Proprietățile avantajoase ale betonului expandat (lejeritate, conductivitate termică) au făcut ca acesta să fie popular în construcții. Betonul expandat are o serie de dezavantaje: aspect inestetic, posibilă contracție cu fisuri. Acestea sunt ușor de eliminat de către cei care cunosc tehnologia corectă de tencuire. Dacă se face corect, se va asigura un finisaj de lungă durată.
De ce este necesar să se tencuiască?
Cel mai practic mod de tratare a fațadelor, a suprafețelor decorative este predominant tencuiala. În comparație cu alte materiale de finisare oferite de piața construcțiilor, un tratament corect selectat și executat este soluția optimă pentru inginerie, izolație, puncte de lucru. Să evidențiem caracteristicile blocului de spumă de tencuială:
- creșterea conductivității termice a clădirii;
- protecție împotriva pătrunderii umezelii;
- prevenirea contracției (limitarea impregnării materialului cu praf și dioxid de carbon);
- reducerea impactului fluctuațiilor de temperatură asupra materialului;
Trecerea ușoară a vaporilor de pe suprafața interioară a pereților prin întreaga grosime a structurii, asigurând eliminarea completă a produselor de vapori către exterior.
Tencuiala are capacitatea de a pătrunde, de a reține vaporii, datorită căreia nu rămâne umiditate pe pereți. Acest lucru previne apariția ciupercilor care afectează longevitatea materialelor de construcție. În mod ideal, pereții ar trebui să fie tencuiți pe ambele părți pentru a le permite să “respire”.
Caracteristicile postului
Blocul de spumă este un material pretențios și are o structură poroasă. Porozitatea sa îl face un material ușor și economic, dar și dificil de aplicat tencuiala. nu toate amestecurile de nisip-ciment sunt potrivite pentru tratarea pereților. Ca urmare, stratul aplicat poate cădea.
Blocurile sunt realizate cu ajutorul a două tehnologii:
-
Metoda de turnare presupune realizarea blocurilor într-o matriță specială. Materialul nu iese cu o suprafață foarte netedă și cu o aderență scăzută. Pentru a îmbunătăți aderența, se folosesc plase de armare și amestecuri de îmbunătățire a aderenței. Înainte de începerea lucrului, suprafața este pregătită prin șlefuire sau răzuire pentru a îndepărta stratul superior.
- Metoda de tăiere cu ferăstrăul se caracterizează prin turnarea unei mase mari și tăierea unor bucăți de dimensiunea dorită. Blocurile obținute prin această metodă sunt mai ușor de prelucrat.
Observarea micilor nuanțe va facilita lucrul cu betonul expandat:
- Observarea regimului de temperatură. Suprafața nu trebuie să fie rece, temperatura peretelui nu trebuie să fie mai mică de 5 grade Celsius, dar nici mai mare de 30 de grade Celsius.
- Umiditatea suprafeței. Blocurile de spumă uscată absorb rapid apa, ceea ce are un efect negativ asupra procesului de uscare a stratului de tencuială.
Dimensiunea optimă a stratului
Este important să se calculeze corect grosimea stratului. Grosimea stratului realizat trebuie să fie astfel încât să țină pe substrat și, în același timp, să permită trecerea vaporilor spre exterior. Aburul rămâne în mijloc și se pot forma ciuperci. Evaporarea din exterior va deteriora tencuiala. Fără a avea calculele corecte, trebuie să se țină cont de experiența experților.
Grosimea stratului exterior, la care pereții respiră, este în mod necesar jumătate din grosimea stratului interior. Foamblock nu are nevoie de un finisaj gros – peretele exterior este de 5-10 mm, iar cel interior de 10-20 mm (pentru pereți goi). În cazul în care clădirea este izolată cu plăci de spumă sau alte materiale, grosimea finisajului interior nu este importantă.
Materiale și instrumente adecvate
Pentru a lucra cu blocuri de spumă sunt disponibile o varietate de materiale, iar aplicația este indicată pe ambalaj. Haideți să aflăm ce funcționează cel mai bine:
Abecedar. Se încorporează adânc în suprafață, asigură o aderență sigură și este excelent pentru blocuri.
Tencuială. Un amestec de var, ciment, cretă poate fi preparat cu propriile mâini sau poate fi cumpărat gata făcut într-un magazin.
Următoarele instrumente vor fi necesare pentru această lucrare:
- o grilă specială;
- mistrie;
- o mașină de găurit cu o duză;
- cuie, dibluri;
- nivel cu spirală;
- cuțit;
- perii de diferite dimensiuni;
- daltă;
- recipient de mortar.
