Turnarea pereților și a podelei cu beton în subsol


0
 O pivniță sau o pivniță este o parte integrantă a unei case particulare. Această cameră poate fi folosită în scopuri casnice: garaj, atelier, depozit pentru unelte sau culturi.

De ce ar trebui ca podeaua și pereții să fie betonate?

Subsolul este adânc sub pământ, astfel încât podelele și pereții trebuie să fie chituite și impermeabilizate. Construcția unei șape de beton este recomandabilă dacă:

  • încălzirea subsolului;
  • utilizare ca o cameră de zi;
  • utilizare ca atelier, sală de sport, garaj, saună;
  • amplasarea unei săli de cazane sau a unor încăperi tehnice similare;
  • amplasarea unei pivnițe pentru depozitarea produselor;
  • umiditate ridicată la sol.

Expunerea la vaporii umezi din solul umed va deteriora țevile, mobilierul, echipamentele, finisajele pereților și tavanelor. Casa poate ajunge într-o stare de degradare.

Unelte și materiale

Următoarele instrumente vor fi necesare pentru a realiza acest proces:

  • O găleată;
  • lopată;
  • mistrie și tencuitor;
  • spatula de sub-bază;
  • recipient pentru mortar de beton;
  • polizor;
  • nivel cu spirală;
  • impermeabilizare;
  • bandă adezivă pentru construcții;
  • armătură sau plasă de oțel;
  • șape;
  • regula de nivelare a betonului;
  • polizor unghiular cu discuri de piatră;
  • placa de netezire.

Vor fi necesare următoarele materiale:

  • ciment M400;
  • piatră spartă standard;
  • nisip de carieră apă de la robinet;
  • aditivi chimici care măresc hidrofobicitatea, rezistența betonului (dacă este necesar).

În locul unei lopeți, un container pentru amestecarea mortarului de beton poate fi folosit de un malaxor de beton. Cu ajutorul unui malaxor de beton, procesul de pregătire a unui amestec de înaltă calitate va fi mai rapid.

Proces tehnologic

pardoseală subsol de beton se face în șase pași:

  • Săparea unei săpături cu o lățime care să țină cont de dimensiunile pereților și ale cofrajului.
  • Crearea unei perne de nisip cu piatră spartă.
  • Instalarea cofrajului.
  • Instalarea stratului de impermeabilizare.
  • Consolidare.
  • Turnarea betonului.

Pregătirea podelei pentru chituire

Betonarea pe teren este ideală pentru șapă.

Opțiunea ideală pentru șapă într-un subsol este betonarea peste sol. Lucrările pregătitoare sunt reduse la minimum: scăpați de resturi, de vegetație, tasați solul și puteți începe să aplicați șapa. Atunci când pardoselile noi sunt instalate peste cele vechi, procedați după cum urmează

  • Scoaterea parchetului vechi și apoi identificarea imperfecțiunilor;
  • Eliminați lacunele și așchiile prin mărirea lor și tratarea cu nisip-ciment sau compus din plastic;
  • Demontați zonele nereparabile;
  • corectarea diferențelor de înălțime ale substratului cu ajutorul unei mașini de frezat;
  • curățarea suprafeței de praf, în caz contrar, aderența betonului la podeaua veche va fi afectată.

În cazul în care nu este posibil să se creeze o bază perfect uniformă din parchetul vechi, se recomandă să se pună o subzidire.

Umplerea și compactarea patului

Atunci când se așează podeaua direct pe sol, este imediat compactat, apoi se pune o pernă de piatră spartă sau piatră fină. Acest strat va întări pardoseala și va preveni posibilitatea apariției fisurilor. Apoi se așează un strat de 0,5-1 m de pernă de nisip, care poate pierde până la 25% atunci când este compactat în continuare cu un cilindru sau cu o mașină de vibrat. Acest fapt ar trebui luat în considerare atunci când se face rambleul. După compactare, nisipul este udat.

