Cel mai vechi material tradițional folosit pentru construcția bărcilor a fost lemnul de navă. Apoi, navele au fost construite din oțel, aliaje ușoare și materiale compozite. Dar, în perioada celor două războaie mondiale, navele uimitoare din beton au cunoscut o perioadă de glorie. Aceste petroliere și barje “de piatră” nu au stat mult timp pe linia de plutire, dar mai târziu au devenit adevărate monumente ale inventivității constructorilor de nave. Unele dintre cele mai recente încă mai fac valuri până în ziua de azi.
Perioade de dezvoltare
Până în 1915, aproape toate țările, inclusiv Imperiul Celest, aveau bărci “de piatră” (în exemplare unice). Principalele țări europene au dezvoltat acest tip de construcție navală până la începutul anului 1919. Au existat motive pentru aceasta: lipsa acută de oțel și nevoia de tonaj mare.
Conform unor date, tonajul total al navelor de beton construite în perioada menționată a depășit 600 de mii de tone, iar numărul total al acestora a depășit o mie. În ceea ce privește tipurile, acestea erau barje, feriboturi autopropulsate, barje de marfă, nave de pescuit și chiar nave oceanice. Următorul val de cerere de nave din beton a venit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Caracteristicile navelor
Avantaje
Experții consideră că avantajele navelor din beton armat sunt următoarele
- Economii semnificative în ceea ce privește metalul utilizat la construcție (coca necesită de o dată și jumătate până la trei ori mai puțin metal decât o navă din oțel);
- viteza și costul redus al construcției;
- disponibilitatea materialelor;
- posibilitatea de a angaja lucrători fără experiență anterioară în domeniu;
- impermeabilitate la coroziune, costuri de reparații mai mici;
siguranța împotriva incendiilor.
Dezavantaje
- Astfel de nave au un pescaj mai mare din cauza corpului mai greu.
- Astfel de structuri sunt mult mai puțin rezistente la sarcini dinamice direcționale (de exemplu, impacturile cauzate de acostare, eșuare, coliziuni cu gheață etc.).
- Navele nu sunt ușor de recondiționat, elementele noi fiind atașate la beton.
- Succesul construcției depinde prea mult de condițiile naturale (este dificil sau chiar imposibil să se lucreze cu beton armat la temperaturi scăzute).
Primul și legendarul
O curiozitate pariziană
Ideea de a combina mortarul de ciment cu o plasă metalică pentru a construi o ambarcațiune i-a venit pentru prima dată unui avocat francez pe nume Jean Louis Lambeau. Barca sa a fost expusă ca minune a tehnologiei la Expoziția Universală de la Paris (1854). Și-a prezentat invenția – un cadru din plasă de sârmă acoperit cu ciment – ca un substitut pentru lemn, care nu putea rezista la umiditate. Produsul neobișnuit a stârnit un interes real din partea vizitatorilor (aceștia au petrecut mult timp examinând curiosul exponat). Pe de altă parte, sursele de expertiză sunt împărțite: unii spun că nu le-a plăcut, alții că a dat naștere la o mulțime de ambarcațiuni similare.
Namsenfijord
Această navă (o navă din beton armat cu un deplasament de două sute de tone și o viteză de aproximativ zece noduri), numită Namsenfjord, a fost prezentată publicului în 1917 de norvegianul Nikolai Fougner. Britanicii, italienii, francezii, francezii și danezii au preluat experiența inginerului.
S. S. Atlаntus и S. S. Polias
Un an mai târziu, americanii de la Comyn au construit feribotul Feith (un vapor de 15 ori mai mare decât vasul inginerului norvegian din punct de vedere al deplasării). Testele sale de succes au determinat guvernul american să comande 22 de nave similare, dar nu lui Comyn, ci companiei de construcții navale a lui Fougner. Printre acestea se numărau Polias și Atlantus, numite nave experimentale.
“Polias” a fost considerat “primul născut” al Flotei auxiliare în Primul Război Mondial, deși Atlantus fusese lansat cu o lună mai devreme. A fost construită în 1918. Războiul se terminase, așa că transportul transporta cărbune către New England. Doi ani mai târziu, nava a fost surprinsă de o furtună puternică în apropiere de Mena, lovindu-se de o cornișă subacvatică. Pentru o perioadă de timp, s-au făcut eforturi pentru a elibera nava din captivitate, dar acestea s-au dovedit a fi zadarnice. În 1924, Uraganul a rupt în bucăți Polias. Epava se află acum la aproximativ 30 de metri de Port Clyde Man. La mareea joasă, părțile sale “ies la iveală” peste apă.
