Blocurile de argilită sunt un material de construcție unic, în multe privințe superior altora de acest tip. Principalele avantaje sunt durabilitatea, ușurința și caracterul ecologic.
Un bloc este aproape de două ori mai mare decât o cărămidă, astfel încât veți construi o casă mai repede, deoarece acestea au nevoie de mai puțin în construcție decât, de exemplu, cărămizile convenționale.
Blocurile de argilită au o greutate mai mică, acest lucru va economisi o mulțime de bani pentru fundație, deoarece nu trebuie să fie de o dimensiune impresionantă, o structură de benzi va fi suficientă. În plus, pereții realizați cu blocuri de argilă expandată vor asigura o bună izolare termică și acustică.
De ce trebuie să calculez materialul?
Răspunsul este simplu: va reduce semnificativ costurile. S-ar putea să nu știți cum să cumpărați mai multe blocuri de lut expandat și să regretați banii cheltuiți, sau s-ar putea să nu cumpărați suficient și să vă faceți griji cu privire la lipsa de material.
Schema de calcul
Calculul se face în trei moduri:
- Calculați pur și simplu numărul de bucăți.
- Determinați numărul de blocuri de argilă expandată la 1 m3.
- Calculați câte blocuri de argilă expandată vor încăpea în 1 m2.
Exemplu de calcul
În primul rând, trebuie să cunoaștem dimensiunile viitoarei clădiri, și anume înălțimea, lungimea și grosimea fiecărui perete. Să presupunem că dorim să construim o casă cu două etaje, în care pereții vor fi de 15 pe 30 m, cu o grosime de 600 mm (0,6 m), iar înălțimea tavanului este de 3 m. Cunoscând dimensiunile exacte, putem continua calculul în siguranță.
Suprafața totală a peretelui
Lungimea unui perete (15 m) se înmulțește cu 2 (o pereche de pereți) și cu 6 (fiecare dintre cele două etaje are o înălțime a tavanului de 3 m). (15m*2)*(3m*2)=180m2 – suprafața unei perechi de pereți de 15m. Apoi, suprafața zidurilor de 30 de metri va fi de 360 de metri pătrați. Dacă adunați aceste numere, veți obține suprafața totală a clădirii cu două etaje: 180 360=540 m2.
Numărul de blocuri de argilă expandată în metri cubi
Înmulțiți suprafața totală a casei cu grosimea peretelui (în metri): 540 * 0,6 = 324 m3 – cantitatea necesară de material.
Număr de unități
Să spunem că avem blocuri de 390 pe 190 pe 188 mm. În metri, aceasta este: 0,39 cu 0,19 cu 0,188 metri. Pentru a calcula câți metri cubi există într-un bloc, înmulțiți toate aceste cifre:
0.39*0.19*0.188=0.014 м3.
Împărțim capacitatea cubică necesară a materialului la volumul unui bloc:
324 / 0,014 cbm. = 23142, 8. Rotunjind, obținem 23.143 de blocuri.
Pereții despărțitori interiori sunt diferiți de pereții despărțitori convenționali, în care se folosesc blocuri de argilă expandată de jumătate de normă. Cantitatea lor poate fi calculată în același mod: volumul total de zidărie în metri cubi împărțit la capacitatea cubică a unei jumătăți de bloc.
În calculele noastre nu am luat în considerare în mod intenționat dimensiunea deschiderilor pentru ferestre și uși. Acest lucru nu este necesar, deoarece, în acest caz, rezerva materială nu va fi superfluă. Dar, dacă vă economisiți banii și nu doriți costuri inutile, puteți calcula numărul necesar de blocuri de agregate de argilă expandată, luând în considerare deschiderile ușilor și ferestrelor.
Să presupunem, așadar, că locuința noastră cu două etaje va avea 7 ferestre de 1,5 x 1,7 m și 3 uși de 1,4 x 2,5 m. Pentru a calcula volumul tuturor deschiderilor de ferestre, înmulțiți lungimea, lățimea ferestrelor și grosimea zidăriei:
- 7*(1,5*1,7*0,6)=10,71 м3.
Procedați la fel cu calcularea volumului deschiderilor ușilor:
- 3*(1,4*2,5*0,6)=6,3 м3.
Din capacitatea cubică totală a clădirii, scădeți numerele obținute:
- 324-10,7-6,3=307 м3.
Calculați de câte blocuri veți avea nevoie: 307/0,014 = 21.928. Sunteți de acord că diferența de 1.815 bucăți este impresionantă, dar nu uitați că o parte din material se poate pierde sau deteriora în timpul transportului, al montajului sau al manipulării necorespunzătoare.
Sfaturi de la experți
În ceea ce privește zidăria, există câteva particularități:
- atât blocurile în sine, cât și semiblocurile vor fi necesare în timpul zidăriei;
- Uneltele necesare sunt aceleași ca pentru zidăria convențională;
- Prețul blocurilor din argilită este mai mic decât cel al cărămizilor sau al betonului expandat.
Concluzie
Blocul de argilită are multe avantaje: densitate scăzută, dimensiuni mari, contracție redusă după uscare, rezistență la schimbările bruște de temperatură. În plus, chiar și un copil poate să bată un cui într-un perete de argilită, spre deosebire de cărămizi.
Fără un calcul corect al materialului de construcție, nu se poate începe o construcție de succes. Prin urmare, nu ar trebui să cumpărați totul dintr-o dată; calculele conform schemelor noastre nu vor dura mult timp și vă vor permite să economisiți bani. O casă din beton ușor de argilă expandată va fi durabilă, caldă, liniștită și vă va servi pentru mulți ani.
0 Comments