Podeaua este unul dintre elementele de bază ale unei clădiri, care servește ca bază pentru acoperirea ulterioară și trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
- confort termic, în special pentru zonele rezidențiale;
- construcție robustă, fără deformări sau gropi;
- construcție rezistentă la uzură, în concordanță cu scopul funcțional.
Podele din beton este un termen generic pentru podele care include materiale din piatră fină: pietriș, nisip, ciment. Betonul poate fi de aceste tipuri:
- silicat, obținut din var;
- gips;
- beton de ciment, un tip comun de beton;
- ciment polimeric, obținut prin amestecul de latex, ciment și rășini solubile în apă
beton realizat cu ajutorul unor tehnologii speciale.
Acoperirea industrială și caracteristicile sale speciale
Puntea din beton este utilizată în principal în clădirile industriale. Acesta este supus la stres fizic și la fluctuații de temperatură. Proiectarea pardoselilor din beton include caracteristicile camerei ca întreg: pereții, tavanul și mașinile care sunt plasate pe podea.
În cazul în care cerințele de durabilitate sunt scăzute, o podea de beton poate fi o podea completă. Dar, dacă sarcina este gravă, va servi doar ca un substrat. Pardoselile din beton sunt criticate în construcțiile moderne, deoarece nu sunt rezistente la influențele chimice. Astăzi, a fost găsită o soluție la această problemă concretă:
- utilizarea unui material de înaltă calitate;
- Întărirea stratului de suprafață.
Aceste metode fac ca pardoselile să fie rezistente la șocuri și suficient de puternice pentru a rezista la toate tipurile de solicitări.
Caracteristica principală a unei pardoseli industriale este acoperirea sa specială, care îndeplinește toate standardele, inclusiv normele de siguranță.
Principalele tipuri de pardoseli industriale utilizate în prezent:
- beton;
- beton turnat;
- polimer.
Este important de știut că, indiferent de denumire, acoperirea conține întotdeauna beton. Betonul singur este rareori folosit în construcția podelelor. Pentru majoritatea încăperilor, pardoseala turnată sau polimerică este potrivită și are proprietăți igienice ridicate. Suprafețele de beton sunt împărțite în două tipuri în funcție de numărul de straturi: multistrat și monostrat.
Acoperire multistrat
În cazul clădirilor renovate în care este necesară consolidarea, termoizolarea sau hidroizolarea, se utilizează pardoseli multistrat. Fiecare strat are o sarcină funcțională. Numărul de straturi, grosimea fiecărui strat și materialul din care sunt realizate sunt stabilite în funcție de proiectul clădirii. În cazul în care tehnologia este respectată, podeaua va dura zeci de ani. Dar, totuși, vorbim doar despre stratul de beton, pe care apar fisuri și praf. Pentru a elimina astfel de momente neplăcute, a fost dezvoltat un strat special pentru pardoseli industriale. Acoperirile diferă unele de altele în ceea ce privește materialul și utilizarea preconizată.
Podele de intrare
Pentru încăperile cu o încărcătură tehnologică redusă, dar cu cerințe ridicate în materie de igienă și estetică, suprafețele turnate sunt alegerea potrivită. Tehnologiile speciale permit un finisaj fără cusur. La prima vedere pare a fi linoleum. Din denumire reiese clar că tehnologia de fabricare a suprafeței – turnarea materialului, care este distribuit uniform pe întreaga suprafață, iar apoi este autonivelant. Se mai numește și autonivelant, ceea ce se datorează fluidității materialului. Elimină defectele subpământului, este rezistent la substanțe chimice, ușor de întreținut și are proprietăți hidrofobe. Acoperirea arată întotdeauna curată și frumoasă, dar nu va rezista la sarcini mari.
Podele lustruite
Pentru aplicațiile industriale grele, suprafețele din beton lustruit sunt potrivite. În comparație cu pavajele din beton convenționale, pavajele lustruite sunt mai durabile. Tehnologia modernă de lustruire va proteja parchetul de imperfecțiuni și va oferi un aspect estetic frumos. Această tehnologie se numește “Superfloor”. Tehnologia a fost inventată în SUA în urmă cu mai bine de 30 de ani, iar de atunci popularitatea ei s-a răspândit în Europa. Lustruirea în domeniul construcțiilor este din ce în ce mai importantă la nivel mondial. O pardoseală lustruită este dintr-o singură bucată cu betonul pus. Suprafața seamănă cu piatra, dar este mult mai densă, ceea ce asigură o uzură de lungă durată. O suprafață lustruită are avantaje față de o pardoseală din beton simplu:
- durabilitate;
- absența prafului;
- rezistența la agenți chimici;
- rezistența la schimbările de temperatură;
- ușurința de întreținere a suprafeței;
- varietate de modele.
Pentru a obține rezultatul dorit, se folosesc polizoare și unelte diamantate speciale. Betonul normal poate fi, de asemenea, șlefuit, dar este dificil să se obțină o suprafață decorativă cu ele. Pentru pavaje se folosește un beton special, care este măcinat după ce a ajuns la maturitate. Podeaua este apoi impregnată și vopsită în paralel cu procesul de șlefuire și lustruire.
O altă caracteristică distinctivă a acestei tehnologii este utilizarea betonului aglomerat colorat în structură. Pietrele sunt folosite pentru a umple podelele. Acestea îmbunătățesc aspectul și adaugă culoare interiorului.
https://www.youtube.com/watch?v=tYEdgZWPGNw
Eleganța unei pardoseli din beton lustruit este izbitoare. O varietate de substanțe chimice și coloranți ajută la potrivirea oricărei culori și nuanțe. Podelele arată foarte bine în restaurante, hoteluri și săli mari.
0 Comments