Pardoselile din beton sunt utilizate pentru clădiri și structuri industriale și rezidențiale. Caracteristicile tehnice ale acestui material asigură rezistența și durabilitatea structurii. Betonul nu este atât de ușor de turnat pe cât pare la prima vedere. O atenție deosebită este acordată îmbinărilor, care sporesc durabilitatea și fiabilitatea podelei.
Tipuri și descriere
Articulațiile sunt împărțite în următoarele tipuri:
- contracție;
- izolatoare;
- de construcție.
Contracția
O rost de contracție apare atunci când suprafața betonului se întărește și se usucă în mod neuniform. Nivelul șapei în apropierea marginii este mai mare decât în mijlocul mortarului, ceea ce duce la fisuri. Evitarea acestor probleme este posibilă prin utilizarea rosturilor de contracție. Rosturile sunt tăiate la o adâncime de o treime din grosimea șapei. Chituirea se realizează pe mortarul întărit și după finisarea suprafeței. Tăieturile de îmbinare se fac cu ajutorul unui ferăstrău de podea. Un ferăstrău de podea este o mașină concepută pentru tăierea asfaltului și a pavajelor din beton. Ferăstrăul de pardoseală taie betonul proaspăt, îndepărtează podelele și repară plăcile de beton cu ajutorul fierăstrăului de pardoseală. Atunci când betonul are un conținut mediu de umiditate, acestea fixează lemnul pentru a forma forma îmbinările dorite.
Izolație
Rosturile de izolare sunt un tip de rost de dilatare. Utilizarea rosturilor de dilatare este relevantă în clădirile realizate din beton pentru a preveni deformarea de intrare pe podeaua turnată. Impulsurile de deformare vin la șapă de la diferite structuri de construcții de mari dimensiuni. Elementele de izolație sunt instalate de-a lungul perimetrului fundației, de-a lungul pereților. În acest caz, nu este necesară utilizarea unei mașini de îmbinare. Materialul izolator este plasat între rosturi înainte de turnarea betonului. Aceste materiale sunt ieftine, motiv pentru care sunt atât de populare.
Structural
În cazul în care șapa de pardoseală a fost șapă cu intermitențe, atunci se folosește o îmbinare de construcție. Acesta face legătura între primul strat de beton și stratul aplicat după rupere. Nu necesită utilizarea unei mașini de rosturi și este creat în beton neuscat. Îmbinările structurale au forma unei îmbinări de tip limbă și canelură.
Cusături cu știfturi
Pentru sarcini permanente de la persoane care merg pe jos și diferite tipuri de vehicule se utilizează articulații cu bolț. Acestea sunt utilizate pentru a menține marginile îmbinării la același nivel atunci când se aplică sarcini axiale. Pentru a asigura mișcarea orizontală, stâlpii sunt fixați pe betonul în care se află rostul. Pentru a asigura calitatea îmbinării, este important ca elementele de bolțari să fie poziționate paralel unul față de celălalt, la același nivel. Pivoții sunt poziționați în așa fel încât îmbinarea să treacă prin centrul lor.
Reguli de feliere
Materialele de înaltă calitate sunt folosite pentru rezistența șapei de beton, durabilitatea, fiabilitatea și rezistența la diferite sarcini. În plus, este important ca articulațiile să fie tăiate în mod responsabil.
Trebuie respectate următoarele reguli atunci când se lucrează cu articulațiile:
-
Tăierea se efectuează pe beton întărit, după ce betonul a atins proprietățile de rezistență maximă sau imediat după ce betonul a fost turnat. Tăierea umedă se efectuează la câteva ore după finisare. În anumite condiții, se poate efectua chiar și la douăzeci și patru de ore după tratamentul final al mortarului de beton. Cu toate acestea, în cazul în care se alege metoda de tăiere uscată, lucrarea se efectuează cât mai devreme posibil pentru a evita sfărâmarea marginilor îmbinării.
- Articulația de încercare. Acest lucru se face pe mortarul care nu s-a întărit complet, de preferință la câteva ore după ce mortarul de beton a început să se întărească. Rostul poate fi tăiat atunci când vârful taie particulele de agregate împreună cu mortarul. Dacă, pe de altă parte, granulele de agregate cad de pe suprafața betonului atunci când se taie rostul de testare, este prea devreme pentru a începe tăierea.
- Tăierea cusăturilor nu este posibilă fără echipamente și unelte speciale. Se marchează cusăturile cu cretă, folosind un fir de pescuit întins. O riglă sau o placă de lemn de patru centimetri lățime va ajuta la asigurarea uniformității. Imediat după ce amestecul de beton a fost turnat, se folosește un cutter pentru a face tăieturile, iar metoda de tăiere pe jumătate se aplică betonului deja întărit. Pentru un proces de tăiere neîntrerupt, unitățile de rezervă sunt întotdeauna disponibile în cazul în care unitatea principală se defectează.
