Astăzi, este ușor să alegeți o cadă de baie. Căzile de baie sunt disponibile în diferite materiale, forme, culori și dimensiuni. Uneori, însă, vă doriți ceva neobișnuit și rafinat, care să evidențieze stilul casei dvs. și al băii în sine. Desigur, puteți implica profesioniști-designeri care vor realiza un font în funcție de preferințele dumneavoastră individuale. Dar această opțiune este foarte costisitoare din punct de vedere financiar și nu toată lumea și-o poate permite. De asemenea, puteți alege ca material pentru fontul dvs. de botez lemnul. În acest caz, însă, aveți nevoie de abilități de tâmplărie, precum și de unelte speciale.
Specificațiile unei băi de beton sunt foarte apropiate de cele ale unei băi de piatră, deoarece betonul este aceeași piatră făcută dintr-un amestec de beton întărit. Deci, o cadă de beton cu propriile mâini este o opțiune excelentă dacă doriți să economisiți bani pe materiale și muncă.
Caracteristicile unui font baptismal din beton
Dacă doriți să economisiți bani, puteți face o cadă de baie din beton și o căptușeală de cadă cu propriile mâini. Ca materiale de placare se utilizează plăci de mozaic din plastic și ceramică. Construcția căzii de baie începe cu un plan de acțiune, care include calcularea cantității necesare de materiale și instrumente. Se stabilește secvența procesului tehnologic pentru construcția fontului baptismal. Acesta constă în următoarele etape:
- se pregătește baza și se instalează cofrajul;
- se toarnă pereții și fundul căzii;
- se creează matrițe;
- tencuială;
- lucrări de finisare.
Dacă aveți cea mai mică experiență cu mortarul de beton, nu va fi dificil să faceți o baie cu propriile mâini. Singurul lucru pe care trebuie să decideți asupra tipului de material de placare înainte de a începe lucrările, care afectează procesul de tencuire.
Următoarele materiale sunt utilizate pentru placare:
- mozaic de țiglă;
- vopsea;
- plăci ceramice.
În funcție de materialul de placare, se alege o metodă de aplicare a tencuielii de finisare, care determină cât de frumoasă va arăta baia. Atunci când se lucrează cu plăci ceramice, trebuie evitate zonele rotunjite, deoarece procesul de placare necesită mult efort și timp. Căzile de baie din beton cu finisaj mozaic permit zone rotunjite, deoarece lucrul cu plăci de mozaic nu este dificil. În cazul panourilor cu vopsea sau acrilic lichid, tencuiala de finisare se realizează cu ajutorul unei structuri de armare. La finisarea căzii de baie cu vopsea, se adaugă aditivi speciali pentru a face materialul mai puternic.
Etapele de lucru
Este posibil să faceți un font baptismal de calitate și sigur cu propriile mâini! Principalul lucru este să respectați următorii pași:
- În prima etapă, se face un proiect și se calculează materialele care vor fi necesare la turnarea căzii de baie. Pregătiți toate echipamentele. Determinați cum este delimitată zona și cumpărați materialele de construcție necesare.
- În timpul pregătirii, poziționați cofrajele care vor fi folosite pentru lucrările ulterioare.
- Betonați fundația și pereții fontului cu mortar pregătit.
Se realizează tencuieli și gresie.
Pentru a obține rezultatul dorit, este important să realizăm toate etapele procesului cu calitate și conștiinciozitate.
Unelte și materiale
Veți avea nevoie de următoarele materiale și unelte pentru a vă construi propria cadă de beton:
- ciment;
- nisip;
- plăci de lemn pentru construcția de cofraje;
- adeziv pentru țiglă;
- bare de armare;
- apă;
- cuie;
- mistrie;
- carton spumă;
- regula aluminiului;
- tăietor de țiglă, manual sau electric;
- ciocan;
- betonieră;
- chitul;
- Plăci ceramice (dacă se dorește).
Asamblarea cofrajului
Pentru a determina dimensiunea, forma și locația căzii de baie, se face un desen la o anumită scară pentru a arăta viitoarea utilitate a băii. După ce ați proiectat viitoarea cadă, calculați cantitatea de componente din beton necesară pentru a face mortarul de beton.
La montarea cofrajului, zona de lucru este curățată de echipamente, unelte și alte materiale inutile. Demontați cada de baie și, în conformitate cu desenele și calculele pregătite anterior, faceți o schemă. Folosiți scânduri de lemn pentru a construi un cofraj, fixându-l cu cuie sau capse metalice. În continuare, se instalează o structură de armare pentru a servi ca element de fixare. Datorită armăturii, cofrajul va deveni mai rezistent și nu va permite ca betonul să se scurgă în viitor.
