Proporțiile de beton pe cub


1
1 point

Betonul este prima și cea mai importantă componentă a oricărui proiect de construcție. Calitatea sa determină durabilitatea și fiabilitatea viitoarei structuri. Fundații, dale, alte componente de construcție – mortarul de beton este baza pentru toate acestea.

Prin urmare, înainte de a începe construcția, trebuie să cunoașteți răspunsurile la următoarele întrebări: din ce este făcut betonul, cum se prepară mortarul de beton, ce proporții de componente trebuie folosite și multe altele. Acestea sunt întrebările la care vom răspunde în acest articol.

Un cub de beton: preparare și compoziție

Betonul este cel mai popular material de construcție. Unii producători oferă utilizarea betonului gata de utilizare pentru punerea fundațiilor și a altor elemente de construcție. Cu toate acestea, este mai frecventă utilizarea materialelor realizate manual în construcții. La urma urmei, doriți să fiți 100% sigur de ceea ce va constitui fundația casei dumneavoastră.

Așadar, principalele componente ale mortarului de beton sunt: ciment; nisip; agregate; apă.

Amestecarea disproporționată a acestor componente nu va produce rezultatul dorit. Pentru a realiza acest lucru, instrucțiunile de amestecare a betonului trebuie respectate cu strictețe.

Care este funcția fiecărui element constitutiv al mortarului?

Elementul central al betonului este agregatul. Constructorii folosesc pietriș sau piatră concasată ca această componentă, care este completată de nisip. În ceea ce privește cimentul, rolul său principal este de a lega particulele de agregate între ele atunci când intră în contact cu apa. Prima concluzie care trebuie trasă este că o cantitate mică de ciment duce la o lipire slabă și la un mortar de beton de calitate slabă. Cu toate acestea, dacă există prea mult material de legare, va avea, de asemenea, un efect negativ asupra rezultatului final. Natura fragilă a cimentului va duce în mod inerent la apariția fisurilor în beton și, ca urmare, clădirea se va prăbuși pur și simplu.

Caracteristicile materialelor de bază într-un cub de beton

Să trecem acum la caracterizarea proprietăților și a regulilor de utilizare a fiecărei componente a soluției.

Ciment

Deși agregatul este o parte fundamentală a mortarului de beton, ar trebui să începeți cu cimentul. Acest ingredient este cel care conferă betonului proprietățile sale, cum ar fi rezistența și fiabilitatea. Cimentul este utilizat în orice tip de construcție. Este în esență o pulbere minerală fină care formează o masă omogenă atunci când interacționează cu apa. După un timp, această consistență se transformă în piatră.

Regula de bază care trebuie respectată înainte de începerea construcției este de a nu se zgârci la materiale. Dacă doriți să reduceți costurile de construcție, puteți face o greșeală și toate eforturile dumneavoastră vor fi în zadar. De exemplu, nu ar trebui să folosiți niciodată materiale de legare rămase de la alte construcții sau care au expirat.

Condițiile de depozitare sunt extrem de importante pentru acest material. Dacă este depozitat în mod necorespunzător, cimentul poate absorbi umezeala, se poate întări sau poate deveni grumaz. Crearea unui mortar de beton de calitate în acest caz este imposibilă.

Dacă decideți să cumpărați ciment cu mult înainte de începerea construcției, trebuie să cunoașteți câteva reguli pentru depozitarea acestui material dificil. Într-o pungă închisă, cimentul poate fi depozitat timp de până la 90 de zile într-un loc uscat, deasupra podelei; o pungă deschisă nu trebuie depozitată mai mult de o săptămână pe vreme uscată și nu mai mult de o zi în perioadele cu umiditate ridicată în aer.

Tipul de ciment nu este important în construcții. O excepție este reprezentată de construcția de structuri în scopuri speciale, cum ar fi cele rezistente la foc. Cu toate acestea, cimentul nu este singurul constituent al mortarului de beton. Agregatul nu este mai puțin important.

Umplutură

În funcție de beton, se folosesc diferite tipuri de agregate. Umplutura este de obicei piatră spartă sau pietriș. Cu toate acestea, pentru betonul ușor este posibil să se utilizeze agregate de argilă expandată. Cerințele privind rezistența acestei componente sunt de două ori mai mari decât rezistența materialului de legare. Agregatul este principalul constituent al mortarului de beton. Datorită pietrei, nu se formează fisuri în beton.

