Fiecare proprietar este preocupat de protecția proprietății private. O modalitate de a proteja o proprietate de invadarea ei este construirea unui gard înalt de câțiva metri. Este important ca structura gardului să fie stabilă și sigură. Piața modernă a construcțiilor oferă o gamă largă de materiale de construcție diferite pentru construirea de garduri și iluminat public. Cu toate acestea, costul unor materiale de construcție nu este accesibil tuturor. Dacă doriți să economisiți bani, cea mai bună opțiune în acest caz este de a face unele părți ale gardului cu propriile mâini. În special, vă puteți face propriile suporturi din beton de câțiva metri înălțime.
Marcare
Înainte de a cumpăra, ar trebui să vă familiarizați cu marcarea suporturilor din beton. Unele tipuri de stâlpi din beton armat sunt concepute pentru alimentarea cu energie electrică – iluminat pentru drumuri, străzi și piețe din orașe și sate. Stâlpii de beton sunt marcați în acest fel:
- În funcție de literele care apar pe fiecare structură de beton, experții determină scopul stâlpului de beton. Se face o distincție între un intermediar (notat cu litera “P”), un intermediar unghiular (marcaj UP), o ancoră unghiulară (UA) și un stâlp de beton cu ancoră (A). De asemenea, pe piață sunt disponibile suporturi de ancorare cu ramificații (OA), cu ramificații înclinate (OA) pentru iluminat.
- Numerele se referă la caracteristicile liniei de transmisie a energiei electrice. Aceste suporturi din beton sunt utilizate pentru iluminatul stradal.
Avantajele și dezavantajele de stâlpi de beton
Înainte de a începe lucrările de construcție, trebuie verificat dacă un gard cu aceste construcții ar fi cea mai bună soluție disponibilă. Avantajele produselor includ:
- Fiabilă și durabilă. Aceste structuri vor dura considerabil mai mult decât cele din lemn. Rezistența stâlpilor este determinată în primul rând de calitatea mortarului de ciment utilizat la fabricarea lor. Constructorii cu experiență recomandă cumpărarea de ciment de calitate M300 și M500.
- Dacă este necesar, stâlpii pot fi finisați la diferite înălțimi folosind tencuială, panouri de plastic, vopsea și alte mijloace.
- Ușor de instalat și asamblat. Nu sunt necesare materiale de construcție scumpe sau echipamente speciale pentru a fixa în siguranță produsul. Lucrarea poate fi efectuată cu propriile mâini, fără ajutorul profesioniștilor.
Pe lângă avantaje, stâlpii din beton au și un dezavantaj. Este important să luați în considerare acest lucru înainte de a amplasa un stâlp de beton. Adevărul este că stâlpul de beton trebuie instalat într-o fundație de gard pregătită.
Domenii de aplicare
Profesioniștii folosesc suportul de beton în zonele urbane și rurale, pentru iluminatul autostrăzilor, trotuarelor, fabricilor, parcurilor și piețelor, stâlpilor de gard, gardurilor. Stâlpul de iluminat poate fi utilizat pentru instalații de linii aeriene.
Producție
Lucrările de construcție sunt împărțite în mai multe etape:
- instalarea cofrajului;
- distribuția ochiurilor de armătură;
- turnarea mortarului de beton.
Materiale și instrumente
Pentru construirea structurilor sunt necesare următoarele materiale de construcție și unelte:
- foi de placaj sau plăci de lemn;
- bare metalice;
- folie de polietilenă;
- mașină de sudură;
- ciocan;
- șuruburi.
Un gard înalt de un metru și jumătate va necesita stâlpi de iluminat care vor fi cu douăzeci până la treizeci de centimetri mai înalți decât gardul. După ce structura a fost prefabricată, aceasta trebuie instalată într-o fundație de beton. Pentru a face acest lucru veți avea nevoie de:
- un nivel de construcție;
- piatră fină concasată;
- armătură, sârmă specială;
- amestec de ciment;
- lopată;
- nisip;
- structuri de susținere prefabricate;
- ciocan;
- burghiu;
- măcinător.
