine;
  • tije de până la 1 m lungime.
O diagramă a modului în care sunt grupate tijele.

Iată mai multe sfaturi practice pentru a vă ajuta să evitați problemele atunci când consolidați cu propriile mâini:

  • Folosiți armături și sârmă de legătură fără semne evidente de coroziune;
  • dacă trebuie să alegeți între sudură și tije de legare, alegeți cea de-a doua metodă, deoarece cusăturile sudate sunt mai supuse la deformare;
  • Cel puțin jumătate din toate îmbinările trebuie să fie grupate (sudate);
  • Pentru a proteja oțelul de rugină și a prelungi astfel în mod semnificativ durata de viață a structurii, merită să se introducă aditivi antiumiditate direct în beton;
  • Folosiți hârtie pergament pentru a acoperi interiorul plăcilor de cofraj. Aceasta va preveni evaporarea excesivă a umidității în timpul armării betonului, va face ca suprafața turnată să fie vizibil mai netedă și va prelungi durata de viață a plăcilor în sine;
  • Diferite diametre, suprafețe și proprietăți mecanice ale oțelului sunt utilizate pentru armarea diferitelor obiecte. Armătura poate fi produsă atât sub formă de bare, cât și sub formă de bobine prefabricate. La alegerea armăturii, trebuie să se țină seama de scopul zonei care urmează să fie consolidată și de limitele de încărcare. Cu cât sarcina este mai grea, cu atât mai mare este diametrul barelor;
  • Trebuie evitată vopseaua sau substanțele uleioase;
  • Recomandăm utilizarea de elemente de construcție solide (bare sau o plasă de o anumită dimensiune). Folosirea elementelor de până la 1 metru lungime în zone largi reduce drastic durabilitatea betonului armat;
  • Atunci când consolidați pereții și podeaua, nu uitați să lăsați deschideri pentru cablurile electrice și ventilație.

Concluzie

Armătura din beton este utilizată pentru a prelungi considerabil durata de viață și pentru a crește capacitatea portantă a structurilor. Există mai multe variante și metode de realizare a acestei lucrări.

Atunci când îl alegeți pe cel potrivit pentru dumneavoastră, ar trebui să consultați întotdeauna un specialist. Aceștia vă vor ajuta să calculați consumul corect de material și vă vor sfătui cu privire la caracteristicile acestuia.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format