Ca și în cazul componentei anterioare, există unele particularități în alegerea materialului de umplere. Piatra spartă sau pietrișul nu trebuie să depășească 20 de milimetri în diametru. Materialul care urmează să fie utilizat trebuie să fie cernut printr-o sită specială pentru a obține rezultatul dorit.

Nisip

Nisipul este folosit pentru a umple spațiul dintre umplutură și liant. Nisipul de râu este cea mai potrivită opțiune. Un nisip de râu curat, organic și fără argilă, cu granulație grosieră, este o garanție a fiabilității și durabilității viitoarei construcții. Uneori, pentru a pune fundația unei case se folosește nisip artificial, care se formează în urma zdrobirii rocilor.

Apă

În cele din urmă, ultimul element, la fel de important ca și celelalte componente, este apa. Nu există cerințe speciale pentru această componentă. Principalul lucru este că trebuie să fie curat, iar cantitatea sa trebuie să fie proporțională cu cantitatea de umplutură și liant. Cea de-a doua cerință este deosebit de importantă, deoarece de ea depinde întărirea cimentului.

În ceea ce privește puritatea, absența impurităților și a mineralelor duce la o calitate îmbunătățită a amestecului rezultat. Cu toate acestea, înainte de a începe să amestecați componentele, trebuie să determinați procentul fiecărui constituent în raport cu ceilalți.

Exemplu de calcul

Schema de preparare a amestecului de beton.

Rezistența betonului auto-creat depinde direct de respectarea proporțiilor. Fiecare componentă trebuie să fie într-o cantitate strict definită. Cea mai potrivită proporție este 1:3:5 (1 parte ciment – 3 părți nisip – 5 părți agregate). Dar acest lucru nu înseamnă că proporțiile nu pot varia în funcție de scopul mortarului de beton. Betonul pentru fundații, de exemplu, este considerabil mai rezistent decât betonul pentru pereți.

Aplicând formule matematice și rapoarte proporționale, este posibil să se determine cantitatea de fiecare material pentru crearea betonului.

Greutatea a 1m3 de ciment pentru construcții = 1300 kg:

  • M 100 ciment =166 kg;
  • Ciment M200 = 241 kg; ciment M300 = 319 kg;
  • Ciment M300 = 319 kg; ciment M400 = 417 kg;
  • Ciment M400 = 417 kg.

Greutatea a 1m3: pietriș = 1400 kg:

  • piatră spartă de granit = 1,470 kg.
  • Greutatea a 1m3 de nisip = 1630 kg.

Pe baza celor de mai sus, pentru a amesteca 1 cub de beton vom avea nevoie de:

  • 1300 kg de ciment pentru construcții sau 166 kg de ciment de calitate M 100 etc.
  • 3*1630 kg = 4890 kg de nisip.
  • 5*1400 kg = 7000 kg de pietriș sau 5*1470 kg = 7350 kg de piatră spartă.

Cantitatea de apă depinde de consistența dorită a masei de beton, care poate fi rigidă, plastică și topită. Deci, cum se amestecă betonul cu propriile mâini?

Procesul de fabricare a betonului

Procesul de preparare a betonului.

Pentru a obține o calitate maximă a amestecului, nu este suficient să se respecte toate proporțiile. A doua componentă a rezultatului este procesul de fabricare a betonului în sine. Pașii sunt următorii:

  • Primul pas: Puneți materialele uscate în malaxor în proporția corectă.
  • Pasul 2: Adăugați treptat apa. În această etapă este posibil să se adauge un plastifiant, o substanță specială care îmbunătățește calitatea materialelor, precum și diverși aditivi care sunt necesari pentru ca betonul să-și îmbunătățească proprietățile.
  • Pasul 3: După un timp, la amestecul care a fost înmuiat în prealabil în apă se adaugă un material de umplutură.

Amestecarea amestecului de beton cu propriile mâini este practic imposibilă. Un rezultat de înaltă calitate este posibil numai cu ajutorul unui malaxor de beton. Mortarul este gata. Acesta trebuie utilizat în următoarele două ore.

Concluzie

În concluzie, calitatea mortarului depinde de doi factori: respectarea proporțiilor și procesul corect de amestecare. Calculați cu atenție cantitatea de material necesară înainte de a amesteca.

Respectați regulile de depozitare a materialelor, utilizați componente de calitate, iar fundațiile casei dvs. vor fi puternice și fiabile.


Like it? Share with your friends!

1
1 point

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format