Asamblarea cofrajului
Înainte de a turna betonul, trebuie să se facă calcule exacte ale parametrilor cofrajului. Montarea cofrajelor din lemn necesită atenție și precizie. Este recomandabil să nu economisiți bani pe materiale de construcție. Costul lor nu este foarte mare, dar calitatea materialelor folosite va determina aspectul construcției. Una dintre cele mai simple forme ale unei astfel de construcții este considerată a fi o cutie. Construcția se realizează în etape:
- Trei bucăți de placaj trebuie să fie tăiate din cofraj, două bucăți care vor acoperi fiecare capăt al structurii. Aceste piese sunt pregătite în conformitate cu dimensiunile prestabilite ale produsului.
- Piesele trebuie apoi fixate împreună. Partea superioară trebuie să rămână deschisă. Acest lucru va facilita turnarea amestecului de ciment.
- Pentru a impermeabiliza cofrajul și pentru a preveni scurgerea mortarului de ciment, elementele de placaj sau de structură din lemn trebuie să fie montate corespunzător. După aceea, cofrajul trebuie să fie acoperit cu folie de polietilenă.
- Se pot folosi șuruburi pentru a facilita demontarea structurii de cofraj. Acestea pot fi îndepărtate fără a deteriora lemnul sau placajul.
Cadru
Fără un cadru robust, suportul nu va ține bine gardul. Betonul, la rândul său, este capabil să se fisureze la impact. Un cadru de oțel în interiorul produsului din beton va contribui la creșterea rezistenței și a stabilității acestuia. Profesioniștii confecționează cadrul folosind următoarele materiale și unelte:
- bare de oțel cu o secțiune transversală de șaisprezece milimetri (patru bucăți);
- Tije scurte cu un diametru de zece milimetri (12 bucăți);
- mașină de sudură;
- bandă de măsurat.
Tijele metalice trebuie sudate împreună. Tijele trebuie să fie distribuite pe toată lungimea cadrului de oțel (distanța dintre tije este de cincisprezece centimetri). În cazul în care constructorii nu acoperă armătura cu un strat de amestec de ciment, metalul va începe să ruginească din cauza pătrunderii umidității, ceea ce va duce la distrugerea produsului. Conform normelor, cadrul trebuie să fie la trei-patru centimetri de suprafața betonului. Lucrările de sudură pot fi evitate, iar tijele pot fi fixate cu sârmă.
Turnarea
Betonul trebuie turnat cu atenție și încet, astfel încât să nu se formeze goluri în amestec, deoarece acestea vor afecta calitatea și rezistența produsului de ciment. Puteți elimina golurile prin compactarea betonului folosind o șină vibrantă sau un burghiu cu ciocan cu duză metalică, care deplasează bulele de aer. Dacă nu aveți un astfel de dispozitiv, puteți străpunge în mod repetat suprafața betonului cu o tijă. După ce betonul a fost turnat și mortarul a fost compactat, cofrajul din lemn este acoperit cu o placă deasupra.
Demontarea cofrajului din lemn
Așteptați câteva zile înainte de a demonta structura și apoi îndepărtați plăcile de pe produsul finit din ciment. Părțile laterale ale cofrajului trebuie îndepărtate numai atunci când betonul este atât de rezistent încât suprafața și colțurile vor rămâne intacte atunci când elementele sunt demontate. De regulă, în timpul verii, părțile laterale ale cofrajelor din placaj sunt îndepărtate la câteva zile după finalizarea betonării.
Concluzie
Realizarea propriilor stâlpi din beton armat vă va permite să reduceți semnificativ costul forței de muncă sau al achiziționării de structuri prefabricate. În plus, turnarea betonului de către dumneavoastră vă va ajuta să vă asigurați de calitatea produselor, deoarece vă veți alege singuri armătura, mortarul de ciment și alte materiale.
În plus, veți putea realiza stâlpi de forme și dimensiuni necesare, ceea ce este important atunci când se realizează garduri non-standard sau se instalează porți. Produsele realizate manual pot fi instalate în punctele corespunzătoare amenajării gardului dumneavoastră și ancorării lor la suporturi.
0 Comments