Cum și cu ce pot proteja betonul?


1
1 point

În materialele de construcție moderne, care se bazează pe ciment, se formează rapid fisuri de suprafață și profunde. Fracturile apar în structurile din beton armat. Durabilitatea betonului este, de asemenea, afectată de calitatea hidroizolației care a fost realizată înainte de construcție. Barierele de apă sunt utilizate pentru a proteja betonul de substanțele degradante și, astfel, pentru a-l face mai durabil. Acest lucru garantează că structura va dura mult mai mult timp, reducând astfel în mod semnificativ cheltuielile pentru orice lucrări de restaurare viitoare. Acest lucru asigură că betonul este bine protejat împotriva influențelor externe.

Principii de protecție

Degradarea betonului poate apărea din cauza saturației cu apă, a frigului, a sărurilor, a acizilor etc. Prin urmare, este important să se prevină efectele negative ale factorilor menționați mai sus asupra betonului atunci când se repară și se montează structuri în aer liber.

La rândul său, betonul trebuie protejat împotriva coroziunii, mai ales dacă se folosesc săruri pentru a scurta timpul necesar pentru fabricarea sa. În cazul protecției, se folosește un grund special care asigură aderența între diferitele suprafețe. Există produse care protejează în mod fiabil betonul împotriva radiațiilor. Un lac este, de asemenea, utilizat pentru a proteja acoperiri din beton pentru a preveni fisurarea și deteriorarea.

Materiale

Пропитка защищает бетонные конструкции от влаги.
Impregnarea protejează structurile din beton împotriva umidității.

Utilizarea substanțelor hidrofobe poate crește durabilitatea structurii, o poate salva de umiditate, ciuperci și alte influențe negative. Există două metode – impregnarea structurilor din beton și crearea unei pelicule care împiedică pătrunderea apei. Impregnarea cu smalț organosiliconat reduce umezirea. Avantajul acestei metode este că va face suprafața etanșă. Emailul este disponibil în magazinele specializate pentru constructori. Dezavantajul metodei este că acoperirea în sine nu va rezista, deoarece se dizolvă atunci când este expusă la alcalii.

Specialiștii creează un strat protector impermeabil cu ajutorul rășinilor. Dezavantajul acestei metode este că nu este rezistentă la abur și se va descompune treptat. Pentru a rezolva această problemă, constructorii combină ambele metode. Pelicula trebuie să fie rezistentă la alcalii, iar stratul protector impermeabil trebuie să fie impermeabil la abur.

Cerințe pentru materialele de protecție

Materialele utilizate pentru a preveni coroziunea trebuie să fie ignifuge, să aibă o fișă tehnică și să respecte GOST. Astfel de produse ar trebui utilizate ținând cont de modul în care structurile din beton sunt afectate de mediu. Materialul care va proteja structurile subterane împotriva coroziunii trebuie selectat ținând cont de tipul de produs, de dimensiunile sale și de tehnologia utilizată în timpul montajului. Betonul care intră în contact cu apele subterane trebuie protejat în funcție de nivelul său posibil de înălțime.

Protecție internă

Мылонафт увеличивает гидроизоляционные свойства бетона.
Uleiul de săpun crește proprietățile de impermeabilizare a betonului.

Protecția internă (sau primară) a produselor din beton împotriva uleiului, a produselor petroliere și a altor factori se realizează în timpul pregătirii amestecului de beton pentru betonare. O modalitate eficientă de protecție este utilizarea modificatorilor chimici. Proprietățile de plastifiere ale substanțelor determină rezistența substratului. Aditivii care utilizează lignosulfonat, de exemplu, ajută la prevenirea fisurilor de sulfat în cimentul Portland. De asemenea, acestea cresc rezistența la coroziune a produsului.

Constructorii stopează deteriorarea bazelor de ciment prin utilizarea aditivilor activi pe bază de siliciu amorf. Aditivii sporesc rezistența materialelor. Aditivii electrolitici accelerează întărirea betonului și formează o suprafață stabilă. Potasiul și carbonații sunt, de asemenea, utilizați ca aditivi.

În plus, există aditivi care au un dublu efect: protejează betonul armat de procesele de coroziune și fac structura mai rezistentă. Acești aditivi au un efect de plastifiere. Uleiul de săpun contribuie la creșterea calităților de impermeabilizare și a rezistenței la temperaturi scăzute și la săruri. Utilizarea drojdiei de sulfit este eficientă în combinație cu betonul pe bază de ciment Portland cu întărire rapidă. GKZh-94 crește rezistența la îngheț de câteva ori.

