Reciclarea betonului de asfalt


0

La construcția de drumuri, jumătate din costul estimat este cheltuit pentru achiziționarea de material pentru fabricarea betonului asfaltic. Costul materialului se datorează costurilor de extracție și de transport. Reciclarea ar contribui la: economisirea de bani, crearea unei producții fără deșeuri, protejarea mediului și conservarea resurselor.

În țările în care rezervele de materie primă sunt limitate, 90% din asfalt este reciclat. În SUA, asfaltul este cel mai reciclat produs. Acesta este îndepărtat de pe drumuri, este prelucrat de mașini speciale și se obține un material finit care va deveni beton asfaltic reciclat. Reciclarea betonului necesită utilaje speciale – reciclatoare de asfalt.

Ce este un reciclator?

Un reciclator de asfalt este o instalație mobilă care reciclează asfaltul uzat într-un amestec de reciclare. Există mai multe tipuri de reciclatoare: instalații de reciclare la cald/la rece și instalații mobile. Principalele diferențe dintre ele sunt dimensiunea și tehnologia de reciclare.

Ne vom concentra asupra reciclatorilor mobili. Astfel de mini-mașini sunt solicitate în construcția de drumuri din două motive:

este mai ieftin decât să cumperi asfalt nou;
reciclarea suprafețelor rutiere uzate se realizează direct pe șantier; asfaltul uzat nu trebuie să fie reciclat suplimentar.

Pentru reparațiile majore ale drumurilor, în cazul în care asfaltul este îndepărtat și reasfaltat, este mai eficient să folosiți un reciclator de asfalt (puteți chiar să angajați unul) pentru a accelera procesul, a reduce costurile și a evita ca depozitele de deșeuri să acumuleze asfalt nedorit.

Reciclare la cald

Asfaltare cu reciclare la cald.

Suprafețele de asfalt sunt supuse zilnic la solicitări mecanice. Acestea sunt cauzate de volumul traficului rutier și de greutatea acestuia. Rezultatul este reprezentat de gropi, fisuri și deteriorarea suprafeței. În oraș este problematic să se facă reparații (proces lung, blocarea traficului), dar este necesar să se prelungească durata de viață a asfaltului. Cu reasfaltarea la cald, pavajul poate fi regenerat cât mai repede posibil.

Stratul superior de asfalt este încălzit la 150°C cu încălzitoare cu infraroșu, iar materialul este înmuiat. Pavajul este apoi slăbit până la adâncimea corectă. Acesta este apoi acoperit cu un amestec care, în plus, întărește, reface grosimea și reface proprietățile pierdute ale pavajului. Amestecul de corecție este format din agenți minerali și lianți. Acesta este amestecat și expus la temperaturi ridicate și combinat cu asfalt reciclat. Materialul pregătit este apoi așezat pe carosabilul încălzit cu o bară specială de pavaj. Pavajul este apoi compactat în continuare cu o rolă.

Ce este bun la această tehnologie?

  • Asfaltul este reparat într-o perioadă scurtă de timp.
  • Nu aveți nevoie de o întreagă echipă de constructori.
  • Lucrările de reparații durează doar o zi.

Reciclarea la rece

În unitatea mobilă se prepară o suspensie specială. Reciclatorul împinge instalația mobilă de amestecare în fața sa și aplică un amestec de reșapat pe suprafață. Acesta adaugă densitate și stabilitate betonului asfaltic. Stratul (de mixtură) este compactat cu o rolă. Pavajul este apoi profilat, compactat din nou cu ajutorul unui cilindru vibrator și întărit cu emulsie de bitum. Tehnologia este bună:

  • niciun impact asupra mediului;
  • consum redus de energie;
  • regenerarea calitativă a asfaltului;
  • Păstrarea integrității solului.

Reciclarea la rece a betonului se realizează printr-o singură trecere a reciclatorului și nu deformează solul. Această tehnologie este considerată a fi cea mai acceptabilă din punct de vedere al raportului preț/performanță.

