Oricine își construiește o casă în interiorul orașului sau în apropierea sistemului central de alimentare cu apă nu are nicio problemă – trebuie doar să se conecteze la rețeaua de apă și totul este în regulă. Dar dacă locuiți departe de civilizație sau dacă pur și simplu doriți apă curată pentru băut și gătit, nu puteți renunța la un puț. Înainte de a începe să săpați un puț, trebuie să adunați informații despre apa subterană din zona în care va fi săpată sursa de apă.
Cel mai simplu este să vă întrebați vecinii cât de adâncă este apa lor și de ce calitate este. Dacă au apă subterană, săpați în siguranță – va fi apă și pentru voi! Cu un minim de abilități de construcție, puteți construi singur un puț de beton inelar.
Caracteristicile de construcție a puțului
Înainte de a construi un puț inelar din beton, este important să se cunoască construcția puțului. Un puț are două elemente: un element subteran și un element suprateran. Înainte de a începe lucrările, decideți cu privire la locația puțului. Pământul este săpat la o adâncime care permite instalarea unui sistem de filtrare a apei, necesar pentru purificarea apei de argilă, praf și alți contaminanți. Instalațiile de apă trebuie să fie protejate împotriva pătrunderii apelor uzate, a precipitațiilor și a apelor reziduale.
Construcția unei structuri de puț este formată din 3 părți:
- Instalarea unui cap de structură hidraulică, care este partea superioară a puțurilor deasupra solului. Elementul suprateran al structurii are rolul de a proteja împotriva pătrunderii apelor uzate și a nămolurilor care pot contamina apa potabilă. Acesta este format dintr-o parte a acoperișului, o schelă, o consolă și un mecanism de ridicare. Zidăria este decorată cu: lemn, piatră, tencuială sau alte materiale de acoperire. Este important să se prevadă un element pentru scurgerea apei de ploaie, care este instalat pe partea exterioară a sclipirii.
- Trunchiul unei structuri hidraulice. Acesta este locul subteran în spațiul dintre cap și fund. Arborele este utilizat pentru a ridica apa cu o găleată și o frânghie sau un alt dispozitiv de ridicare. Puțul are o carcasă, a cărei funcție este de a proteja puțul de beton de prăbușire și de pătrunderea apei subterane în mijlocul structurii.
- Construirea unei părți de captare a apei, care este proiectată pentru stocarea, filtrarea și sedimentarea apei.
Partea de admisie a apei include o carcasă, un filtru și vine în 3 tipuri:
- Incomplet – această structură de beton nu are dificultăți de execuție, carcasa neajungând la stratul impermeabil de rocă, iar apa venind de jos. Construcția incompletă are un volum mic de apă și este potrivită pentru familiile mici.
- Partea de captare a apei este complexă din punct de vedere al designului și are o coloană de tubulatură care se sprijină pe un pat de rocă impermeabilă. Volumul părții de stocare a apei este mediu, iar lichidul este furnizat prin pereții puțului.
- O piesă perfectă de admisie a apei cu un bazin. Atinge o adâncime de un metru și jumătate de rezerve de apă. Se aplică în cazul unui consum ridicat de apă.
Alegerea materialelor
Construcția de puțuri de apă potabilă necesită selectarea de materiale de înaltă calitate, și anume clase grele de amestec de beton. Pentru a construi o structură din beton, veți avea nevoie de materiale ecologice, dense, de înaltă rezistență, care nu vor permite trecerea niciunui contaminant. Puțurile sunt făcute din bușteni, piatră, cărămidă sau beton. Este posibil să faceți inele de beton cu propriile mâini, cu toate acestea, este important să respectați proporțiile corecte atunci când faceți mortar și să respectați procesul tehnologic atunci când lucrați cu inele. Atunci când alegeți inele de perete realizate în conformitate cu standardul de stat, acordați atenție marcajului produselor, ale căror litere indică abrevierea cuvântului, iar numerele indică diametrul și înălțimea inelului.
Tehnologia și etapele de construcție
Atunci când se lucrează cu puțuri de beton, instalarea începe cu localizarea unei locații convenabile pentru viitorul puț și săparea unei găuri circulare pentru a obține o construcție corectă. Gaura este săpată la o adâncime de un metru și jumătate cu același diametru. Fundul găurii este nivelat și pământul este îndepărtat. Un cadru cu trei picioare și un dispozitiv de ridicare suspendat este plasat deasupra găurii. Inelul de beton este adus la marginea găurii și fixat de cârlig, apoi este ridicat și coborât pe fundul puțului.
