Betonul de marmură este un material versatil care poate fi realizat destul de ușor cu propriile mâini. De ce să faci o astfel de imitație a marmurei reale? Marmura a fost folosită timp de multe secole pentru a decora camere sau clădiri întregi. Este incredibil de frumos, arată foarte nobil. Prețul său este justificat de faptul că nu este ușor de obținut acest mineral (deci este destul de scump). Zăcămintele sunt situate în locuri rare, iar accesibilitatea este redusă. În plus, întregul proces de exploatare minieră, de prelucrare a materialului și de livrare nu face decât să adauge la preț, deoarece sunt destul de complicate.
Unde este utilizat?
Marmura din beton este utilizată în aceleași scopuri ca și marmura convențională – pentru finisarea fațadelor clădirilor, a interioarelor, a suprafețelor de mobilier, ca gresie și faianță, alte acoperiri de podea, fântâni, chiuvete, șeminee și multe altele. Dacă faceți marmura de beton în mod corespunzător cu propriile mâini, veți rămâne cu avantajul că este mai accesibilă din punct de vedere al prețului și nu este în nici un fel inferioară în ceea ce privește aspectul originalului.
Avantaje
Acest material are multe avantaje. În primul rând, marmura artificială este la fel de ecologică ca și marmura naturală. Mulți oameni apreciază faptul că prețul său diferă semnificativ de prețul rocii naturale, și de mai multe ori. Un avantaj uriaș: producția este practic lipsită de deșeuri, iar acest lucru nu este lipsit de importanță pentru natură. În plus, acest material reține perfect căldura, nu lasă să treacă umezeala. Iar pentru persoanele creative este pur și simplu de neînlocuit – acestea pot alege orice culoare, formă și fără dificultăți pentru a face marmură în condiții de casă.
Materiale și instrumente
Pentru a face beton de marmură la domiciliu, veți avea nevoie de materiale și instrumente speciale. Pregătiți apă, folie de polietilenă, nisip fin, vopsea de ulei în culoarea pe care doriți să o dați betonului. Ca material de umplutură va trebui să alegeți pietricele fine sau pietriș. De asemenea, nu uitați de ciment (M400/M500) și de orice recipient, un burghiu (este important să aveți un accesoriu pentru mixer) pentru amestecare. Veți avea nevoie, de asemenea, de matrițe care vor fi umplute cu marmură artificială. Le puteți cumpăra dintr-un magazin sau le puteți face singuri, dacă ați ales o configurație neobișnuită. În principiu, aceste componente nu sunt greu de obținut – ele sunt vândute în orice magazin de construcții.
Dacă efectuați corect tehnologia, materialul care va rezulta în aspectul nu va fi inferior marmurei reale. La prima vedere, va fi greu de spus cu ce a fost finisat interiorul.
Tipuri de amestec de beton pentru producție
Amestecul de beton este o compoziție de apă, liant și agregate. Toate componentele sunt amestecate într-un dispozitiv special – o betonieră. O tehnologie specială de amestecare a tuturor componentelor necesare are ca rezultat un material fabricat în mod artificial – betonul.
Diferitele tipuri de beton pot fi clasificate în funcție de diferite criterii. De exemplu, densitatea betonului este împărțită în următoarele tipuri:
- grele (clasele M100-M600);
- foarte grele (clasele M100-M200);
- ușoară (clasele M35-M400);
- foarte ușoare (clasa M25-M200).
Pentru a pregăti marmura, folosim beton greu marcat M400 sau M500. Acest lucru se datorează faptului că betonul de marmură trebuie să aibă o rezistență asemănătoare celei reale. Densitatea amestecului de beton utilizat trebuie să fie cuprinsă între 1.800 și 2.500 de kilograme pe metru pătrat, în funcție de calitatea pe care o alegeți.
Tehnologia de producție
În ultima vreme, au apărut multe tehnici diferite de realizare a marmurei din beton. Acestea se găsesc adesea sub denumirile de “marmură artificială”, “systrom”, “beton decorativ/colorat” și altele. Dar acestea sunt doar diferite variante de nume care au în comun o tehnologie.
Această tehnologie combină toate avantajele tehnicii de modelare semi-hidraulică cu așa-numita tehnologie vibro-cast. Aceasta face posibilă fabricarea cu propriile mâini a unui material identic cu marmura reală, folosind componentele obișnuite care au fost enumerate mai sus și un echipament destul de standard (cum ar fi o betonieră).
