Cazon de beton pentru puțuri


0

Atunci când construiți un puț cu propriile mâini, începeți prin a plasa un cazan în pământ. Acesta este montat pe o țeavă de tubulatură la o adâncime de aproximativ 1,5 metri. Acesta nu trebuie instalat aproape de sol, deoarece există riscul de pătrundere a înghețului în caz de îngheț. Cazanul este potrivit pentru instalarea pompelor, țevilor, filtrelor și acumulatorilor.

Conceptul de cheson

Un cheson este o cameră etanșă în interiorul căreia este amplasat echipamentul de foraj. Pentru a instala un cheson pentru un puț sau o gaură de foraj cu propriile mâini, trebuie mai întâi să determinați ce fel de cheson va fi. Există un cheson din beton, un cheson din plastic și un cheson din metal. Principalul scop al unui cheson este de a crea o cameră în pământ pentru a forma un spațiu pentru echipamentul de alimentare cu apă.

Caracteristici de design

Un cazan este un container de metal sau de plastic care seamănă cu o cutie sau cu un butoi de doi metri. Caisonul este adesea fabricat din oțel, izolat (parțial sau total) și vopsit cu mortare speciale. Dacă este necesar, o scară este plasată în interiorul construcției cazonului, ceea ce este necesar în cazul unui rezervor de dimensiuni mari.

În funcție de sistemul de alimentare cu apă, sau mai degrabă, care părți vor fi instalate în structură, selectați dimensiunile structurii cu un cheson. În partea de jos a structurii există o deschidere prin care se distribuie apa. De asemenea, se instalează un capac peste deschiderea țevii pentru a facilita accesul la gaura de sondaj pentru curățare.

Scop și unde este utilizat?

Cazanul etanș are două funcții:

  • Protejează partea superioară a conductei de foraj și a echipamentului intern de infiltrarea apei subterane. Acest lucru economisește spațiu pentru instalarea unor structuri tehnologice mari și crește durata de viață a sondei.
  • Protecția echipamentelor din interiorul cazematecii, precum și a conductelor de apă împotriva efectelor temperaturilor scăzute din timpul sezonului rece. Pentru a asigura un sistem de izolare termică, rezervorul este acoperit cu materiale izolatoare.

Coșurile sunt construite pentru toate structurile subterane cu un conținut ridicat de apă datorită impermeabilizării lor.

Tehnologia de producție

Dacă doriți, vă puteți face singuri un cheson. Materialul utilizat pentru construcția chesonului este variat. În practica de construcție, se folosesc cazemate din beton, metal, cărămidă și cașon inelar din beton. Dimensiunile sunt alese individual, în funcție de mărimea puțului.

Începeți prin a săpa o groapă pentru vasul care urmează să fie scufundat, ținând cont de dimensiunile chesonului. Calculați volumul astfel încât doar gura de vizitare să fie vizibilă deasupra solului, iar tubulatura să fie sub pământ. De asemenea, țineți cont de etanșeitatea structurii, care este necesară mai ales atunci când nivelul apei din sol este ridicat.

Efectuarea unei săpături pentru structură

Construcția structurii de beton are loc după cum urmează: săpați o gaură de lungime, lățime și înălțime potrivită în jurul carcasei. Pentru a proteja structura de beton împotriva infiltrațiilor de apă (impermeabilizare), pereții sunt acoperiți cu folie de fundație. Un strat de piatră spartă este, de asemenea, așezat la baza structurii.

Instalarea plasei de armare

Plasa de armare din cheson trebuie să fie instalată strict pe întreaga suprafață a structurii, cu o distanță de 30×30. Începeți așezarea în partea de jos a înălțimii dorite a structurii planificate. Se recomandă să se toarne întregul volum, dar, din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil.

Instalarea cofrajului structurii

Cofrajul este o construcție în formă de cutie din scânduri și bârne, care este umplută cu beton. După ce betonul s-a întărit, acesta este demontat. Pentru a ușura îndepărtarea cofrajului, constructorii cu experiență recomandă să îl înfășurați în folie de aluminiu și să folosiți un capsator pentru a-l fixa pe loc.

După ce cofrajul este pregătit, se toarnă betonul. Efectuând lucrarea pas cu pas, turnarea se efectuează de mai multe ori, pentru aceasta se așează din nou armătura, se fixează cofrajul și se toarnă mortarul de beton, toate acestea vor crește construcția la înălțimea dorită. După ce structura s-a uscat complet, se fac găuri în pereți pentru a instala conductele de apă.