Inelele sunt nivelate corespunzător și turnate cu mortar de beton, iar apoi se coboară al doilea inel. În continuare, săpați pământul de sub inelul inferior și puneți-l într-un recipient, apoi lucrați pământul cu o rangă, un târnăcop sau un târnăcop. Odată ce nivelul inelelor este sub nivelul solului, se instalează următorul inel.
Excesul de apă este pompat, iar gaura este săpată până când atinge o adâncime de un metru și jumătate. Ulterior, se umple cu argilă impermeabilă, se compactează cu grijă, iar rosturile sunt sigilate cu un amestec de beton și un agent de etanșare.
Fixați inelele cu capse și acoperiți-le cu vopsea anti-coroziune. De îndată ce rosturile s-au întărit, se excavează argila și se așează o placă de lemn poroasă pe fund, care este apoi acoperită cu nisip și pietriș. Atunci când lucrarea cu puțul cu propriile lor mâini setați baldachinul și trapa, montați mecanismul care ridică apa.
Pentru a purifica apa potabilă din fântână, este instalat un filtru de fund. Instalarea de care este de a săpa în mod continuu bine și nu se opresc lucrările chiar și atunci când a apărut lichidul. Puțul este săpat la o adâncime de 20 de centimetri, iar fundul este nivelat și curățat. Se toarnă apoi un strat de 30 de centimetri de nisip curățat și un strat de pietriș cu o fracție fină. După umplerea filtrului, apa este pompată de mai multe ori. Fântânile sunt folosite inițial doar pentru irigarea florilor și a grădinii, iar băutura și gătitul cu lichidul din fântână este permis doar după ce se verifică calitatea acestuia.
Construcție cu instalare cu inel alternativ
Săpați puțul cu propriile mâini, folosind o lopată cu un mâner scurt, care facilitează munca într-un spațiu mic. Săpați până când groapa are o adâncime de aproximativ un metru și jumătate, apoi nivelați fundul și fixați primul inel. Este important ca primul inel să fie așezat exact în mijloc. În continuare, continuați să îndepărtați pământul din interiorul structurii de beton. În timp ce se sapă, inelul este coborât prin propria greutate, iar odată ce este la nivelul solului, suporturile sunt atașate la următorul inel.
Se poate întâmpla ca, în timpul săpării gropii, inelele să rămână la locul lor și să nu coboare, ceea ce indică faptul că nu sunt aliniate corect cu axa verticală. Pentru a egaliza poziția inelelor, acestea sunt acoperite cu o placă grea sau cu pietre, sub greutatea cărora inelele încep să se scufunde.
Adâncirea puțului continuă în jos până când lichidul începe să se scurgă prin fundul puțului, iar apa care intră este evacuată cu ajutorul unei pompe. Groapa este săpată până când ajunge la solul saturat cu apă. Este ușor de identificat; lichidul va curge cu o viteză mare. Dar nu vă opriți din pompare, deoarece filtrul de jos trebuie să fie încă așezat și nivelat.
Instalarea inelelor în arborele prefabricat
Un puț poate fi construit și prin introducerea inelelor într-un puț prefabricat. Această tehnologie presupune coborârea inelelor unul după altul în gaura de foraj finală. Cu toate acestea, instalarea inelelor într-un arbore prefabricat nu este populară și nu este potrivită pentru toate tipurile de sol. Există riscul ca pământul să se prăbușească înainte ca inelele să fie așezate, așa că această metodă este mai periculoasă.
Un dezavantaj al metodei de instalare a inelelor prefabricate este necesitatea unui mecanism de ridicare, care este necesar pentru a coborî piesele în groapă. Cu ajutorul unei macarale, inelele sunt încărcate în groapă una peste alta și fixate cu ajutorul unor console.
Lucrări de impermeabilizare
O fântână poate fi impermeabilizată cu propriile mâini, fie în interior, fie în exterior. Hidroizolarea din interior se face cu beton sau cu un compus special conceput. Materialele de impermeabilizare sunt folosite pentru a etanșa fisurile și găurile care pot fi distruse de contactul cu umiditatea. Compozițiile de hidroizolație pe bază de bitum nu trebuie utilizate ca hidroizolație pentru a evita afectarea gustului apei potabile.
Pentru a forma o membrană de impermeabilizare exterioară, se realizează o căptușeală de argilă. În acest scop, se sapă un șanț în jurul inelelor superioare, cu o lățime de 50 cm și o adâncime de 200 cm. Șanțul este umplut cu argilă și compactat. Suprafața este umplută cu beton, iar lichidul este pompat timp de două-trei săptămâni. În primele câteva săptămâni, fântâna este folosită doar în scopuri casnice și doar după testele de laborator apa este folosită pentru alimentație.
0 Comments