Nici o construcție nu este fără mortar. Întrebarea principală este dacă să o faci singur sau să cumperi gata făcută. Decizia este influențată de volumul de construcție. Volumele mari de muncă necesită mult ciment. Este mai ușor, mai rapid și mai fiabil să comandați un produs gata preparat. În plus, rezistența structurii depinde de calitatea acesteia, un astfel de mortar de ciment este bine amestecat și respectă standardele de construcție.
Cum se livrează betonul?
Transportul mortarului de beton de la fabrică la șantierul de construcții va fi o provocare. O autobasculantă nu este potrivită pentru această sarcină, deoarece spațiul deschis face ca mortarul să se stratifice și să curgă. Un malaxor este un vehicul special, care servește ca mijloc de transport al încărcăturii pe șantierul de construcții și este un container pentru prepararea mortarului. Procesul de transport nu afectează caracteristicile compoziției, betonul nu-și pierde proprietățile. Înainte de a comanda, este necesar să se determine cantitatea de material necesară, dimensiunea și tipul de mixer.
Tipuri de mixere
Un malaxor tehnic este un autocamion cu un tambur în loc de caroserie, proiectat pentru amestecare, transport de încărcături. Remorca în formă de pară are o transmisie separată, ceea ce face posibilă detașarea acesteia de cabina vehiculului și instalarea ei pe șantier.
Mixerele pentru camioane sunt împărțite în mai multe tipuri. În funcție de tipul de transfer se disting cele mecanice și cele hidraulice. Prima nu a mai fost folosită de mult timp, a doua opțiune este modernă, folosită pe scară largă în zilele noastre.
În funcție de principiul de funcționare:
- Tipul gravitațional este echipat cu un tambur rotativ cu lamele interne. Mortarul este agitat în mod constant și, ridicat de lamele din interiorul tamburului, cade pe un bol special.
- Tipul forțat este echipat cu un vas staționar și un cilindru. Recipientul este în permanență staționar, iar paletele cilindrului, dispuse perpendicular, sunt în continuă mișcare.
Mixerele cu tambur cu rotație continuă sunt proiectate pentru volume mari și sunt utilizate în instalațiile de producție a betonului. În funcție de amplasarea unității de amestecare, mixerele sunt împărțite în mașini:
- mașini cu alimentare frontală;
- cu alimentare din spate.
Cea de-a doua opțiune este mult mai convenabilă, deoarece șoferul poate controla procesul din confortul cabinei.
Caracteristici tehnice
Mixerele sunt clasificate în funcție de următorii parametri principali.
- Volumul remorcii în m³. În funcție de producător, mașinile sunt disponibile cu capacități diferite (de la 2 la 15 metri cubi). Cele mai populare sunt volumele de 5 până la 9 m³. Volumul impresionant de mașini sunt populare pentru proiecte de construcții pe scară largă, pe suprafețe mici este dificil să se întoarcă astfel de mixere. De exemplu, KAMAZ și MAZ produc camioane cu un volum de 6 până la 10 metri cubi, ceea ce este foarte avantajos, deoarece pentru a umple fundația unei suprafețe mici este nevoie de atâta mortar cât conține o remorcă KAMAZ.
- Lungimea jgheabului. Furtunul prin care curge suspensia de beton este de lungime standard – 1,5 până la 2 metri. Dacă este necesar, poate fi construită o construcție extinsă care poate fi utilizată pentru a turna mortarul în diferite locuri greu accesibile.
- Greutatea mașinii încărcate. Este ușor de calculat greutatea unui camion plin dacă se cunosc greutatea vehiculului și greutatea unei tone de mortar. Indicatorul de greutate este important atunci când livrarea nu se face pe un drum asfaltat, ci pe un sol lipicios și mlăștinos.
Volumul de beton în malaxor
Atunci când comandați amestecuri de beton pentru construcții, doriți să alocați corect finanțele și nevoile. Câte cuburi intră într-o betonieră și cum se calculează necesarul de mortar cu ajutorul unei betoniere? Există două modalități de a găsi răspunsul.
În primul rând, volumul declarat de producătorul mașinii este important. Dacă sunteți prezent în timpul încărcării, puteți verifica capacitatea de umplere după cum urmează – un cub de mortar cântărește 2,4 tone, iar o mașină goală de 5 m³ cântărește 11 tone. Cunoscând datele inițiale, este ușor de verificat rezultatul final pe cântar. În cele din urmă, un vehicul complet încărcat va “trage” 23 de tone. Greutatea unui utilaj de 7 m³ este de 12 tone, iar cunoscând metoda simplă, este ușor de calculat că utilajul cântărește 29 de tone la ieșire.
Cu o mașină funcțională, un cub este descărcat în zece minute. Aceasta înseamnă că o mașină standard de 5 m³ se va descărca în 50 de minute. Trebuie să se înțeleagă că aceste metode nu vor determina volumul materialului în cuburi, ci vor oferi o cifră aproximativă.
Caracteristici importante în utilizare
Utilizarea betonierelor automate trebuie tratată în mod responsabil. Păstrați toba curată în permanență; dacă nu este întreținută în mod regulat, aceasta se va colmata cu beton și va reduce capacitatea mortarului. După descărcare, mașina trebuie spălată cu apă; este recomandabil să se pregătească un loc unde mixerul va fi spălat de specialiști. Înainte de a comanda, este important să verificați cu furnizorii despre volumul mașinii oferite, deoarece, dacă cantitatea de mortar necesară este mai mică, veți primi o subîncărcare și, ca o consecință, o amendă.
Concluzie
Pentru volume mai mari de construcție, un malaxor este o alegere mai bună. Cunoașterea specificațiilor tehnice ale mașinii nu numai că vă va ajuta să o alegeți pe cea potrivită, dar vă va ajuta și să controlați acuratețea volumului necesar.
0 Comments