Betonul este un material de construcție puternic, fără de care este greu de imaginat construcția de clădiri și structuri. Cu toate acestea, structurile din beton au o adaptabilitate slabă la încovoiere și la tracțiune, astfel încât trebuie să fie consolidate cu armături din oțel. Produsele din beton armat pot fi monolitice sau prefabricate, iar fiecare tehnologie are dezavantaje și avantaje. Betonul armat prefabricat este realizat în diverse forme sub formă de plăci, dale și blocuri, a căror construcție include un cadru metalic turnat cu mortar de beton. Piesele sunt fabricate în fabrică și livrate la șantier gata făcute.
Definiția betonului armat prefabricat
Elementele prefabricate din beton armat sunt fabricate în fabrică și transportate pe șantier pentru asamblare ulterioară. Această specificație a pieselor prefabricate din beton armat permite ca cea mai mare parte a lucrărilor să fie transferată în fabrică printr-un proces mecanizat.
Piesele prefabricate din beton armat au caracteristici de înaltă calitate, au o durată de viață lungă și nu necesită întreținere specială în timpul funcționării. Atunci când se lucrează cu beton armat prefabricat, timpul de construcție și intensitatea muncii sunt reduse. Utilizarea unor astfel de elemente elimină necesitatea de a ridica noi cofraje, ceea ce economisește costurile de achiziționare a lemnului și simplifică construcția în sezonul de iarnă.
Produsele prefabricate monolitice, care constau dintr-un cadru și beton monolit, sunt asamblate la producător sau pe șantier. Acestea pot fi scări, plăci portante, blocuri de fundație etc.
Caracteristici
Caracteristicile elementelor prefabricate din beton armat sunt următoarele:
- activitatea de producție a pieselor este complet mecanizată, ceea ce reduce timpul de producție;
- diferite tipuri de lucrări cu utilizare intensivă a forței de muncă pot fi efectuate într-o fabrică sau într-o altă unitate de producție;
- ieftinirea produsului finit, care se datorează utilizării raționale a materiilor prime;
- nu este necesar să se utilizeze lemnul pentru construcția cofrajelor, în acest caz acesta este reutilizabil și nu necesită demontare și eliminare permanentă;
- construcția cu piese prefabricate poate fi finalizată într-un timp scurt;
- se reduc cheltuielile și costurile cu forța de muncă, se economisește timp;
- clădirile prefabricate nu necesită o îngrijire specială în timpul utilizării, ceea ce reduce costurile de întreținere;
- au o rezistență sporită și o rezistență sporită la influențele mecanice și naturale.
Unde este utilizat?
Produsele prefabricate din beton armat sunt utilizate pentru:
- structuri subterane (fundații, pereți de subsol etc.);
- Părțile portante ale clădirilor și structurilor situate pe sol;
- construcția cadrului;
- construcția de coloane, balcoane, schelete, arcuri, punți de observație;
- ridicarea de garduri;
- ridicarea de buncăre, piloni, depozite, poduri, tuneluri;
- fabricarea de inele pentru fântâni, fose septice etc.
Producție
Specificația pieselor prefabricate din beton constă în asamblarea acestora în condiții de fabrică, pe echipamente foarte mecanizate, unde nevoia de forță de muncă este redusă la minimum. Această specificație are ca rezultat un produs de înaltă calitate la un preț redus. Acest lucru se datorează numărului minim de lucrători care trebuie să fie plătiți.
Producția în astfel de condiții permite economisirea construcției de cofraje, care în acest caz sunt reutilizabile. În conformitate cu standardele de stat, pentru produsele prefabricate din beton trebuie furnizate certificate de calitate, care să precizeze calitatea betonului, a cimentului, a armăturii și data fabricării produselor. Caracteristicile de rezistență sunt supuse unor încercări obligatorii.
Prefabricatele din beton armat se fabrică în fabrică în conformitate cu următoarea tehnologie:
Se prepară mortarul de beton. Procesul de producție are loc într-o stație de amestecare a betonului.
Se produce cușca de armare. Fabricarea are loc în atelierul de armare și implică curățarea oțelului de armare de rugină și modelarea barelor.
Se realizează consolidarea și modelarea pieselor. Plasele de sârmă sunt produse și transferate la departamentul de formare, unde sunt apoi așezate în matrițe. Turnarea este o etapă importantă în procesul de producție. Aceasta include asamblarea cofrajelor, montarea cuștii de armare, turnarea amestecului de beton și compactarea.
Așezarea cuștii de armare în mortarul de beton începe cu curățarea suprafeței. Zona pregătită este lubrifiată cu un material special, care previne aderența matriței metalice la beton.
Apoi, amestecul de beton este alimentat de la stația de amestecare a betonului în containerul pavelei, după care este turnat în forme și netezit. Amestecul de beton trebuie să fie compactat cu ajutorul ecranelor vibratoare și a vibratoarelor interne sau prin alte mijloace.