- Procesul tehnologic de tăiere. La temperaturi ambiante ridicate, când cantitatea de umiditate din mediul înconjurător scade, există riscul de fisurare a îmbinărilor. În acest caz, fiecare a treia îmbinare este tăiată înainte de tăierea îmbinărilor intermediare. Rosturile sunt tăiate la o adâncime de o treime din grosimea betonului întărit. Acest lucru poate fi redus folosind metoda de tăiere umedă prin tăierea cu un cutter umed pe amestecul de beton proaspăt. Distanța se calculează după cum urmează: grosimea stratului de beton se înmulțește cu 24-36, astfel încât o șapă de zece centimetri este apoi tăiată la intervale de 240-360 cm. Valorile limită inferioare se aplică pentru betonul cu contracție mare.
Unelte de lucru
Lucrările de etanșare a îmbinărilor nu sunt posibile fără următoarele instrumente:
- spatula;
- perie;
- Un pistol de etanșare.
Se utilizează, de asemenea, următoarele materiale:
- amorsă;
- etanșant;
- etanșant.
Procesul tehnologic de tranșare
Procesul constă în tăierea unor îmbinări drepte și îngrijite. Atunci când se efectuează tăierea, este important să se respecte adâncimea optimă, precum și secvența de execuție. Cunoașterea modului de reducere a uzurii lamei, care apare ca urmare a mortarului dur, va reduce costul suplimentar al uneltelor de tăiere. Rosturile sunt tăiate după ce betonul și-a dobândit caracteristicile de rezistență, dar nu mai târziu, altfel pot apărea fisuri pe el.
Cusăturile sunt marcate cu cretă pe o bucată de fir de pescuit. Se folosește o riglă sau o placă de lemn de patru centimetri pentru a crea un punct de referință uniform. Pentru un proces continuu, este important să existe un echipament de tăiere de rezervă în cazul în care cel principal se defectează.
O altă metodă de tăiere este metoda de tăiere uscată, care nu este complicată. Se realizează după ce mortarul de beton a fost terminat. Avantajul acestei metode este posibilitatea de a utiliza un mâner lung, care poate fi folosit pentru a tăia rosturile la 100 cm, fără a fi nevoie să se deplaseze pe podea. Metoda uscată permite efectuarea de tăieturi la o adâncime de aproximativ 200-300 mm.
Etanșare
Etanșarea îmbinărilor este esențială în încăperile umede. În cazul în care nu se utilizează etanșanți în clădiri cu niveluri ridicate de umiditate, există riscul ca plăcile să se desprindă de pe suprafață. Alegerea materialelor de etanșare depinde de condițiile de funcționare a clădirii. Materialele de înaltă calitate asigură o barieră fiabilă și durabilă împotriva apei, care favorizează formarea ciupercilor și a bacteriilor. Etanșarea se realizează ținând cont de următoarele nuanțe:
- Luarea în considerare a coeficientului de dilatare a gropilor sub influența temperaturii;
- luarea în considerare a posibilei contracții a mortarului de beton;
luarea în considerare a deformării suprafeței. - În cazul sarcinilor permanente și în zonele umede, nu se recomandă să se facă economii la etanșanți, ci să se achiziționeze cele mai puternice și mai dure produse.
Ce se aplică?
Alegerea materialului de etanșare trebuie făcută cu cea mai mare atenție, ținând cont de sarcinile și condițiile de funcționare a suprafeței de beton. Sigilanții pot fi de următoarele tipuri:
- silicon;
- termoplastice;
- masticuri din polibutilenă;
- materiale plastice termorigide.
Materialul de etanșare trebuie să fie dur și să poată rezista la sarcini grele, dar să rămână totuși flexibil și elastic pentru a evita ciobirea.
Cum se face acest lucru?
Materialul de etanșare se aplică pe zonele de îmbinare pregătite, care sunt curățate și curățate de praf. Marginile sunt apoi lipite cu bandă adezivă, iar restul suprafeței este sigilată pentru a împiedica contactul cu materialul de etanșare. Un cordon de polietilenă, a cărui adâncime este egală cu lățimea locașului, este introdus în locaș pentru a da forma corectă. Înainte de a aplica materialul de etanșare, marginile sunt tratate cu un grund. Scopul grundului este de a închide porii îmbinării, de a întări suprafața și de a crea o legătură mai bună între materialul de etanșare și suprafață. Este posibil să se aplice etanșantul cu un pistol pneumatic sau manual. La sfârșitul lucrării, îndepărtați banda înainte de formarea crustei de etanșare
Concluzie
În zonele umede, este important să se asigure că rosturile din interiorul betonului sunt impermeabile la fluide. Din acest motiv, nu vă puteți lipsi de etanșanți, altfel absența lor va duce la consecințe neplăcute sub formă de mucegai, mucegai sau desprinderea materialului de finisare.
Etanșarea rosturilor trebuie efectuată cu atenție și precizie pentru a se asigura că suprafața de beton este plăcută din punct de vedere estetic.
0 Comments