Soarta lui Atlantus a fost similară. A fost, de asemenea, un vas de beton care a transportat cărbune și soldați americani din Lumea Veche în State. În 1920, a fost dezafectată și pusă în repaus în Virginia. Șase ani mai târziu, nava a fost cumpărată de colonelul Rosenfeld, care intenționa să construiască o casă pentru toate “bărcile” Ironclad și să le adune împreună. Nava a fost reconstruită și relocată la Cape May. Câteva luni mai târziu, însă, o furtună a distrus Atlantus. La sfârșitul anilor ’50, “Uriașul” rămas în largul coastei Sunset Beach a cedat în cele din urmă, împărțindu-se în două.
S. S. Dinsmore
Acest petrolier construit în Florida a fost lansat în 1920. A fost folosit ca petrolier pentru depozitarea petrolului pentru o vreme, dar a fost scos la vânzare ca fier vechi în 1932. Locația sa actuală nu a fost stabilită (probabil că a fost scufundat în Texas pentru a servi drept dig). Urma “geamănului” ei, S. S. Moffit, de care s-a auzit ultima dată în 1925. După aceea, cel mai probabil a supraviețuit unei reparații în New Orleans.
«Ouartz»
Șlepul de fier Ouartz a fost unul dintre cele douăzeci construite de Barret și Hilp. Marina americană a preluat-o în primăvara anului 1944. Cu toate acestea, nava nu avea motoare. A fost remorcat până la o bază din Pacificul de Sud, unde a fost folosit pentru încărcarea și descărcarea navelor mai rapide. În 1946, barja a fost folosită la testarea primei bombe atomice pe Atolul Bikini. În acel moment, acolo au fost staționate nave (au fost mai multe) pentru a evalua ulterior pagubele provocate de explozie.
S.S. P. M. Anderson
Această navă din beton a fost construită în Florida și lansată la apă în 1944. Această navă din beton armat a efectuat o singură călătorie – de la Manila la San Francisco. După aceea, a rămas în doc și a fost cumpărat de Powell River Company în 1956 pentru a face parte dintr-un dig uriaș.
Alte ambarcațiuni
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Germania au fost construite în mod activ nave de fier – brichete, petroliere și vrachiere uscate -. În Statele Unite, în aceeași perioadă au fost construite 24 de astfel de nave (inclusiv S.S. P. M. Anderson) și opt duzini de barje. Datorită progreselor tehnologice, noile “bărci” americane erau mai ușoare și mai rezistente decât predecesoarele lor.
Exemplare moderne
Iahtul Nefertiti
Această navă de croazieră din ciment armat (poate naviga și poate fi motorizată) cu o deplasare de unsprezece tone a fost construită la sfârșitul anilor 1970.
a fost construit la sfârșitul anilor 1970. Actualul său port de escală este Nizhny Novgorod Yacht Club. În prezent, este singura ambarcațiune cu vele cu un corp de navă din material similar rămasă pe Volga. Iahtul rămâne pe linia de plutire.
“Reef” și “Nord”
De asemenea, la Kiev Cruising Yacht Club au fost construite cu succes mici nave de “ciment”. De exemplu, iahtul Rif este realizat parțial din beton armat și parțial (punte, pereți etanși, cabină de comandă, suprastructuri) din ciment de sticlă. Primele ambarcațiuni ale lui Konstantin Biriukovici (Reef și ambarcațiunea sa soră Nord), asamblate cu ajutorul unor astfel de tehnologii, încă navighează pe Dnepr.
«Andjuna Sakti»
În cele din urmă, betonul armat a fost folosit pentru a construi platforme petroliere și rezervoare de depozitare a petrolului pe apă. Un prim exemplu în acest sens este petrolierul din beton armat Andjuna Sakti (construit în 1975), cu o capacitate de transport de 60 000 de tone. Acesta este încă în funcțiune în Oceanul Pacific.
În loc de un rezumat
Interesul pentru navele din beton a apărut în timpul celor mai mari două războaie din istoria omenirii și a fost bine întemeiat – exista o lipsă de metal, navele trebuiau construite foarte repede, fără a fi nevoie de muncitori cu pregătire specială, și așa mai departe. Ca urmare, au prevalat soluțiile tradiționale de proiectare. Cu toate acestea, este necesar să acordăm credit navelor “de piatră” – au deschis o nouă cale în construcția de nave și, în viitor, poate că vor găsi o nouă viață.
În prezent, structurile plutitoare din beton sunt folosite ca platforme oceanice și ca instalații uriașe de depozitare. Iahturi inovatoare realizate de artizanii aliați pentru timpul lor sunt încă pe linia de plutire. Acestea sunt utilizate pentru croaziere, cercetare și explorare.
0 Comments