Accelerați întărirea mortarului. Pentru a accelera întărirea mortarului, amestecul de beton trebuie încălzit la o temperatură cuprinsă între patruzeci și nouăzeci de grade Celsius. În acest fel, amestecul nu va pierde umiditate și se va întări mai repede.
Echipamente de producție
Procesele de producție sunt realizate cu ajutorul următoarelor echipamente:
- pe linii de curgere care includ transportoare aeriene închise, camere de încălzire;
- o moară vibrantă cu bandă de oțel și un dispozitiv pentru formarea și încălzirea mortarului de beton;
- standuri fixe special echipate care sunt utilizate în metoda bancului.
Construcții la domiciliu
Utilizarea betonului armat prefabricat în locuințe este mai frecvent utilizată pentru construcția de fundații de benzi, podele, plafoane și pentru structuri arhitecturale mici, cum ar fi garaje și alte anexe. Utilizarea betonului prefabricat are o serie de avantaje, cum ar fi
- reducerea costurilor suplimentare cu forța de muncă și cu materialele, deoarece tehnologia de producere a pieselor este mecanizată;
- reducerea costurilor cu forța de muncă;
- crește rezistența structurii de beton;
- crește durata de viață a produselor și nu necesită o întreținere specială.
Prin utilizarea betonului armat prefabricat, procesul de construcție a fundației în bandă este simplificat și timpul de lucru este redus. Procesul de montare a structurilor prefabricate din beton armat constă în următoarele etape:
- Eliberați zona și marcați axele clădirii. Pentru a delimita zona de construcție, folosiți cabluri de construcție și țăruși de oțel care sunt înfipți în pământ.
- Următorul pas este excavarea, care implică săparea unui șanț dacă se va construi o fundație prefabricată.
- Se așează un strat de nisip de zece centimetri adâncime și se udă. După aceea, patul trebuie să fie bine compactat și trebuie așezat un strat de impermeabilizare pe el. Folia de polietilenă poate fi utilizată ca strat de impermeabilizare.
- În continuare, blocurile de perne sunt montate cu ajutorul echipamentului de ridicare și al chingilor.
Blocurile din beton armat sunt asamblate. Este important să se efectueze legarea în rânduri și la îmbinările pereților interni și externi. După instalarea blocurilor, verificați planeitatea suprafeței cu o nivelă sau cu un nivel cu bulă de aer. În cazul în care există denivelări, acestea trebuie nivelate cu o rangă. - După așezarea blocurilor, trebuie să se realizeze o impermeabilizare pentru a preveni contactul blocurilor cu mediul umed. Umiditatea favorizează formarea coroziunii pe armătură, ceea ce duce la o reducere a capacității portante a structurilor.
Utilizarea de blocuri de beton armat nu necesită mult timp, dar este dificil de a efectua procesul de unul singur. Instalarea clădirilor din beton armat necesită un echipament special de ridicare și un montator experimentat, deoarece lucrarea prezintă un risc sporit. Într-un astfel de caz, este mai bine să încredințați lucrarea unei echipe specializate.
Protejarea produselor prefabricate din beton
Atunci când sunt fabricate produse din beton armat, acestea pot ceda la influențe externe în timpul utilizării. Prin urmare, pentru a prelungi durata de viață a materialelor, produsele trebuie să fie protejate. În acest scop, se folosesc mortare speciale pe bază de polimeri. Astfel de amestecuri formează o peliculă transparentă pe suprafața produsului, care acționează ca o protecție împotriva diferitelor influențe de mediu. Suprafața betonului armat poate fi afectată negativ de condițiile meteorologice, de substanțele chimice și de impactul mecanic. Amestecurile de polimeri pot fi:
- strat subțire;
- foarte bine umplut;
- de desprăfuire;
- turnat.
Protecția suprafeței cu compuși polimerici nu este singura metodă, fiind utilizat și tratamentul cu fosfat de zinc al armăturilor. Un astfel de compus are un tratament apatit de înaltă calitate.
Concluzie
Betonul armat prefabricat este utilizat în diverse domenii de construcții datorită numeroaselor sale avantaje. Printre avantajele acestui material se numără rezistența, longevitatea și capacitatea de a economisi atât forță de muncă, cât și bani, deoarece producția produselor este complet mecanizată în atelierele fabricii.
Cu toate acestea, betonul armat prefabricat are și dezavantaje, dintre care unul este dimensiunea standard, care nu permite arhitecților să realizeze structuri în forma potrivită. Produsele prefabricate din beton nu necesită o întreținere complexă, dar pentru ca acestea să aibă o durată de viață lungă, este important să se asigure că sunt protejate corespunzător.
0 Comments