Compactarea betonului


0

Tehnologia construcțiilor din beton implică pregătirea amestecului de beton și compactarea acestuia. Există cazuri în care procesul de amestecare are ca rezultat apariția unor cavități în interiorul mortarului, ceea ce poate perturba structura și reduce densitatea mortarului. Acest lucru determină apariția fisurilor în produs, ceea ce poate duce în cele din urmă la distrugerea structurilor din beton. În procesul de compactare, specialiștii elimină aerul și excesul de lichid din mortar, făcându-l mai dens. Acest lucru face ca produsul să fie mai puternic și mai durabil.

La ce este folosit?

Compactarea betonului este considerată a fi cea mai responsabilă etapă în punerea în operă a amestecurilor de ciment. Cât de bine se realizează această acțiune va determina coeficientul de beton și caracteristicile de bază ale produsului. În timpul procedurii, specialiștii tratează suprafața betonului manual sau cu ajutorul unor dispozitive mecanice, eliminând cavitățile. Acest lucru asigură omogenitatea mortarului de beton și crește aderența compoziției la alte elemente ale structurii.

Modalități

Constructorii folosesc următoarele tipuri de dispozitive la compactarea mixturii:

  • suprafață (pentru stratul superior de ciment);
  • adâncime (structuri mari din beton);
  • extern (instalat la marginea unui cofraj de lemn sau a unui rezervor cu mortar de ciment înainte de compactare);
  • vibroplatforme (utilizate în instalații specializate).

Există diferite moduri de compactare a chitului:

  1. De mână. Folosit în special pentru lucrări de construcții private, deoarece această metodă ajută la economisirea costurilor cu echipamentele. Compactarea manuală este utilizată atunci când trebuie prelucrată o cantitate mică de mortar. De regulă, în astfel de cazuri, mortarul este, de asemenea, făcut manual. Suprafața betonului se lucrează cu o rangă, un ciocan pneumatic, o lopată etc.
  2. Pecetluirea fundației după ce betonul a fost turnat.

    Înfigeți. Pentru această procedură se utilizează o tijă metalică (de exemplu, o bară armată) cu o greutate de până la patru kilograme. Vârful tijei trebuie să fie de preferință rotunjit. Acesta este folosit pentru a “străpunge” betonul. Specialiștii recomandă străpungerea întregii suprafețe a recipientului cu amestecul. Această metodă permite compactarea pietrei concasate, eliminând aerul și excesul de lichid.

  3. Presare manuală. Această metodă este utilizată în mod obișnuit pentru compactarea mortarelor grele de beton. În cazul structurilor nearmate, constructorii folosesc ciocane manuale sau mecanice. Compactarea se efectuează cu atenție și în straturi. Cu toate acestea, grosimea stratului compactat nu trebuie să depășească cincisprezece centimetri.

Alte modalități

Alte metode de compactare includ:

  1. Mecanică. La această metodă recurg constructorii atunci când prelucrează cantități mari de ciment. Procesul se realizează cu ajutorul unor dispozitive speciale, care includ vibratoare de suprafață și interne. Specialiștii folosesc, de asemenea, mecanisme care sunt atașate la cofraje din lemn sau la un recipient cu amestec. În special, vibratoarele de suprafață permit compactarea doar a stratului superior de beton. Acesta este motivul pentru care constructorii îl folosesc pentru produse subțiri din beton: fundații de țiglă, podele, drumuri, etc. Pe de altă parte, șapa cu vibrații interne este considerată cea mai eficientă în comparație cu alte mașini. În plus, acestea sunt ușor de utilizat și sunt folosite pentru lucrări de betonare în zone greu accesibile. Vibratoarele, care sunt montate pe un cofraj din lemn sau pe o matriță, sunt fixate în mod fiabil, compactând amestecul prin oscilația cofrajului și transmițându-l la mortarul de ciment. Dispozitivele de cofraj sunt indispensabile pentru betonarea elementelor de formă neobișnuită.
  2. Compactarea prin vibrații. Compactarea prin vibrații se realizează cu dispozitive portabile și staționare. Utilizarea utilajelor portabile pentru prefabricate din beton armat este limitată. Acestea sunt utilizate pentru produse mari și grele. Vibroplatformele sunt necesare în producția de beton armat în fabricile care lucrează conform unor scheme speciale. Piața modernă oferă o gamă largă de vibroplatforme, inclusiv electromagnetice, pneumatice, combinate etc.
  3. Compactare. Această metodă de compactare este mai puțin folosită de profesioniști, deși este considerată eficientă, deoarece crește rezistența mortarului la un consum redus de ciment. Această metodă nu este foarte răspândită din cauza costurilor ridicate. Presiunea necesară pentru a compacta betonul trebuie să fie de 10 MPa sau mai mare. Presele care au această capacitate sunt folosite în industria construcțiilor navale pentru a construi nave noi. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că costul acestor dispozitive de presare nu permite utilizarea lor pentru lucrări de construcții private. În timpul preparării mortarelor de ciment, compactarea ar trebui să fie utilizată doar ca o sarcină suplimentară în timpul compactării prin vibrații. Gradul de presiune necesar nu trebuie să depășească 1 kPa. În prezent, pe piață sunt disponibile matrițe plate și profilate. În special, perforatoarele de profil sunt utilizate pentru a conferi textura dorită unui produs. Astfel se produc panouri din beton, scări și alte elemente și structuri din acest material. Acest tip de presare se numește ștampilare. Un alt tip de presare este laminarea. În acest proces, se aplică presiune asupra mortarului de ciment cu ajutorul unei role. Acest lucru reduce consumul de energie datorită presiunii mai mici în timpul compactării. Dar metoda are un dezavantaj legat de proprietățile mortarului. În unele cazuri, materialul poate fi deplasat sau rupt de rolă.
  4. Podele din beton asamblate prin aspirare.

