Cum și cu ce să tencuiască pereții de agregate de argilă expandată?


0
Protejarea suprafețelor clădirilor realizate din agregate de argilă expandată oferă rezistență la efectele dăunătoare ale climei, îmbunătățește performanța și confortul de viață, păstrează longevitatea pietrei și constituie baza pentru redecorarea ulterioară. Cea mai simplă, mai accesibilă și mai puțin costisitoare soluție este tencuirea zidăriei din argilă expandată.

Tipuri de tencuială

Suprafețele realizate din blocuri de agregate de argilă expandată sunt tencuite cu amestecuri de ciment-nisip și gips. Tencuiala reduce conductivitatea termică a pereților și asigură un gradient corect de permeabilitate la vapori. Ușurința de utilizare și puterea de aderență a tencuielii din argilă expandată este mai mare decât cea a tencuielii din ciment nisipos. Cu toate acestea, suprafața pietrelor de zidărie absoarbe în mod neregulat umiditatea din mortar, ceea ce poate duce la contracții fragmentate și la deteriorarea esteticii suprafeței. Un alt risc este o posibilă aderență slabă între tencuială și suprafața peretelui.

Ciment și nisip

Mortar de ciment-nisip pentru beton de argilă expandată.

Tencuiala se îmbină perfect cu blocurile de perete datorită compozițiilor sale identice. Este ideal pentru închiderea etanșă a porilor, fisurilor și a chiturilor, ceea ce este important atunci când există schimbări constante ale umidității și ale temperaturii aerului. Această tencuială poate fi ușor vopsită pentru a forma fațada exterioară sau pereții interiori doriți. Tencuiala creează o presiune suplimentară asupra fundației, care ar trebui să fie întotdeauna luată în considerare.

Avantaje

Tencuiala cu ciment-nisip este cea mai ușoară și mai estetică metodă de finisare. Amestecul are o aderență ridicată la substratul blocului de argilă, ceea ce creează o acoperire durabilă. Lucrările de zidărie din încăperi cu umiditate internă ridicată sunt mai bine acoperite cu acest amestec. O astfel de acoperire economisește bugetul proiectului.

Tencuială

Acest material are o densitate mai mică și proprietăți mai bune de izolare termică în comparație cu un amestec de ciment și nisip. Această tencuială nu aderă bine la substrat decât dacă se folosesc ingrediente cu proprietăți de contact cu betonul (sau mortare uscate gata amestecate).

Avantaje

În ceea ce privește performanța, tencuiala cu un amestec pe bază de gips este similară cu o compoziție de nisip-ciment. Cu toate acestea, materialul în sine este mai ușor pe unitatea de suprafață (cu aceeași grosime a stratului) decât amestecul de ciment și nisip și este ușor mai cald. Exteriorul suprafeței finite poate fi perfect neted.

Tehnologia de aplicare

Suprafața betonului de argilă expandată este mai întâi curățată, rosturile zidăriei sunt tratate și apoi amorsate. Suprafețele sunt apoi întărite cu plasă. Mortarul pregătit se aplică și, după uscare, se chituiește până când este gata de decorare.

Pregătirea suprafeței peretelui

Înainte de tencuire, se îndepărtează orice murdărie, praf, pete de ulei și grăsime de pe blocurile de perete. Mortarul care depășește suprafața zidăriei este doborât.

Tratamentul cusăturilor

Mortarul de nisip-ciment este folosit pentru a etanșa fisurile și rosturile. Atunci când sunt înguste și adânci, acestea sunt lărgite pentru a permite materialului să pătrundă. Toate adânciturile sunt nivelate în planul peretelui pentru a permite tencuielii să se retragă mai uniform. Suprafața trebuie să se usuce înainte de următoarea operațiune.

Amorsarea pereților

Înainte de utilizarea compoziției de gips, blocurile de argilită sunt tratate cu agenți care le îmbunătățesc aderența. Se pot utiliza grunduri lichide de cuarț, dispersii de polimeri, precum și compoziții “de contact cu betonul” pentru blocurile de argilă expandată. De asemenea, este posibil să se utilizeze amestecuri de ipsos gata preparate, care conțin deja aditivi în acest scop. Astfel, blocurile nu mai trebuie să fie preamorsate.

Înainte de aplicarea mortarului de ciment-nisip, zonele de zidărie sunt tratate cu o soluție de ciment în apă pentru a uniformiza proprietățile de absorbție. De asemenea, este permisă simpla umezire cu apă a blocurilor de agregate de argilă expandată atunci când se aplică un strat de tencuială. O zidărie pregătită corect va absorbi uniform apa din mortarul de tencuială, ceea ce o va menține uniformă.

Montarea plasei de ipsos

Utilizarea mortarului de nisip-ciment (cu o grosime de până la 10 mm) nu necesită armare. Cu toate acestea, atunci când stratul de tencuială este mai gros de 1,5 cm, este mai bine să se înscrie o plasă galvanizată plată. Fixarea se face cu ajutorul unor șuruburi autofiletante, care sunt înfipte în găuri făcute în zidărie la fiecare 20-30 cm.

Plasa este presată cu șaibe subțiri sub capetele șuruburilor autoperforante. Un strat relativ subțire de tencuială vă permite să aplicați o plasă de sticlă (densitate de 200 g/m2, ochiuri de 10×10 sau 5×5 mm). De asemenea, se recomandă utilizarea acestuia înainte de tencuirea cu mortar de gips.

Prepararea soluției

Pregătirea mortarului de tencuială

Mortarul gata de utilizare trebuie să aibă consistența unui piure de cartofi lichid. Plastifianții îl vor face mai ușor de aplicat. De asemenea, în special în cazul tencuielilor din gips-carton, trebuie adăugate componente care cresc aderența la substrat. Tencuiala de stuc din blocuri de agregate de argilă expandată trebuie să asigure zidăriei rezistență la umiditate, să aibă o rezistență ridicată, să adere bine la substrat, să atenueze ușoarele modificări de contracție în geometrie și să fie rezistentă la îngheț.

Aplicarea

Înainte de a începe, șapele verticale sunt așezate pe mortar și nivelate la o distanță adecvată pentru o regulă de doi metri. Pentru primul strat, amestecul se toarnă pe zidărie cu o mistrie și se netezește cu o regulă care se mișcă ușor spre dreapta și spre stânga și în sus de-a lungul șapei. După 6-7 ore, se îndepărtează șapa de pe perete și se aplică al doilea strat de finisare pentru a elimina orice denivelări rămase.

Uscare

Mortierele se usucă destul de repede, deoarece se usucă spre exterior. Tencuiala formează o suprafață netedă și uniformă, de sub care nu se observă relieful blocurilor de bază din agregate de argilă expandată.

Finisare

Pe măsură ce se întărește, se șlefuiește stratul de finisare cu o mistrie. Când stratul de ciment-nisip este complet uscat, puteți începe lucrările de finisare: amorsare cu vopsea, chituire decorativă, amorsare pentru tapet, gresie, faianță, gresie porțelanată etc. Tencuiala de gips creează o suprafață aproape gata pentru finisaje decorative (tapet, pictură). Suprafețele exterioare ale clădirii acoperite cu tencuială trebuie acoperite imediat cu vopsea de fațadă, care le va proteja de umezeală.

Concluzie

Blocul de stuc este tencuit pentru a egaliza suprafața zidăriei, pentru a îmbunătăți performanța clădirilor și pentru decorarea ulterioară. Amestecurile de ipsos au nuanțe de aplicare care trebuie luate în considerare.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format