Protecție externă (secundară)

Protecția externă sau secundară a betonului este utilizată în timpul construcției sau reparării structurilor din beton. Principalele metode sunt:

  • Acoperire cu vopsea sau lac;coperire cu mastic;
  • filme speciale;
  • placarea cu polimeri;
  • compoziții protectoare biocide;
  • hidrofobizare;
  • ancorați tablă de protecție;
  • impregnarea cu soluții și emailuri.

Lacurile protejează produsele împotriva lichidelor și a aburului. Pelicula va împiedica bacteriile, umiditatea și substanțele agresive din aer să pătrundă pe suprafață. Masticurile vor ajuta la prevenirea pătrunderii umezelii. Lacurile pe bază de rășină sunt utilizate mai frecvent.

Astfel de compuși sunt utilizați pentru a impregna suprafețele de beton în medii cu umiditate ridicată. Impregnarea umple stratul superior al betonului și îl face mai rezistent la umiditate. Sunt necesare amestecuri biocide pentru a preveni pătrunderea mucegaiului și a ciupercilor. Substanțele penetrează și umplu materialul și ucid microorganismele.

Folii speciale sunt utilizate pentru laminarea produselor și sunt indispensabile atunci când betonul este utilizat în diferite lichide, în soluri cu umiditate ridicată sau în zone cu electroliți. În special, specialiștii stratifică structurile situate în rezervoare cu plăci sau filme de poliizobutilenă. Pelicula de polietilenă și bitumul de petrol sunt utilizate pe scară largă pentru a obține o impermeabilizare maximă.

Protecție împotriva umezelii

zashita-ot-vlazhnosti
Suprafața trebuie tratată cu un material hidrofob pentru a proteja betonul de umiditate.

Este important să se prevină pătrunderea umezelii în beton în timpul ploilor frecvente și a căderilor de zăpadă. Garajele, podurile, barajele și alte structuri din beton au nevoie de protecție împotriva apei care le poate distruge. Pereții pot fi ușor saturați de umiditate, ceea ce duce adesea la apariția ciupercilor și a mucegaiului.

Ca urmare, betonul se deteriorează. În trecut, pentru a opri pătrunderea umezelii se foloseau amestecuri uscate de ciment, pâslă pentru acoperișuri sau folii sintetice. Astfel de măsuri nu sunt suficiente pentru a proteja structurile din beton împotriva pătrunderii apei. În primul rând, suprafețele trebuie tratate cu materiale care au proprietăți hidrofobe. Acoperirea va umple fisurile din beton și va asigura durabilitatea structurii.

Prin structură, fundațiile din beton sunt capabile să absoarbă lichide în cantități nelimitate. Și cu cât calitatea și costul unui astfel de mortar sunt mai mici, cu atât mai slabe sunt calitățile hidrofobe ale acestuia.

Din acest motiv, este esențial să se aleagă materiale certificate și de înaltă calitate din domeniul construcțiilor: utilizarea acestora asigură o protecție fiabilă a structurii. În condiții favorabile (zone uscate, umede și uscate), fundațiile din beton nu trebuie tratate cu hidrofobicide.

Deteriorarea prin coroziune poate fi, de asemenea, prevenită prin impermeabilizare. Hidrofobizatorii utilizați pentru impregnare s-au dovedit a fi eficienți: aceștia umplu structura structurilor din beton. Constructorii experimentați recomandă pulberi (emulsie de polimeri, bentonită), săruri, rășini și cloruri (pentru a activa întărirea).

Fundația necesită o protecție specială, deoarece stabilitatea și fiabilitatea structurii depind de durabilitatea acesteia. Acest lucru necesită o impermeabilizare în mai multe straturi la o înălțime de cincisprezece până la douăzeci și cinci de centimetri de la suprafața solului.

Mortar de ciment (grosimea stratului de până la trei centimetri) și pâslă pentru acoperișuri ar trebui să fie aplicate pentru a impermeabiliza o fundație de beton.

Apoi se aplică mai multe straturi de mastic (o parte gudron de pin și o jumătate de var stins) cu o grosime de aproximativ zece milimetri. Peste rășină, se lipește scoarță de mesteacăn în două sau trei straturi și pâslă pentru acoperișuri (două straturi) cu o suprapunere de zece centimetri.

Apoi se aplică bitumul și pâsla pentru acoperișuri. Ultimul pas trebuie repetat încă o dată. În cele din urmă, peretele este impregnat cu o soluție antiseptică.


Like it? Share with your friends!

1
1 point

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
beton

0 Comments

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format