Nu uitați să amorsați zona curățată în care urmează să fie instalată cofrajul. Acest lucru va îmbunătăți aderența dintre beton și suprafața de lucru. Atunci când se montează cofraje din lemn, este important să se asigure o structură monolitică, fără goluri și fisuri, pentru a împiedica scurgerea betonului turnat prin ele. Atunci când alegeți materialele de cofraj, acordați atenție la netezimea suprafeței, ceea ce va asigura o îndepărtare fără probleme a plăcilor. Pentru a asigura etanșeitatea, se utilizează o folie de construcție. În plus, înainte de turnarea betonului sunt prevăzute guri de scurgere și deversări.
Realizarea pereților și a fundului
Pentru realizarea pereților și a fundului bazinului, se folosește un mortar de beton, format din nisip fin, ciment și apă. Ingredientele uscate se combină în proporție de unu la trei, adică se iau trei părți de nisip și o parte de ciment. După ce nisipul și cimentul sunt combinate și amestecate, se toarnă apă. Cantitatea de apă este determinată de consistență, care trebuie să semene cu o smântână groasă. Pentru comoditatea preparării mortarului, folosiți un mixer de beton, acest lucru va accelera procesul de pregătire a amestecului și vă va permite să faceți un mortar de înaltă calitate. În cazul în care nu există nici un mixer de beton, pregătiți un mortar de nisip și ciment într-un jgheab, apoi amestecați-l manual folosind o lopată.
Mortarul pregătit se toarnă treptat în cofraj, compactându-l periodic. Este important să se așeze betonul astfel încât să se evite golurile. Bulele de aer sunt tasate cu o unealtă, făcând mișcări de sus în jos pe mortar. După ce a fost turnat primul rând de beton consistent, se așează un strat de armare pe tot perimetrul gropii. Apoi, turnați un alt strat de mortar de beton pentru a acoperi întreaga suprafață a băii. Când al doilea strat de beton se află la 0,2-0,3 metri de primul strat de armătură, se plasează un rând suplimentar de bare metalice. Continuați să betonați până la finalizarea lucrărilor.
După ce mortarul de beton s-a întărit, îndepărtați cofrajele și distanțierii și turnați fundul bazinului. Montați un sifon și conectați-l la sistemul de drenaj. Pregătiți mortarul în aceleași proporții ca și pentru pereți. Plasați armătura de-a lungul întregului perimetru al betonului, în trepte de cinci până la zece centimetri. Se toarnă mortarul până se face tot fundul.
Finisaj aspru
În continuare, după ce betonul s-a întărit, trebuie să se facă finisajul brut. Aceasta include: rotunjirea colțurilor, nivelarea suprafeței pe orizontală și verticală. Se poate realiza un șablon din placaj și se poate pregăti un șablon pentru rotunjirea corespunzătoare a fontului. Șablonul arată ca un contur desenat pe placaj și decupat cu un puzzle. Aplicați șablonul pe stratul de tencuială și aliniați planul. Ca mortar de nivelare se poate folosi spumă de plastic mărunțită și adeziv special pentru plăci. Mortarul de nivelare cu adeziv va servi ca izolație termică suplimentară.
Lucrări de finisare
După ce mortarul de nivelare s-a întărit, treceți la lucrările finale. Materialul de finisare poate fi fie plăci ceramice, fie pietricele. Lipiți una sau cealaltă cu un adeziv rezistent la apă. Dacă este necesar, rosturile trebuie chituite cu un compus care să se potrivească cu culoarea plăcilor ceramice sau a pietricelelor.
În baie, materialul de finisare sub forma unui mozaic de țiglă arată frumos și câștigă. Această opțiune practică poate fi realizată în casă. Pentru a pune un mozaic de țiglă veți avea nevoie de:
- mistrie;
- chitul pentru țiglă;
- un adeziv care poate fi utilizat în zone umede;
- cuțit;
- spatula de cauciuc.
Instalarea unui mozaic de țiglă nu necesită mult efort; dimpotrivă, procesul este fascinant și simplu. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să curățați suprafața de murdărie și să chituiți orice depresiuni. Aplicați adezivul atât pe faianță, cât și pe perete imediat înainte de a instala mozaicul, deoarece adezivul este capabil să se întărească rapid. Pentru calitate și rezultate rapide, constructorii profesioniști recomandă liniile de marcaj. Pentru a asigura acuratețea liniilor, între plăcile de mozaic se plasează distanțiere.
Concluzie
Procesul de construcție a băii de beton trebuie să fie realizat cu atenție și conștiinciozitate pentru a asigura un rezultat bun și o durată de viață îndelungată a fontului baptismal. Construcția băii de beton nu necesită experiență în construcții, dar este important să fii atent și sigur în spațiul mic al șantierului.
https://www.youtube.com/watch?v=uCwS39yKCGE
Dacă urmați tehnologia de fabricare a mortarului de beton și respectați proporțiile și recomandările, vă puteți construi propriul font cu caracteristici de înaltă rezistență.
0 Comments