Nu uitați să plasați un tub metalic peste piesă în punctul de contact cu betonul, să tratați îmbinarea rezultată cu spumă de montaj și să chituiți zona dintre tub și beton.

Betonare

Amestecarea manuală a betonului necesită mult efort; pentru a ușura acest lucru, se poate folosi un malaxor special pentru beton. Amestecul de beton este plasat în mai multe faze:

  • Partea inferioară a structurii este turnată în straturi mici, iar fiecare strat trebuie să fie bine compactat. Constructorii profesioniști, desigur, au în arsenalul lor de instrumente este un vibrator electric pentru tasarea betonului, dar atunci când se instalează o construcție cu propriile lor mâini, pentru a obține un astfel de instrument nu este accesibil tuturor. Apoi, se folosește metoda de ciocănire, prin care o armătură este scufundată în mortar, se balansează dintr-o parte în alta și se scoate treptat din beton.
  • Acest lucru este foarte important în primele câteva zile, pentru a menține betonul la un nivel optim de umiditate. Un cheson de beton prea uscat este predispus la fisurare, ceea ce are un efect negativ asupra rezistenței sale. Pentru a preveni acest lucru, mortarul întărit este umezit cu apă.

După 7 zile, cofrajul este îndepărtat, dar este încă prea devreme pentru a utiliza chesonul, deoarece acesta poate funcționa doar după 28 de zile.

Demontarea cofrajului

Cofrajul este decofrat doar atunci când betonul a atins rezistența maximă. Demontarea cofrajelor se efectuează în ordine inversă fazei de construcție. Prin urmare, atunci când se instalează cofrajul, trebuie să se aibă grijă ca acesta să poată fi îndepărtat cu ușurință în prealabil.

La demontare, trebuie respectate regulile de bază. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să scoateți firul care a fost folosit pentru a strânge structura și să deșurubați șuruburile în paralel. Apoi scapi de elementele de sus, trecând treptat la margini, colțuri și partea de jos. Nu vă așteptați ca acest proces să se desfășoare rapid, deoarece uneori durează câteva zile, până la o săptămână. Cofrajele îndepărtate pot fi folosite și la alte turnări, dar asigurați-vă că sunt depozitate în mod corespunzător și în condiții adecvate.

Realizarea cofrajului capacului

Cofrajul capacului este o placă de lemn întărită cu bârne de jos.

Cofrajul pentru capac este format dintr-o placă de lemn, care este așezată pe scânduri. Pentru a-l asambla, se ia un material de construcție rezistent care se așează pe planșe pe verticală, iar scândurile se așează orizontal deasupra. Întreaga structură este fixată cu șuruburi autofiletante.

La crearea structurii, este prevăzută o crestătură pentru trapă. În continuare, există etapa de turnare, dar înainte este de dorit să se mărească capacitatea de încărcare a barelor de acoperire. De asemenea, pentru rezistența capacului de utilizare de armare, care este așezat pe tot perimetrul în trepte de 5×5.

Armare și turnare

Betonul este turnat în structura pregătită. Este mai bine să le faci pe toate odată, dar nu este ușor de făcut. Acesta este motivul pentru care structura este adesea turnată în etape. În acest scop, un bloc de armătură este așezat pe betonul întărit, deasupra acestuia se așează un cofraj și pereții sunt turnați la înălțimea necesară. După aceea, containerul este întărit cu bare de fier. Acest lucru va consolida rezistența pereților și îi va împiedica să se deformeze și să se spargă.

Întreținere și reparații

La întreținerea structurilor cazone din materiale plastice, beton și cărămidă, nu există probleme. Cu toate acestea, există unele nuanțe atunci când este vorba de plăci metalice pentru chesoane. După o perioadă îndelungată de utilizare, acestea își pot pierde etanșeitatea, în special îmbinările și intrările din conducte.

Coșurile sunt reparate prin sudare. Din păcate, acest lucru nu este atât de ușor pe cât pare la prima vedere. Din cauza umidității ridicate din structurile subterane, procesul de sudare devine mult mai dificil. Dar sudorii experimentați vor rezolva această problemă prin utilizarea tehnicilor de sudare umedă. Dacă trebuie să o faci singur, trebuie să duci construcția în aer liber și să lucrezi într-un mediu uscat.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
1
confused
fail fail
0
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format