Turnarea betonului la un unghi


0

Betonul este utilizat ca material de bază în orice etapă a construcției. Are o gamă optimă de proprietăți și, prin urmare, este utilizat pentru consolidarea structurilor, a tălpilor de pavaj, a șapelor, a podelelor și a drumurilor. De multe ori este necesar să se stabilească beton pe o pantă. Acest proces are nuanțe. În cazul în care nu se respectă regulile și tehnicile procesului, suprafața de beton finisată își va pierde rezistența, durabilitatea și va avea un aspect inestetic.

Unde va fi necesară turnarea sub o pantă?

Turnarea de alunecări de beton poate fi necesară în grădină, în camera tehnică sau în camera de serviciu. Această metodă este utilizată pentru accesul în garaje, pentru șapă în băi și săli de duș. Obiectivul principal este de a compensa gradientele de pe suprafețele adiacente, în cazul unei ieșiri neregulate a apei.

Cimentarea unei suprafețe sub o pantă nu este dificilă dacă aveți cea mai mică experiență cu materialele folosite și dacă sunteți familiarizați cu etapele procesului.

Cum se face amestecul?

Înainte de a pregăti amestecul de lucru, va fi necesar să se stabilească unde va fi turnată suprafața. De exemplu, pentru zonele de amenajare peisagistică și pentru intrările în garaje, se folosesc betoane de calitate superioară M600, care au parametri de rezistență maximă. Cimentul M400 sau M500 este recomandat pentru șapă în case, băi și alte încăperi. Este important să folosiți numai amestecuri proaspete și să le preparați conform instrucțiunilor de pe ambalaj (dacă folosiți materiale cumpărate din magazin). Amestecurile uscate care s-au întărit vor face ca betonul să fie fragil și să nu fie durabil.

Este posibil să faceți mortar de beton cu propriile mâini. Cel mai dificil și important pas este să amestecați ingredientele. În acest scop, este mai bine să folosiți o betonieră decât munca manuală. Cu ajutorul acestui aparat, este posibil să se realizeze volume mari de mortar de lucru, economisind consumabile.

Pentru gradul de ciment M400, raportul recomandat între liant și nisip și pietriș este de unu la patru. Nu vă zgârciți cu cimentul uscat, deoarece poate duce la pierderea rezistenței șapei finite. Apa trebuie adăugată în doze, în porții mici, până când se obține o consistență de suspensie groasă. Amestecul gata preparat pare omogen din punct de vedere vizual, fără niciun amestec vizibil de nisip. O săptămână de uscare completă va fi necesară pentru a obține rezistența maximă, dacă se respectă regulile de pregătire a mortarului.

Atunci când se chituiește suprafețele înclinate în sezonul rece, mortarul trebuie să fie încălzit în mod constant. Acest lucru trebuie făcut cu atenție pentru a nu usca betonul. Temperatura maximă admisă pentru încălzire este de 30 C.

De ce veți avea nevoie pentru acest loc de muncă?

Umpleți cu nisip înainte de a instala șapa înclinată.

Pentru a efectua chituire sub o pantă veți avea nevoie de:

  • Amestec uscat din fabrică sau ingrediente individuale pentru șape, cum ar fi ciment, nisip, piatră spartă.
  • Screeds.
  • Coardă și un nivel cu bulă de aer.
  • Betonieră.
  • Șapă sau mop (pentru a face procesul mai ieftin).
  • O găleată și o lopată.

Turnarea șapei sub o pantă se realizează în trei etape:

  • Instalarea șapei pentru chituire.
  • Consolidarea suprafeței care urmează să fie turnată cu o armătură de oțel.
  • Turnarea betonului.

De asemenea, trebuie respectate anumite reguli:

  • Pregătirea atentă a suprafeței. Pentru a face acest lucru, resturile, vegetația este îndepărtată din zonă, apoi compactată după cum este necesar.
  • Crearea unei perne de nisip cu o grosime de până la 5 cm sau egală cu grosimea șapei.
  • Umpleți cu piatră spartă de până la 5 cm grosime, acest strat trebuie să fie bine compactat în nisip.

Instalarea corectă a șapei. Este important să nu faceți nicio greșeală aici, altfel nu se va obține o pantă uniformă.
Asigurarea protecției șapei așternute. Uscarea cimentului proaspăt este o problemă majoră, având ca rezultat reducerea rezistenței și durabilității suprafeței finite. Prin urmare, este important ca materialul să fie udat uniform timp de trei până la șapte zile după instalare.

Instalarea balizelor de betonare

Schema de instalare a balizelor: 1 – rând de balize de fațadă; 2 – balize auxiliare intermediare; 3 – baliză de referință pe perete; 4 – rânduri de balize; 5 – cablu de ancorare pentru rândul de balize.