Proiectarea și funcționarea reciclatorului

Reciclatorul este asemănător unei remorci (așezat pe o bază pe roți), astfel încât este ușor de mutat de la un șantier la altul. Procesul de reciclare a asfaltului este următorul:

  • asfaltul uzat este încărcat prin intermediul unei guri de vizitare (situată în partea din față a echipamentului);
  • Un motor cu combustie (pe benzină sau motorină) acționează un tambur special din reciclator;
  • Bucăți de pavaj vechi sunt zdrobite în butoaie;
  • asfaltul este încălzit în procesul de concasare;
  • un sistem de palete amestecă amestecul zdrobit încălzit;
  • amestecul este evacuat printr-o a doua gură de vizitare (situată în partea din spate a echipamentului).

După reciclare, amestecul de asfalt este gata pentru asfaltare imediată.

Cum sunt reciclatorii?

PM-107

Reciclatorul PM-107 este utilizat pentru încălzirea mixturii asfaltice, reparații rutiere și peticire. Reciclează asfaltul vechi, încălzește materiile prime pregătite anterior, pregătește amestecuri de materiale inerte turnate pe loc. Caracteristică specială: unitatea este mobilă, amestecă amestecul fără ajutorul unui tractor. Caracteristici principale:

  • timpul de încălzire este de până la 15 minute;
  • poate încărca 350 kg de material;
  • temperatura de încălzire – 200°C.

ЕМ-3200

Reciclatorul EM-3200 este utilizat pentru repararea drumurilor cu ajutorul tehnologiei de asfaltare cu mastic. Caracteristică: Dispozitiv montat pe remorcă, pentru transport sunt necesare tractoare. Încarcă amestecuri gata preparate de asfalt topit, livrează amestecul la locul de muncă. Reciclează fracțiuni vechi de asfalt, prepară amestecuri de materiale inerte turnate și transportă bitum fierbinte (substanță utilizată în construcția de drumuri). Caracteristici principale:

  • capacitate – 1,2 t/oră;
  • capacitatea rezervorului de combustibil – 36 l,

Reciclatoarele moderne au diferite capacități de tambur, putere și aspect. Aceasta determină viteza cu care carosabilul poate fi reciclat pe unitate de timp. Pentru diferite tipuri de reparații (locale sau pe scară largă), se poate selecta tipul de mașină adecvat.

Cumpărați sau închiriați?

Dacă sunteți o companie specializată în reparații de drumuri (sau sunteți implicat în acest domeniu), ar trebui să cumpărați un reciclator. Un consultant de vânzări vă va ajuta să alegeți tipul de reciclator (rece/cald/unitate mobilă). Spuneți-i scopul achiziției dumneavoastră și ascultați sfaturile expertului. Astfel:

  • Veți economisi bani. Dacă recalculați economiile pe mai multe luni/anii, puteți cumpăra un reciclator pentru fiecare angajat.
  • Veți ajuta mediul înconjurător. În primul rând, este important. În al doilea rând, veți crește profilul companiei dumneavoastră.
  • Veți accelera procesul de reciclare a pavajului.
  • Veți ține pasul cu vremurile.
  • Veți sprijini producția de deșeuri zero.
Dacă îl veți folosi o singură dată, este cu siguranță mai bine să îl închiriați.

Dacă aveți nevoie de un reciclator pentru o utilizare unică, închiriați unul. Nu este nevoie să cheltuiți bani în plus pentru o instalație pe care doriți să o utilizați o singură dată. O modalitate mai rațională: comandați un serviciu de refacere a pavajului de la compania care a cumpărat reciclatorul. În cazul utilizării permanente a unității (afaceri mici, nevoi personale), puteți cumpăra o unitate de pe internet sau din magazine specializate. Un consultant de vânzări vă poate ajuta să vă decideți asupra tipului de unitate sau puteți afla singuri funcțiile și tipurile pe internet.

Concluzie

Fenomenul reciclării în sine capătă acum amploare. Este posibil să reciclăm absolut orice și să profităm de pe urma acestui lucru. Reciclarea asfaltului este un proces complex, iar un reciclator de asfalt este un partener în acest proces. Reciclarea betonului rezolvă o serie de probleme importante, cum ar fi

  • ecologice (reciclarea asfaltului);
  • economic (economie de material);
  • comoditate (nu este nevoie de închideri prelungite ale traficului și de lucrări de reparații întârziate);
  • timp (cel mai rapid mod de a reabilita suprafața drumului).

https://www.youtube.com/watch?v=e0CXDhvYKdc


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format