Betonul decorativ este la fel ca betonul obișnuit, dar cu adaos de nuanțe albe de ciment, ceea ce îi conferă un aspect nobil. Uneori, în producție se folosesc materiale de umplutură speciale, cum ar fi așchii de marmură, care pot fi de nuanțe și culori absolut diferite. O astfel de tehnică cu adăugarea de firimituri de marmură trebuie să fie combinată cu post-procesarea. Suprafața creată ar trebui să fie lustruită pentru a obține efectul de marmură reală. De asemenea, după lustruire, structura agregatului va ieși în evidență în mod minunat.
Prepararea amestecului
Odată ce ați găsit toate uneltele și ingredientele de care aveți nevoie, puteți începe în siguranță să pregătiți amestecul pentru fabricarea plăcilor de marmură artificială. Mai întâi de toate, pregătiți un recipient curat pentru acest proces. Mortarul are proporțiile obișnuite, adică 1:3 părți. Se ia ciment uscat de calitatea potrivită, apoi se adaugă nisip fin. Nu uitați să cerneți nisipul în prealabil pentru a scăpa de orice resturi inutile care ar putea fi prezente. Veți avea nevoie de o plasă fină pentru acest lucru, deoarece nisipul este fin. Toate acestea trebuie făcute pentru a obține un mortar omogen.
După ce s-a amestecat bine, se adaugă umplutura. După cum am menționat mai devreme, piatra spartă sau pietricele mici pot fi folosite ca umplutură. În acest fel se obține un mortar gata preparat.
Crearea culorii
Următorul pas, în urma tehnologiei, este adăugarea unui pigment colorant pentru a da culoarea marmurei artificiale. O caracteristică specială este că mortarul nu trebuie amestecat bine: acest lucru creează un efect eterogen, pe care încercăm să îl dăm mortarului pentru a obține o mai mare asemănare cu roca. Se pot adăuga diferite nuanțe de vopsea pentru un efect mai neobișnuit. Puteți să vă folosiți pe deplin imaginația și să experimentați liber. Rezultatul este formarea de diferite curburi, pete și forme originale. Dar nu faceți exces de zel – cantitatea de pigment din amestec nu trebuie să depășească unu-doi la sută din masa uscată. De asemenea, nu uitați: este mai bine să introduceți pigmentul în porțiuni pe diferite părți ale formularului, pe care urmează să îl umpleți.
Odată ce agentul colorant a fost adăugat în mortar, trebuie să îl agitați, dar nu îl amestecați bine. Unii constructori folosesc o masă de scuturare pentru a face acest lucru. Dar dacă nu aveți un astfel de dispozitiv, puteți agita pur și simplu amestecul cu mâinile. Acest lucru nu va fi o problemă.
Adăugarea de apă
După ce toate cele de mai sus au fost făcute, trebuie să adăugați apă. Este important să ne amintim de raport: adăugați-l la soluție unu la doi. Mai întâi, se toarnă doar 80 la sută apă, amestecând totul bine. Apoi, trebuie să adăugați un plastifiant special pentru a crește rezistența produsului de marmură. Această componentă trebuie să reprezinte aproximativ un procent din întreaga masă a mortarului. După adăugare, este necesar să se amestece din nou totul bine și să se lase timp de cinci-zece minute. În acest timp, mortarul va deveni vâscos, plastic. Apoi, se toarnă restul de apă – cele 20 de procente care nu au fost adăugate imediat.
Crearea de formulare
Trebuie să pregătiți în prealabil formele în care veți turna mortarul. O matriță specială din plastic este cea mai bună în acest scop. Cu toate acestea, o matriță din plastic poate fi un substitut excelent dacă nu aveți la îndemână o matriță din plastic. Când forma este gata, turnați mortarul în ea și acoperiți-o până când se întărește complet. O folie de plastic este excelentă pentru acest lucru.
Dacă doriți să adăugați rezistență viitorului dvs. produs, plasați o plasă metalică specială în mortar pentru a-l înveli.
Uscare și șlefuire
Când mortarul s-a întărit complet, scoateți produsul finit din matriță. Următoarea etapă este șlefuirea și lustruirea cu un instrument special. După aceea, suprafața va fi netedă, plăcută la atingere și frumoasă. Mai departe, trebuie doar să instalați marmura din beton pe suprafața dorită. Dar înainte de asta trebuie să fie pregătită cu grijă, curățată, lustruită, astfel încât să nu existe murdărie. Prin curățarea suprafeței, veți reuși ca produsul să se mențină ferm, deoarece nu vor mai exista minuni laterale între marmură și suprafață.
https://www.youtube.com/watch?v=MJuV2weolyo
Marmura din beton este considerată un substitut excelent pentru cei care nu își permit marmura naturală. Este la fel de frumoasă, durabilă și elegantă ca originalul. Nu este deloc dificil de produs.
0 Comments