Se recomandă utilizarea balizelor auxiliare pentru a facilita așezarea în unghi. Acestea sunt utilizate pentru a marca unghiurile de pantă necesare. De exemplu, vor fi necesare patru balize polare pentru o flanșă în jurul unei case. Instalați-le în colțurile zonei care urmează să fie turnată. În acest fel, două dintre dibluri trebuie să fie mai înalte decât celelalte două. Înălțimea maximă și minimă a zonei care urmează să fie umplută ar trebui să fie determinată de dimensiunea balizelor.

Corzile atașate la balize vor forma unghiul de înclinare necesar pentru viitoarea suprafață. Aceste corzi trebuie să fie bine întinse, astfel încât celelalte două corzi încrucișate să se poată deplasa de-a lungul lor. Așa se marchează planul care urmează să fie umplut cu beton. Se utilizează o nivelă cu bulă de aer pentru a determina geometria exactă a viitoarei suprafețe. Acesta este fixat pe una dintre corzi și apoi, prin ridicarea și coborârea lui, se obține poziția necesară a grinzilor. După ce a fost efectuată ajustarea, cofrajul poate fi instalat. Plăcile de placaj sau profilele pentru plăci de gips-carton sunt folosite ca matrițe.

Distanța dintre părțile laterale ale cofrajului trebuie să fie egală cu lungimea regulii, adică a plăcii vibrante sau a mopii. Profilele de sub placa de gips-carton pot fi fixate cu mortar plasat în prealabil sub șnur în jurul perimetrului.

Armare

Consolidarea cimentului cu ajutorul armăturii este un proces important, deoarece barele de oțel previn fisurarea și deteriorarea betonului în timp. Cea mai simplă și cea mai practică opțiune pentru creșterea rezistenței unei șape de ciment este de a plasa armături în beton între faruri. În locul barelor de oțel se poate folosi o plasă metalică. Etapa de armare este obligatorie pentru betonarea proporțională.

Turnarea

Betonarea eficientă este determinată de calitatea amestecului, care depinde de un calcul precis al cantităților de nisip și piatră spartă. Dacă aceste ingrediente sunt prea multe, amestecul va fi greu de nivelat. Rezultatul va fi o suprafață neuniformă. Pentru comoditate, betonul este turnat în două straturi. Primul strat este un amestec cu un conținut ridicat de pietriș. Acest strat trebuie să fie bine nivelat, deoarece va fi baza pentru al doilea strat – mortarul lichid fără piatră spartă. Grosimea celui de-al doilea strat trebuie să fie de 20-40 mm. Pentru a îmbunătăți aderența internă a celor două straturi, ar trebui să se ia o pauză de cel puțin 24 de ore între betonare.

Acum trebuie turnată șapa însăși. Amestecul preparat se descarcă între faruri și se împrăștie uniform cu un exces de înălțime. Acest lucru se face pentru a o îndepărta cu o șapă vibrantă și pentru a obține o suprafață uniformă. În acest scop, unitatea este așezată pe cofraj și trasă pe acesta cu mișcări alternative de două sau trei ori. În plus față de nivelare, zidăria este tasată, ceea ce îmbunătățește calitatea șapei. Compactarea maximă este obținută prin utilizarea unui dispozitiv special de vibrare. Cu toate acestea, acest mecanism este costisitor. Ca alternativă, se pot folosi bare de armătură.

Dacă betonul nu se compactează bine, înseamnă că amestecul nu este amestecat corect. La următoarea amestecare trebuie să se adauge mai multă apă. Nerespectarea acestui punct va avea ca rezultat o suprafață inestetică. Dacă aerul nu este eliminat din beton, șapa nu va rezista mult timp.

Cum de a îmbunătăți calitatea amestecului?

Pentru a îmbunătăți calitatea amestecului de beton se folosesc aditivi și adaosuri speciale. Fiecare produs acționează într-un mod diferit. Cu ajutorul unor astfel de substanțe este posibilă ajustarea indicatorilor de rezistență a cimentului, rezistența șapei la influențele atmosferice și mecanice. Utilizarea de plastifianți poate crește autocompactarea șapei. Datorită umpluturilor artificiale, rezistența la încovoiere este crescută, fragilitatea este redusă și rezerva de rezistență a cimentului întărit este crescută.

Fibrele de oțel sunt recomandate pentru armarea cimentului. Aceasta conferă suprafeței proprietăți de rezistență mai mari și, prin urmare, o durată de viață mai lungă. Nu va fi necesară o armare suplimentară, așa cum este adesea necesar în cazul șapelor convenționale.

Concluzie

Unghiul optim de înclinare este de 10-12 grade. Această metodă este cea mai ieftină, deoarece nu necesită armare. În acest caz, va fi necesară o cofraj obișnuit din plăci de placaj, care acționează ca un amortizor pentru mortarul turnat și, ulterior, ca o protecție împotriva fisurării zidăriei.

Opțiunea cea mai scumpă este considerată a fi metoda bordurii. Diferența cu această metodă este aspectul estetic al șapei finite. Experiența a arătat că și un constructor începător poate face o șapă cu o pantă. Este suficient să urmați regulile și sfaturile de mai sus.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format