    Centrifugare. Rotația mortarului compactează mortarul prin presarea acestuia împotriva pereților formei. Centrifugarea crește densitatea ingredientelor din mortarul de ciment. În plus, aproximativ 30 la sută din apă este retrasă. Acest lucru ajută la creșterea rezistenței betonului. Metoda permite realizarea unor produse durabile. Centrifugarea va necesita mai mult ciment decât alte tipuri de compactare. Mortarul de beton va avea vâscozitatea potrivită. În caz contrar, compoziția se va diviza sub influența centrifugării. Tehnologia ajută la fabricarea stâlpilor, coloanelor și țevilor de transmisie a energiei electrice.

  5. Aspirare. Această metodă permite tăierea aerului, care elimină tot ce este superfluu din amestec sub presiune mare. Densitatea amestecului crește în mod corespunzător.

Recomandări

Următoarele orientări trebuie respectate pentru a se asigura că amestecul de ciment este compactat uniform:

  1. La instalarea cofrajului din lemn, acordați atenție fixării sigure a pieselor. Nu trebuie să existe spații între elemente (mortarul de beton poate fi strecurat prin fisuri). Este esențial ca cofrajul să fie lustruit și neted, altfel va lăsa urme pe produs. În plus, se pot forma ulterior goluri în corpul structurii.
  2. Detaliile cofrajului din lemn sau placaj, inclusiv pene, trebuie să fie bine fixate pentru a împiedica deplasarea plăcilor.
  3. În timpul compactării, schimbați periodic poziția plăcii de vibrare, altfel mortarul nu va fi uniform și se vor forma cavități.
  4. Specialiștii sfătuiesc să nu se petreacă prea mult timp în această lucrare, deoarece acest lucru poate provoca delaminarea, care apare deoarece piatra spartă grosieră este doborâtă și doar mortarul de ciment se acumulează în partea de sus.
Defecte ale structurilor din beton și beton armat datorate unei compactări insuficiente a amestecului de beton.

Deoarece utilizarea vibratoarelor de suprafață face imposibilă determinarea vizuală a gradului de densitate, atunci când se efectuează lucrări de construcție se utilizează adesea un agent suplimentar pentru a ajuta la garantarea rezistenței compoziției. În acest scop, constructorii adaugă un mortar cu plasticitate ridicată la amestecul existent. Din acest motiv, crește riscul de delaminare a produsului. Pentru a evita acest dezavantaj, este recomandabil să se mărească cantitatea de ciment.

Factor de compactare

Un criteriu important poate fi folosit pentru a evalua calitatea amestecului de beton. Acesta este coeficientul de compactare. Coeficientul se determină după cum urmează: se calculează raportul dintre greutatea specifică a amestecului gata preparat și valoarea obținută atunci când nu existau bule de aer în interiorul amestecului. Astfel, o valoare acceptabilă a coeficientului este 1. Această valoare poate fi obținută prin intermediul diferitelor metode de compactare – alegerea metodei va depinde direct de amestecul de beton, de scopul și de fracțiunile acestuia. Șapele vibratoare automatizate cresc considerabil calitatea mortarului.

De ce depinde acest raport?

Aceasta este determinată de granularitatea compoziției și de obiectul care urmează să fie betonat, fie că este vorba de șape, alei sau trotuare.

Concluzii

Constructorii experimentați spun că densitatea mortarului de beton va determina stabilitatea și durabilitatea structurii. Acest lucru trebuie luat în considerare dacă doriți ca produsul să dureze mulți ani. Măsurile luate la timp vor crește și mai mult protecția structurii împotriva deteriorărilor și vor economisi bani pentru lucrările de renovare. Dispozitivele de vibrare universale vor produce beton de înaltă calitate. Înainte de a efectua lucrări de construcție, este important să se consulte în prealabil cu specialiștii și să se selecteze echipamentul potrivit. Dispozitivele ergonomice cu vibrații permit lucrătorilor din construcții să compacteze cimentul într-o mare varietate de condiții.

Pentru lucrări de construcții mici, profesioniștii recomandă utilizarea unui vibrator portabil cu o greutate de până la cinci kilograme. Pentru lucrări mai mari, constructorii folosesc unelte mari care permit o compactare eficientă a betonului pe șantier, cu un front de lucru mare pentru beton.


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format