Tehnologia de aplicare
Procesul de tencuire a blocurilor de spumă nu este foarte diferit de cel al altor suprafețe. Și dacă sunt respectate o serie de condiții, suprafața va fi netedă și uniformă.
- Pereții sunt mai întâi amorsate. Toate lucrările ulterioare depind de tratamentul inițial al suprafeței, care nu poate tolera inexactitățile. În cazul în care etapa de amorsare este efectuată incorect, tencuiala va trebui refăcută complet. Grundul reprezintă baza pentru lucrările ulterioare și se aplică în două straturi.
-
Următorul pas este aplicarea unei plase de armare pentru a îmbunătăți aderența. Se aplică primul strat și se presează plasa în el. Mortarul se aplică peste plasă. Pentru blocurile tăiate, plasa nu este necesară, este folosită în zone dificile – sub ferestre, în colțuri.
- După efectuarea lucrărilor pregătitoare, amestecul de tencuială se aplică pe betonul spongios. Poate fi făcut manual, folosind proporțiile potrivite de ingrediente, sau îl puteți cumpăra dintr-un magazin de construcții. Prin simpla diluare cu apă se obține consistența necesară a mortarului. Folosiți o mistrie pentru a o aplica pe pereți în porțiuni mici și neteziți-o.
- Stratul uscat este tratat și nivelat cu un strat subțire de finisare.
- Ultimul pas este vopsirea suprafeței. Se folosesc vopsele speciale de fațadă pe bază de silicat sau pe bază de silicon.
Sfaturi utile
Tratarea materialului cu hidrofobizatori reduce capacitatea de a absorbi umezeala. Impregnările hidrofuge vor proteja pereții de ploaie, dar permeabilitatea la gaze va rămâne aceeași. Stratul de tencuială se usucă încet, folosiți acest timp pentru a netezi cu atenție stratul prin aplicarea corectă a mistriei. După primul strat, tencuiala trebuie să se usuce complet.
Pe tencuială se aplică, de asemenea, o impregnare hidrofugă pentru a o proteja de fisuri. Este important de reținut că lucrările la blocuri pot fi efectuate după 28 de zile de la data fabricării. În acest timp, materialul capătă rezistență și pot apărea mici fisuri. Crăpăturile nu vor afecta durabilitatea produselor, dar calitatea tencuielii da.
Alegerea corectă a stratului de finisare
Atunci când vă decideți să faceți reparații cu propriile mâini, vă confruntați cu întrebări: cum să alegeți finisajul potrivit, cum să îl diluați corect. Amestecul de tencuială vine în stare umedă și uscată și este împărțit în funcție de compoziția sa:
- gips;
- ciment;
- var.
Să ne uităm la fiecare în parte:
Amestecul cu var în compoziția sa este utilizat pentru lucrări de interior, deoarece nu tolerează ploaia. Este ieftin, ecologic și ușor de utilizat. Există un dezavantaj – este de scurtă durată în utilizare.
Gipsul care face parte din tencuială asigură o excelentă izolare fonică și protecție termică. Gipsul are plasticitate, astfel încât amestecul poate fi aplicat cu ușurință pe toate substraturile. Nu este nevoie să îl amestecați, trebuie doar să îl diluați cu apă, conform instrucțiunilor. Se usucă în câteva ore în comparație cu alte tipuri și este rezistent la fisuri. Dezavantajele sunt rezistența mai scăzută la umiditate.
Tencuiala cu ciment este potrivită pentru lucrări de finisare interioară și exterioară. Are o durată de viață lungă și dă formă unei varietăți de avioane. Este important să se respecte pregătirea corectă a mortarului, utilizarea necorespunzătoare amenință fisuri, contracții.
Pentru un rezultat pozitiv, este important să vă amintiți regulile de diluare a amestecului:
- studiați instrucțiunile, deoarece diferiți producători pot avea rapoarte și sugestii diferite;
- un amestec uscat modern este adăugat în recipientul cu lichid, dar dacă mortarul este pe bază de ciment, nisip, var, apa este adăugată treptat în recipientul în care sunt pregătite componentele uscate;
- mortarul este amestecat manual sau cu un malaxor de construcții;
- mortarul se întărește rapid, de aceea trebuie preparat în porții mici.
Structura specială a materialului necesită tehnici de finisare specifice. Selectarea corectă a unui amestec cu o compoziție adecvată, pregătirea prealabilă cu un grund sunt condiții necesare în cadrul lucrării. În cazul în care toate nuanțele sunt respectate și tencuiala este realizată corect, stratul de finisare de protecție va arăta frumos și nu va eșua în serviciu.
0 Comments