Impermeabilizare

După ce a fost construită și compactată placa de bază, se realizează impermeabilizarea. Calitatea acestei lucrări determină umiditatea viitoarei podele. Înălțimea acestui parametru va proteja camera de mucegai și mucegai și de deteriorarea proprietății. Pentru impermeabilizare se utilizează bitum, material polimeric sau rulouri de folie groasă de polietilenă.

Materialul selectat este așezat prin suprapunere pe întreaga pardoseală și lipit. Nu trebuie să existe goluri sau crăpături. Materialul în exces trebuie tăiat. Suprapunerea membranei de impermeabilizare peste perete este de 25 cm. Aceasta protejează articulațiile de umiditate. Primul strat de beton poate fi, de asemenea, impermeabilizat. În acest scop, se folosesc materiale izolatoare.

Montarea plasei metalice

În cazul în care subsolul este mare, este recomandabil să se stabilească un strat de armare pe podea pentru a consolida structura. Inițial, suprafața trebuie împărțită în pătrate. Apoi, trebuie marcată o placă de 2-2,5 cm grosime.

Armătura trebuie aleasă în funcție de scopul camerei și de sarcina prevăzută. Se pot folosi bare metalice groase sau plase de armare (tricotate, sudate). De regulă, se utilizează o plasă de drum cu un diametru al tijei de 0,5 cm.

Pentru sarcini grele se recomandă o tijă de oțel suplimentară cu o secțiune transversală de 1-1,6 cm. Alternativ, este adecvată fibra de armare – o fibră de oțel amestecată în amestecul de beton.

Setarea șapei și șapă

Înainte de a turna podeaua, este important să se poziționeze corect șapele. Acest lucru va determina cât de uniformă va fi suprafața. Formarea șapelor se face în timpul primei faze de turnare, folosind jumătate din amestec. La o distanță de 1 m unul față de celălalt, creați o elevație și așezați o șarpantă cu o creastă deasupra. Cu ajutorul unui nivel de nivelare, ajustați partea superioară a balizelor la partea inferioară a binalei.

Pentru aplicarea șapei pe pardoseală se utilizează mortar de calitate nu mai mică de M400. Se adaugă marmură fină sau granit ca agregat. Pentru primul strat de zidărie se adaugă un întăritor sau un plastifiant. În funcție de suprafața de șapă, pentru nivelare se utilizează fie o șină vibrantă, fie un vibrator.

Uscare

După ce betonul s-a întărit, pereții pot fi turnați.

După ce a fost așezat fiecare strat de beton, trebuie să așteptați o perioadă de timp, timp în care șapa capătă rezistență și se usucă. Acest proces poate avea loc fără interferențe timp de cel puțin 24 de ore. Pentru a accelera procesul de întărire a șapei de beton fără a pierde din rezistență, se recomandă utilizarea operațiunii de degresare în vid. În acest scop, materialul de filtrare este așezat pe betonul uniform și acoperit cu un covor etanș. O pompă de vid este conectată la centrul covorului, care aspiră excesul de umiditate fără a deteriora calitatea șapei. Uscarea prin această metodă durează doar 7 ore.

Uscarea betonului este completă atunci când pe suprafața acestuia rămâne o urmă de până la 4 mm.

Când betonul s-a întărit suficient, puteți îndepărta grinzile și umpleți brazdele cu nisip-ciment. Este mai bine să meargă pe suprafața de beton proaspăt cu o foaie de placaj. Podeaua este apoi acoperită cu o folie de polietilenă. Betonul are nevoie de 28 de zile pentru a se maturiza complet.

Șlefuire și chituire

Chituire începe de la pereți și uși în mijloc. În acest scop, se recomandă utilizarea unui topping sau a unui consolidator de beton. Procesul este finalizat atunci când suprafața a absorbit complet chitul. Procesul se repetă de trei ori. Etapa finală este atunci când pe beton rămâne o urmă de până la 1 mm. O șapă cu o încărcătură mică va necesita 5 kg, o încărcătură medie 8 kg, iar pentru pardoseli colorate 8 kg de chit pe 1 m2.

