Compartimentarea spațiului interior cu pereți despărțitori pune bazele soluțiilor de amenajare interioară a imobilelor. Datorită performanțelor sale excelente, betonul celular este ideal în acest scop. Printre altele, combină ușurința și durabilitatea, astfel încât pereții despărțitori interiori pot fi utilizați ca bază solidă pentru construcțiile de pereți cortină.
Alegerea calităților și grosimilor blocurilor
Caracteristicile blocurilor din beton celular presupun utilizarea lor. În primul rând, ar trebui să se stabilească aproximativ ce sarcină vor suporta pereții despărțitori (mobilier, construcții). În acest fel, se poate determina lățimea pereților și gradele necesare ale materialului. Pentru pereții interiori neportanți, recomandăm utilizarea produselor D500 (structural și termoizolant) și D600 (structural), cu o lungime de aproximativ 625 mm și o lățime de 75-200 mm.
Această ultimă caracteristică este importantă deoarece izolarea fonică crește odată cu creșterea grosimii pereților despărțitori (standard până la 52dB). Densitățile D500, D600 asigură capacitatea blocului de beton celular de a susține o greutate de aproximativ 150 kg. Pentru pereții despărțitori ușori, blocurile de beton celular termoizolante de clasa D350, D400 pot fi instalate cu propriile mâini. În același timp, lățimea peretelui afectează stabilitatea acestuia. Pentru pereții despărțitori de trei metri înălțime, este suficientă o lățime a blocului de 100 mm, iar dacă este mai mare, de până la 200 mm.
Recomandări generale
Pereții despărțitori din blocuri de beton celular sunt construiți după pereții exteriori. În cazul în care pereții despărțitori au o lungime mai mare de 8 metri și o înălțime mai mare de 3,5 metri, poate fi necesară consolidarea cadrului clădirii cu structuri portante din beton armat. Grosimea pereților trebuie să asigure o rezistență și o rezistență ridicată la sarcini accidentale, la impacturi speciale și la sarcini statice. Acest lucru afectează greutatea peretelui despărțitor din beton celular transferată pe placă. Rezistența necesară a peretelui despărțitor din beton celular este dată de adezivul ciment-nisip pentru zidărie, care formează un strat de aderență subțire de 1 – 3 mm.
Prin urmare, este necesară o precizie ridicată a orizontalizării cu propriile mâini pentru a exclude formarea de tensiuni de deformare reciprocă a blocurilor. Presiunea plăcilor pe pereții despărțitori din beton celular este eliminată printr-o rost de dilatare (cu o înălțime de până la 20 mm) umplut cu material elastic moale (vată minerală, spumă de asamblare etc.). În mod similar, marginile peretelui despărțitor (pe toată înălțimea) sunt conectate cu balustrada portantă. În plus, peretele despărțitor este conectat cu peretele prin elemente de armare (bandă perforată galvanizată, plăci de ancorare din oțel inoxidabil) cu un pas de 0,7 până la 1 m. Blocurile din perete trebuie instalate cu o decalare orizontală de jumătate din lungime față de pietrele din rândul anterior.
Scurtați piesele cu un fierăstrău obișnuit. Înainte de a lucra cu blocurile de beton celular, evitați să le umeziți. Pentru a fi siguri de obținerea D500, D600, cântăriți blocul de beton celular de pe palet. Masa sa ar trebui să fie de 14-18 kg (la o grosime de 10 cm). Orice lucru mai ușor este un produs izolator cu rezistență scăzută.
Ridicarea pereților despărțitori
Compartimentarea interioară implică pregătirea, marcarea cu propriile mâini, așezarea blocurilor de beton celular, consolidarea structurii și finisarea ulterioară.
Pregătirea materialelor și a instrumentelor
Blocurile de compartimentare din beton celular sunt livrate pe paleți. Trebuie stabilit numărul de pietre necesare pentru construcție. Cunoscând dimensiunile, se calculează volumul pe piatră (în m3) și apoi volumul standard al paleților se împarte la acest număr.
Rezultatul este numărul de blocuri de gaz pe palet. De asemenea, se pregătește cantitatea necesară de adeziv special. Tehnologia de lucru este determinată de calitatea și disponibilitatea echipamentelor și instrumentelor auxiliare, cum ar fi:
- Un cărucior manual de lipire (cu un distribuitor încorporat) a cărui lățime corespunde dimensiunii transversale a blocurilor;
- Ferăstrău electric sau mecanic pentru tăierea canelurilor în blocurile de gaz;
- ferăstrău de mână cu inserții din carbură de tungsten (polizor, daltă);
- Colț pentru fixarea exactă a pânzei de ferăstrău în timpul tăierii betonului cu gaz;
- spatula dințată (pentru aplicarea uniformă a compusului adeziv) cu o lățime mai mică decât secțiunea transversală a pietrelor
mistrie pentru amestec; - ciocan de cauciuc pentru poziționarea corectă a blocurilor în zidărie
un șlefuitor și o placă de șlefuit pentru nivelarea neregularităților mari și mici de pe blocuri și, respectiv, de pe pereți; - apă pentru amestecarea adezivului pentru zidărie;
- armătură pentru încadrarea în perete și conectarea acestuia la structura clădirii
tancuri de mortier; - un burghiu electric cu o duză specială pentru amestecarea amestecului adeziv
un nivel cu bulă de aer și un cablu; - protecția respiratorie și a ochilor;
- perie, etc.