Cum se toarnă pereții cu beton?

Montarea cofrajului pentru turnarea betonului.

Pentru pivnițe, se recomandă construirea de pereți solizi folosind tehnologia fundației cu benzi continue. Construcția poate fi turnată în mai multe etape:

pregătirea șanțurilor;
așezarea patului de nisip;
instalarea cofrajelor;
așezarea stratului de impermeabilizare;
întărire;
turnarea betonului.

Cofrajul peretelui trebuie instalat după ce podeaua de beton este complet uscată, altfel zidăria proaspătă va fi presată prin ea și va fi înclinată.

Вернуться к оглавлению

Alegerea dimensiunii pereților

Atunci când se construiesc pereți masivi, grosimea lor este aleasă în funcție de etajul prevăzut al casei și de tipul de sol. Grosimea poate varia între 20 cm și 40 cm.

Pregătirea șanțurilor

În cazul în care se utilizează tehnologia de turnare pe loc, trebuie săpate șanțuri pentru pereții viitoarei pivnițe. O fundație de benzi va fi o parte din acestea. Șanțurile trebuie să aibă o adâncime de 150-200 m și o lățime de 0,4-0,6 m.

 Instalarea unei perne de nisip

Un strat de pernă de nisip ar trebui să fie de cel puțin 20-40 cm. Această cantitate depinde de dimensiunea prevăzută a pereților și de sarcina totală. Stratul de nisip este compactat. Așteptați trei zile pentru o compactare completă.

Asamblarea cofrajului

Pentru cofrajele detașabile se folosesc panouri din lemn sau aluminiu, iar pentru cofrajele permanente se folosesc plăci de polistiren. Acesta din urmă va acționa apoi ca un strat izolator.

Hidroizolație

Pereții au nevoie de impermeabilizare. Procesul se realizează în timpul fazei de întărire medie a betonului. Pentru a face acest lucru, îmbinările dintre pereți și podea și îmbinările sunt șanfrenate în fante de 3 x 3 cm cu un polizor. Aceste caneluri sunt umplute cu un agent de impermeabilizare penetrant.

Finisarea impermeabilizării pereților este la fel de importantă. Cu ajutorul unei pensule sau al unui pulverizator, substanța penetrantă se aplică pe suprafața care a fost curățată în prealabil de grăsime și mortar de ciment. Rosturile, îmbinările de pe perete sunt apoi acoperite cu folie de plastic și umezite periodic timp de două-trei zile.

Armare și zidărie de beton

În ciuda rezistenței betonului de calitate superioară, există riscul de prăbușire parțială a structurii din cauza vibrațiilor solului. Pentru a evita acest lucru, se recomandă consolidarea pereților monolitici cu un cadru metalic alcătuit dintr-un ansamblu de bare de oțel sub formă de coloane verticale, grinzi transversale și plasă de armare.

Armătura se realizează în 2 sau 3 straturi, în funcție de dimensiunea peretelui. Uneori, armătura este plasată în mijloc, iar plasa și sârma groasă este retrasă de la margini cu 15% pe fiecare parte. Se toarnă pereții cu beton impermeabil W10 și mai mare. M300 cu rezistența B22.5 și stivuibilitatea P1 sau P2 este adecvată. Atunci când se construiește peretele, este important să se unească noul lot de beton cu stratul nepolimerizat așezat anterior în interiorul cofrajului.

Concluzie

Pardoselile monolitice și pereții de subsol se caracterizează prin proprietăți de înaltă performanță. Respectarea atentă a recomandărilor asigură durabilitatea și rezistența la diverse influențe a întregii structuri. O astfel de cameră poate fi folosită în orice scop.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format