Marcare
Pe podea și pe pereți, curățate de resturi și murdărie, se folosește un cordon pentru a delimita spațiul care va fi ocupat de peretele despărțitor. De ele sunt fixate bârne de lemn temporare, pe care sunt marcate nivelurile rândurilor de zidărie. Un cordon întins definește tăietura superioară a zidăriei din primul rând. Acest lucru indică, de asemenea, nivelul podelei, care este important pentru instalarea blocurilor de gaz.
Așezare primul rând
Blocurile sunt instalate pe un strat de hidroizolație care absoarbe vibrațiile (vată minerală rigidă, pâslă pentru acoperișuri, spumă de polistiren etc.). În cazul în care podeaua este neuniformă, trebuie aplicat un mortar de ciment cu o înălțime de 20 – 30 mm deasupra bazei. Așezați prima piatră de-a lungul șirului pe acest mortar sau folosiți lipici (dacă baza este plană). Trebuie să existe o distanță de 0,5 cm între perete și blocul de beton celular. Următoarele blocuri cu capetele în lipici sunt așezate unul lângă altul.
Acestea sunt aliniate cu nivelul și zidirea se face cu un ciocan de cauciuc, respectând nivelul superior al zidăriei de-a lungul cordonului. Aplicați mortarul cu o mistrie dințată într-o bandă îngustă de-a lungul blocului, astfel încât mortarul să nu iasă în afară și să existe spațiu pentru mortarul de finisare. Ultima piatră dintr-un rând poate fi o piatră de umplutură.
Acesta trebuie tăiat astfel încât să rămână 0,5 cm până la următorul perete (începutul deschiderii). Periați ambele capete ale ultimei pietre cu mortar. Curățați partea superioară a rândului și, dacă este necesar, nivelați-o cu o mistrie. Lăsați mortarele să se întărească timp de 2 până la 3 ore.
Așezarea rândurilor următoare
Toate celelalte rânduri sunt lipite cu fețele de capăt decalate cu jumătate din lungimea pietrei. Alinierea se face în fiecare rând cu ajutorul unui cordon și al unei nivele cu bulă de aer. “Legarea” pereților portanți de pereții despărțitori poate fi rigidă (cu blocuri care ies din peretele de fațadă, ceea ce presupune ca rândurile pereților portanți și ale pereților despărțitori să coincidă exact) și flexibilă (prin ancore în T, benzi metalice în formă de L).
Conectorii metalici pot fi preinstalați în construcția de susținere sau consolidați încă din faza de zonare a spațiului. Îmbinările elastice sunt de preferat pentru a împiedica deformarea pereților și pentru a crește izolarea fonică. Conectorii în L sunt fixați cu cuie pe peretele portant și pe marginea superioară a celei mai exterioare pietre din rând. Pentru a plasa ancorele în marginile superioare ale blocurilor de margine, se face o canelură și se umple cu ciment (adeziv).
Armare
Întărirea structurii de compartimentare se face cu tije metalice (diametru de aproximativ 10 mm) prin trei rânduri de blocuri sau mai des (dacă este necesar). Fiecare rând este armat și lipit de structura clădirii atunci când lățimea blocurilor este de 100 mm. Armătura se plasează în caneluri fără praf, realizate de-a lungul întregii margini superioare a zidăriei, în mijlocul blocurilor.
Metalul este încorporat în ele cu mortar adeziv. Alternativ, o bandă galvanizată cu o înălțime de 0,2 cm și o lățime de 5 cm este plasată direct în rostul de zidărie adezivă. În cazul în care peretele este mai mare de 3 m, acesta este întărit cu plasă de sticlă.
Uscare și finisare
Blocurile de gaz nu se micșorează în mod semnificativ, astfel încât pereții despărțitori pot fi terminați după una sau două luni, dar înainte ca fațada să fie terminată (permeabil la vapori). Îmbinările sunt verificate cu un decalaj și sigilate cu adeziv. Apoi, după o zi, suprafața este chituită, prăfuită și tratată cu un agent antiseptic.
În continuare, pereții sunt amorsați pentru a crește aderența. După trei-patru ore, acestea sunt șlefuite. În încăperile în care va exista o umiditate ridicată (bucătărie, baie etc.), suprafețele sunt acoperite cu soluții hidrofobe și tencuite cu compoziții rezistente la umiditate. În alte zone ale casei, se poate folosi tencuiala normală pe o bază de gips pentru a păstra respirabilitatea pereților. Acum se poate face decorarea finală.
Acoperirea deschiderilor
Metodele de realizare a punții sunt determinate de lățimea arcului. Atunci când dimensiunile sale sunt în limita a 0,8 m, se pot folosi blocuri de 60 cm lungime (cu o lățime de 100 mm, acestea cântăresc 11 kg) fără garnituri. Un cadru de susținere temporar este plasat în deschidere și două pietre lipite la capătul capului sunt plasate în mijlocul arcului. Apoi se așează următoarele rânduri de blocuri de gaz. Deschiderile mai lungi sunt acoperite de lintele (prefabricate, monolitice, metalice, din lemn).
În cazul construcțiilor prefabricate, se pot utiliza blocuri de gaz în formă de U gol de 50 de centimetri (cofraje fixe). Astfel de elemente sunt, de asemenea, plasate pe un cadru temporar, capetele sunt acoperite cu clei și presate împreună. În jgheabul podelei, format din mai multe pietre, este plasată o structură de armare voluminoasă, care este complet umplută cu beton compactat. Mortarul este aliniat cu nivelul superior al zidăriei. Odată ce betonul a căpătat rezistență, se îndepărtează suportul de piatră.
Concluzie
Cu o manoperă adecvată, se pot construi pereți despărțitori din beton de gaz care sunt suficient de rezistenți și de puternici pentru a rezista la stresul mobilierului și al echipamentelor de construcție suplimentare.
0 Comments